Mirror Cartridge voor super8 camera’s

Het Super8 Reversal Lab introduceert de Mirror Cartridge voor alle super8 camera’s. Als je deze cassette in je camera plaatst, kun je controleren of de automatische en handmatige belichting werken. Je kunt echt zien wat er gebeurt. Hoe fantastisch is dat.

Hier eine Übersetzung der Gebrauchsanleitung

Mirror-Cartridge-Super8
De verpakte Mirror Cartridge voor super8 camera’s. Grafisch ontwerp door Ben Faydherbe.

Er zijn twee belangrijke gebruikerstoepassingen.

  • Als je van plan bent een gebruikte super8 camera aan te schaffen kan je controleren of deze werkt voordat je ervoor betaalt.
  • Of als je een camera bezit, controleer dan de staat voordat je een eerste film cassette gaat belichten. Met andere woorden, bespaar geld en tijd.

De prijs voor dit product is €41,28 exclusief 21% BTW (€49,95 inclusief 21% BTW) en exclusief verzending. Bestellen gaat door het sturen van een email. Dank u wel!

Bekijk de uitleg in het Engels. Zo gebruik je deze Mirror Cartridge.

Waarom hebben we dit product ontworpen

Super8 camera diafragma
Links is het diafragma gesloten en recht handmatig gesloten

Een van de meest voorkomende problemen met super8 camera’s is dat je niet recht door het filmvenster kan kijken (ja er zijn uitzonderingen, bij sommige camera’s gaat het deksel aan de achterkant open). Door het filmvenster heen kunnen kijken is belangrijk omdat dit de enige manier is om erachter te komen of het diafragma fysiek beweegt. Het diafragma van super8 camera’s bestaat uit twee of meer driehoekige bladen die openen en sluiten via een kleine elektromotor. De bladen in super8 camera’s die lange tijd niet zijn gebruikt, kunnen aan elkaar zijn geplakt omdat het vet na maanden of jaren uitdroogt (denk aan de ketting van je fiets die jaren stilstaat). Om een ​​verkeerde belichting te voorkomen is het van groot belang dat je begrijpt hoe je super8 camera werkt en dat je deze regelmatig controleert. Dat is waar deze Mirror Cartridge van pas komt.

Deze 3D-geprinte cartridge heeft de volgende voordelen

3D ontwerp door Edwin van Eck.

Hoe werkt het 1 – controleer het automatische diafragma

Stop nieuwe batterijen in de super8 camera. Let erop dat u het juiste typen batterijen gebruikt, en koop batterijen die zijn gemaakt voor mechanische belasting. Zorg ervoor dat je nieuwe batterijen voor de lichtmeter gebruikt als je camera die ook apart nodig heeft (dit zijn vaak kleine batterijen die je in horloges aantreft, zoek op Weincell batteries).

Zet alle schakelaars op automatisch, meestal gemarkeerd met een rode stip, en zet de camera op 18 beelden per seconde. Open de zijklep en plaats de Mirror Cartridge in de camera. Laat de camera lopen. Nu is het mogelijk om via de kleine spiegel door het filmvenster van de camera te kijken. Houd je focus op het kleine spiegeltje en beweeg de camera van licht naar donker, bijvoorbeeld van een raam naar de vloer. Je ziet dat het automatische diafragma open en dicht gaat. Als je dit niet ziet, weet je dat de camera kapot is.

Hoe werkt het 2 – controleer het handmatige diafragma

Handmatig diafragma
De schakelaar staat op handmatig diafragma

Laad je super8 camera met nieuwe batterijen. Zorg ervoor dat je een batterij voor de lichtmeter gebruikt als je camera er een nodig heeft.

Zet alle schakelaars op automatisch (meestal gemarkeerd met een rode stip). Plaats de schakelaar voor het diafragma op handmatig. Zet de camera op 18 beelden per seconde. Open de zijklep en plaats de Mirror Cartridge in de camera. Laat de camera lopen. Nu is het mogelijk om via de kleine spiegel door het filmvenster van de camera te kijken. Houd je focus op de spiegel en draai de handmatige belichtingsknop langzaam en beheerst van de plus naar de min en vice versa. Je kunt zien dat het diafragma open en dicht gaat. Als je dit niet ziet, weet je dat de camera kapot is.

