S8-cinema

Op deze pagina een collectie video’s die op de een of andere manier met super8 te maken hebben.

Als je veel zoekt vindt je ook veel, en om het je gemakkelijk te maken heb ik op deze pagina clipjes, reclamefilms, muziek video’s en meer verzameld.

Kodak – How Film Is Made

How Film Is Made 1958

Het laboratorium heeft in januari 2009 een prachtige 16mm film kado gekregen met als titel; ‘How film is made’. Deze film laat zien hoe een zwart/wit foto rolletje wordt gemaakt en geeft zo een mooie indruk hoe ook vandaag nog onze cine-film wordt geproduceerd! Deze 16mm kleurenfilm is uit 1958. Hij duurt 18 minuten en is voorzien van geluid met Nederlandse voice over. (Afhankelijk van je internet aansluiting kan het even duren voordat het afspelen begint). Met dank aan Ton, Rene, André, Nico en Erwin.
Deze film is diverse keren geript op internet en voorzien van diverse ondertitels, het S8RL heeft als enige het origineel.

Bauer T60 filmprojector demonstratie

Bauer T60 filmprojectoren

Dit is een originele super8 film voorzien van geluid. Hij werd gebruikt in fotozaken om daar de klanten te overtuigen om nu eindelijk een filmprojector met geluid aan te schaffen. Een hele nieuwe wereld.

Eumig demonstratiefilm

Eumig demonstratiefilm

En dit is eenzelfde verkoop film maar dan van Eumig.

Agfa reclame film

Agfa reclamefilm

Een 16mm film van Agfa. Het toont hun producten van fotocamera tot dia en van super8 camera tot filmprojector.

Super8 Filmmakers Guide

Super8 Filmmakers Guide

Een erg leuke en leerzame video, hij duurt wel effe maar het is de moeite waard. Een goed begin als je start met film maken.

Studio Eén: Experimental films from the lowlands

Studio Eén – Teaser video

In 1990 besloot toenmalig student Karel Doing stichting Studio één te creëren. Veel artistieke, avant-garde, ondergrondse en tegencultuur bewegingen leken voorbij te zijn. De opkomst van video en zijn academische gebruik begon te concurreren met super8. Om de daling en eventuele verdwijning van het super8 film formaat tegen te gaan, besloten Karel Doing en twee van zijn vrienden (Saskia Fransen en Djana Mileta) van de kunstacademie in Arnhem na te gaan denken over het opzetten van een nieuwe ruimte die de doe-het-zelf technieken zouden bevorderen voor het filmen en verwerken van super8 films.
Deze dvd uitgave (met geschreven interviews met de filmmakers) toont werk dat in samenwerking met of dankzij stichting Studio één is tot stand gekomen in de jaren 90. Het geeft een prachtig beeld van de experimentele film cultuur aan het einde van de 20st eeuw in Nederland. Persoonlijk koester ik warme herinneringen aan Studio één want ik heb er veel geleerd en er later ook veel aan bijgedragen. Dit super8 laboratorium dankt zijn bestaan aan Studio één. Simpel. Er staan overigens twee super8 films van mijn hand op deze DVD. Voor de liefhebbers; hier kan je de dvd bestellen.

Kodachrome ontwikkeling

Zie het laatste lab op de wereld dat Kodachrome heeft ontwikkeld in kleur

Deze video is een kleine geschiedenisles over Kodachrome. Maar het laat vooral zien hoe veel werk, en hoe ingewikkeld het K-14 Kodachrome ontwikkelproces was, want dit Kodak proces bestond uit maar liefst 14 stappen.
Dwayne’s Photo uit de USA was het laatste lab dat tot eind 2010 Kodachrome heeft ontwikkeld in kleur. Nu is het wereldwijd alleen nog mogelijk om Kodachrome in zwart/wit negatief te ontwikkelen door o.a. Film Rescue International in Canada.