Svema + Orwo

Het heeft een tijd geduurd voordat ik Svema (Ukraïne) en Orwo (Oost Duitsland) uit elkaar kon houden.

Svema logo

Dit is het logo van Svema. Ik dacht altijd dat het Orwo was, maar ja dat krijg je als je geen Russisch kan lezen ;-) Svema werd gemaakt in de Ukraine een voormalige Sovjetrepubliek. SVEMA is een afkorting van Svetochuvstvitelnye materialy, dat licht-gevoelig betekent in het Russisch. Bijna al deze films zijn prima te ontwikkelen door het Super8 Reversal Lab. Oud wil niet zeggen onbruikbaar. Films die onbelicht en goed bewaard zijn gebleven zijn erg mooi om mee te werken. Films die belicht waren en al die tijd op ontwikkeling hebben moeten wachten zijn vaak van mindere kwaliteit.

Orwo logo

Orwo is een oud Oost-Duits merk. Sinds 1909 produceerde de fabriek films onder de welbekende naam: AGFA. Na de 2e Wereld Oorlog en de Sovjet bezetting heette de fabriek: “VEB Filmfabrik AGFA Wolfen”, en since 1964 werd geproduceerd onder de naam ORWO (ORiginal WOlfen). Vanaf 1964 werden alle producten consequent onder de naam ORWO verkocht. Deze fabriek werd de op een na grootste filmfabriek in de wereld met 15.000 personeelsleden in dienst. In 1996 werd de filmfabriek in Wolfen ‘slachtoffer’ van de hereniging van Duitsland. De Duitse regering stelde de ‘Treuhandanstalt’ verantwoordelijk voor de fabriek die deze in 1996 liquideerde. Maar in 1998 werd de firma FilmoTec GmbH opgericht en deze heeft als enige het recht om te zeggen dat ze de waardige opvolger zijn van de originele Orwo filmfabriek.

Svema dubbel8

Svema 50 ASA dubbel8
Zwart/wit omkeer film en een mooi fabricaat uit de Ukraïne, zwart/wit dubbel8. Het is een film met een hele zachte toon. Helaas is de film na het ontwikkelen erg broos en kwetsbaar.

Svema super8

Svema 50 ASA super8
Zwart/wit omkeer film uit de Ukraine, dan in de super8 versie. Mooie zachte film die wel wat broos is.

Svema super8

Svema 32 ASA super8
Kleur omkeer film uit de Ukraïne.

Orwo UP 15

Orwo UP 15 dubbelsuper8
“Zwart/wit omkeer film voor opnames van motieven met de fijnste details, met in het bijzonder reis-, natuur en wetenschap-, educatie-, documentaire en tekenfilms. Maar ook voor filmtitels met midden tonen. Hij is als 15DIN / 25ASA / 22 GOST te belichten.” volgens de toenmalige folder.
Als ik het goed heb betekent ‘UP’ zoiets als Universal Positive.

Orwo UP 21

Orwo UP 21 dubbelsuper8
“Zwart/wit omkeer smalfilm voor universele opnames bij kunst- en daglicht: Reis-, familie- wetenschap- en populaire wetenschapsfilms, educatie, documentaire, speciale animatie, tekenfilm en poppenanimatie, maar ook voor intervalopnames bij daglicht. Hij is als 21DIN / 400ASA / 360GOST te belichten.” aldus de folder.

Orwo UP 21

Orwo UP 21 dubbel8
Eigenlijk zo goed als dezelfde als hierboven beschreven. Maar dan in een dubbel8 formaat.

ASA versus GOST

Op de doosjes van deze Orwo films staan zoals je kan zien 3 waarden voor de belichting. Allereerst is er DIN [Deutsche Industrie Norm] en de door ons in Nederland meer toegepaste ASA [American Standards Association] waarde. Aangezien Orwo veel naar Rusland werd geëxporteerd moest men er ook de GOST waarde aangeven [het was verplicht maar anders koopt ook geen Rus je product]. Het woord Gost (In het Russisch: ГОСТ) is een acroniem voor gosudarstvennyy standart (Russisch: государственный стандарт), en dat betekent niets meer dan ‘staats standaard’. Hier een tabelletje:
25 ASA – 22 GOST
40 ASA – 32 GOST
50 ASA – 45 GOST
80 ASA – 65 GOST
100 ASA – 90 GOST
125 ASA – 130 GOST
200 ASA – 180 GOST
250 ASA – 250 GOST
400 ASA – 350 GOST
[Met dank aan FilmoTec]

Orwo UT 15

Orwo UT 15 dubbelsuper8
Oost-Duits fabrikaat. “Daglicht omkeer smalfilm (kleurtemperatuur van 5500 graden Kelvin) voor diverse toepassingen zoals filmgenres die bij daglicht worden opgenomen. Hij is als 15DIN / 25ASA / 22 GOST te belichten en levert films op die men direct kan vertonen op het scherm.’ zo zei de folder.

Orwo UK 17

Orwo UK 17 dubbelsuper8
Dubbel super8 Oost-Duits fabrikaat, OrwoChrome UK17, iets dat je bijna niet meer ziet. Ik kan ze ontwikkelen.
“Kunstlicht omkeer smalfilm (kleurtemperatuur van 3200 graden Kelvin) voor filmopnamen met of zonder filmlampen die voorzien zijn van filters. Hij is als 17DIN / 40ASA / 32GOST te belichten en levert films op die men direct kan vertonen op het scherm. Bij het gebruik van halogeenlicht moet men eventueel extra filters toepassen.” zo sprak de folder.

Orwo UK 17 super8

Orwo UK 17 super8
Kleur omkeer film van 17 DIN.
Als je goed kijkt zie je zowel het Svema alsook het Orwo logo op dit doosje staat.