Hoe werkt het 3 – controleer de ingebouwde filterinstelling

Daglicht - kunstlicht schakelaar
Links de daglicht – kunstlicht schakelaar

De meeste super8 camera’s hebben een ingebouwd filter. Dit ingebouwde filter wordt gebruikt om kunstlicht gebalanceerde films te kunnen gebruiken bij daglicht. Soms noemt men het een oranje filter of een 85-filter. Toen in 1965 super8 werd geïntroduceerd waren bijna alle super8 kleurenfilms kunstlicht gebalanceerd, die hadden een hogere ASA-waarde op het doosje en werden daardoor beter verkocht. Laad je super8 camera met nieuwe batterijen. Zorg ervoor dat je een batterij voor de lichtmeter gebruikt als je camera er een nodig heeft.

Zet alle schakelaars op automatisch, meestal gemarkeerd met een rode stip, en zet de camera op 18 beelden per seconde. Open de zijklep en plaats de Mirror Cartridge in de camera. Laat de camera lopen. Nu is het mogelijk om via de kleine spiegel door het filmvenster van de camera te kijken. Houd je focus op de spiegel en verplaats de filterschakelaar van de zon symbool naar het gloeilamp symbool. Je ziet dat de kleur door het filmvenster verandert van een oranje tint (ingebouwd daglicht – kunstlicht filter is in gebruik) naar een blauwe tint (filter niet in gebruik). Als er geen verandering is waar te nemen weet je dat de camera kapot is. Of dat het ingebouwde filter ontbreekt.

Hoe werkt het 4 – controleer het filmvenster

Super8 film venster
De rechthoek noemen we het super8 filmvenster

Het is niet fijn om stof in je filmvenster te hebben want die komen en blijven in je beeld na de opname en het ontwikkelen van je film. Dus vooraf schoonmaken helpt. Laad je super8 camera met nieuwe batterijen. Zorg ervoor dat je een batterij voor de lichtmeter gebruikt als je camera er een nodig heeft. Zet alle schakelaars op automatisch (meestal gemarkeerd met een rode stip) behalve de belichting. Zet de camera op 18 beelden per seconde. Open de zijklep en plaats de Mirror Cartridge in de camera. Laat de camera lopen. Open het diafragma volledig met de handmatige belichtingsknop (vaak ergens tussen f-stop 1.4 of 2.2 dat is afhankelijk van je lens). Nu is het mogelijk om via de kleine spiegel door het filmvenster van de camera te kijken en te zien of die schoon is en vrij van stof en vuil. Als je de camera van je mobiele telefoon gebruikt, kan je die richten op het kleine spiegeltje om zo het beeld te vergroten en dit op het scherm van je telefoon zien. Als het filmvenster niet schoon is, volg dan de stappen in de handleiding van je camera om het schoon te maken.

Hoe werkt het 5 – controleer de camera voordat je hem koopt of verkoopt

Zie instructies 1 t/m 4.
Wekelijks ontvangt het lab bezoekers met hun gekochte of gevonden camera. Ze willen dan leren hoe ze kunnen gaan filmen met super8. Dat is okay. Maar veel door het lab gecontroleerde camera’s zijn kapot omdat er batterijen in het batterijcompartiment zijn achtergebleven, of omdat de camera is beschadigd door vocht of slechte behandeling. Met deze Mirror Cartridge kun je veel van de functies zélf controleren voordat je een super8 camera koopt. Als je nu je camera wilt verkopen kan je in de advertentie schrijven dat je 100% zeker weet dat jouw camera het doet, want jij hebt deze Mirror Cartridge gebruikt als controle gereedschap. Erg fijn voor jou als verkoper, en erg fijn voor de nieuwe eigenaar.

Hoe werkt het 6 – controleer de camera voordat u hem gebruikt

Zie instructies 1 t/m 4.
Je staat op het punt om een super8 film te maken, maar je hebt de camera al lang niet meer gebruikt. Je wilt de komende dagen gaan filmen, maar je weet niet zeker welke filterinstelling je nodig hebt, of je wilt zeker weten dat het ingebouwde filter niet tussen de lens en de film zit. Is het filmvenster wel schoon? Al deze vragen kunnen worden beantwoord met behulp van deze Mirror Cartridge.

Enkele tips

  • Je hebt maar één Mirror Cartridge nodig, je kunt hem keer op keer gebruiken.
  • Koop er samen een met een paar vrienden, organisatie, familie, stichting of filmclub.
  • Bewaar de Mirror Cartridge altijd in je cameratas.

Gebruik deze Mirror Cartridge bijvoorbeeld in al deze camera’s.