Boeken over super8

Over film wordt veel geschreven, dat is niks nieuws. Er valt ook veel over te zeggen natuurlijk (getuige ook deze site…). Hier leuke aanknopingspunten voor de actieve lezende film maker’s onder u.

De getoonde boeken en tijdschriften zijn in mijn ogen goede [technische-] inleidingen en naslagwerken. Een groot aantal exemplaren is moeilijk, tot niet meer, verkrijgbaar. Dat is jammer, maar de bibliotheek biedt ook nog uitkomst, leest u daar bijvoorbeeld maar eens de oude ingebonden nummers van het tijdschrift ‘smalfilm’. Of kijk in de consumentengids van 1970 tot 1985, daar staan nog testen in van super8 camera’s die je nu op de tweedehands markt kan kopen. Goede bruikbare informatie dus.
De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik niet alle auteurs om toestemming heb gevraagd voor de publicaties op mijn website.

Independent Filmmaking
Auteur: Lenny Lipton
Jaar: 1972 (uitgave 1983)
ISBN: 0-671-46258-X
Taal: Engels

Het inmiddels beroemde boek Independent Filmmaking door Lenny Lipton. Hierin vindt je veel tips en truc’s voor het maken van diverse dure film attributen zoals statieven en lampen. Een echt handboek dat nu nog steeds waardevol is.

Foto Chemicaliën en Recepten
Auteur: J.J. Hansma + E. van Beugen
Jaar: 1967 (10e druk)
ISBN: niet bekend (Focus N.V. Haarlem)
Taal: Nederlands

Deze uitgave van Foto Chemicaliën en Recepten is feitelijk gelijk aan die uit 1956, alleen heeft de heer E. van Beugen het geheel herzien.
In dit boek vindt je heel veel waardevolle informatie over foto chemisch ontwikkelen. Leg je iPad maar aan de kant.

Elseviers Grote Boek voor de Smalfilmer
Auteur: Elsevier Focus
Jaar: 1979
ISBN: 90-10-02852-5
Taal: Nederlands

Oorspronkelijke titel is ‘The Book of Movie Photographie’. Het is een must voor filmers. Het is meer dan een ‘boek’, het is meer een encyclopedie. Uitgebreide uitleg over Camera’s, films en hoe ze werken. De opbouw van een film. Verlichting, projecteren en geluid en veel meer. Vergeet vooral de handige camera en filmtypen gids niet te lezen. Op deze website heb ik diverse afbeeldingen uit dit boek gebruikt ter illustratie gewoon omdat ze zó goed zijn.

Your Film and the Lab
Auteur: L. Bernard Happe
Jaar: 1978 (heruitgave 1995)
ISBN: 0-240-51212-x
Taal: Engels

Wanneer je met cine film aan de slag gaat krijg je onherroepelijk met een laboratorium te maken. Menig filmmaker weet echter niet precies hoe een laboratorium werkt. Het zou voor beide partijen helpen als je weet waar je over praat. Film maken is een taal op zich, met een vocabulaire op zich. Maak jezelf die taal eigen.

Student Filmmaker’s Handbook
Auteur: Eastman Kodak Company
Jaar: 1990 (vierde editie 1998)
ISBN: 0-87985-800-1
Taal: Engels

Het Student Filmmakers Handbook wordt door Kodak gegeven aan studenten van de filmacademie. Het behandelt het vak van filmmaken in alle facetten.

Foto Chemicaliën en Recepten
Auteur: J.J. Hansma
Jaar: 1956 (7e druk)
ISBN: niet bekend (Focus N.V. Haarlem)
Taal: Nederlands

Foto Chemicaliën en Recepten door J.J. Hansma is een handboek voor de echte ‘doe het zelf’ filmmaker. Alles zelf mengen, uitrekenen, afwegen en uittesten om een zo perfect mogelijke film te verkrijgen. Geweldig en erg leuk.

mm2 ‘Experimentele film in Nederland vanaf 1960’
Auteur: A. Abrahams, M. Graveland, E. van ’t Hart en P. Verhoof
Jaar: 2004, Filmbank / Uitgeverij de Balie
ISBN: 906617305x
Taal: Nederland en Engelse versie
Extra: DVD ‘Cadavre Exquis’ documenteert het werk en de werkwijzen van vijf onafhankelijke experimentele filmmakers in Nederland.

Te koop bij de beter boekhandel. Een boeiend boek over de experimentele film in Nederland, veel interviews en achtergrond informatie. Kijk ook eens op de website van het EYE, je kan er online films bekijken.

Super 8
Auteur: Jürgen Lossau
290 pagina’s en 300 kleuren foto’s
ISBN 978-3-938619-03-2
Taal: Duits en Engels

Een meesterwerk op het gebied van huidige super8 boeken. Investeer hierin en lees alles over super8 film maken in al zijn facetten.

Schmalfilm 6/2008
Auteur: Fachverlag Schiele & Schön GmbH
ISNN: 0177-3739
Taal: Duits
Redaktie: Jürgen Lossau
Verscheen altijd 6 keer per jaar

‘Schmalfilm wendet sich an den engagierten Hobbyfilmer, der an seine Filme Ansprüche stellt.’
Het was een goed geschreven en met bezieling gemaakt tijdschrift. De artikelen zijn uitgebreidt, goed gedocumenteerd en mooi geschreven over zowel de technische als de creative kant van film maken.

Het tijdschrift bestaat helaas niet meer.

Smallformat 2008
Auteur: Fachverlag Schiele & Schön GmbH,
ISNN: 0177-3739
Taal: Engels
Redaktie: Jürgen Lossau,

Helaas is in december 2008 een definitief einde gekomen aan dit tijdschrift. Het was niet kostendekkend zodat de uitgever er niet mee door kon gaan.

Cine 8-16
Auteur: Arbeitsgemeinschaft Amateurfilm & Kino, herr Wolfgang Schultz
Taal: Duits
Redaktie: U. Brengel, E. Nuffer, R. Hoff, A.
Verscheen: 4 keer per jaar.

8mm * 9,5mm * 16mm
Egal ob Sie Filme vorführen oder selbst drehen…..Heimkino ist einfach am schönsten mit echtem, perforiertem Film!Im Dienste dieses wunderschönen, kulturell wertvollen Hobbys stehen ehrenamtlich die Arbeitsgemeinschaft Amateurfilm und Kino, die Arbeits- & Interessengemeinschaft Celluloidfilm sowie Cine 8-16, ein Fan-Magazin zum Selbstkostenpreis, für alle Freunde des perforierten Films.

Het tijdschrift bestaat helaas niet meer.

Super8 Today
Auteur: Chris Cottrill
Taal: Engels
Verscheen: 6 keer per jaar

From the Publisher:
Super 8 Today is a professional quarterly print publication, an all-new magazine and the first of its kind coming from the U.S. in over 20 years. The magazine is devoted to all aspects of Super-8 filmmaking, be it from aspiring amateurs to today’s professionals.

Articles feature current news, interviews with pros, beginner’s tips, filmmaker analysis of classic films, film and camera reviews, classified ads, and more.

Het tijdschrift bestaat helaas niet meer.