Over het lab

Het laboratorium is een eenmanszaak dat is opgericht en volledig wordt gerund door 1 persoon: Frank Bruinsma.

Frank Bruinsma in de doka. Copyright Brian Mul 2020.

Doelstelling van het Super8 Reversal Lab

Het Super8 Reversal Lab Nederland biedt een service voor het laten ontwikkelen van huidig en oud super8 filmmateriaal, ook bekend onder de naam smalfilm of diapositief film.
Om super8 filmen bekend, bereikbaar en geliefd te maken bij alle filmmakers, beeldend kunstenaars, filmamateurs en kunstacademie studenten. Door alle mogelijke technieken en kennis over super8 te verzamelen en vooral te gebruiken, draagt het lab bij aan het behoud van super8 in Nederland en ver daarbuiten.

Het Super8 Reversal Lab wil een aanvulling bieden in het aanbod van film maken in Nederland en wil niet de functie van grote commerciële labs overnemen, maar daar juist een aanvulling op zijn. Ook wil het niet de concurrentie aangaan met anderen, maar hen vragen om juist samen te werken om film in het algemeen en super8 in leven te houden.
Het S8RL toont aan dat het nog steeds mogelijk is, en zal blijven, om een productie te realiseren op het super8 filmformaat, ongeacht het genre.

Educatie & informatie

Het lab vervult ook een educatieve functie. Er bestaat de mogelijkheid om met je camera naar het lab te komen en een korte (tegen minimale vergoeding) uitleg te krijgen.

Het helpt iedereen die moeite heeft met het maken of presenteren van een super8 films door middel van informatie verstrekken. Dankzij een breed onderhouden netwerk weet het laboratorium altijd wel oplossing te vinden.
Veel informatie wordt gegeven via deze website en de persoonlijke beantwoording van e-mail berichten. Volg ook de sociale media kanalen waar actueel nieuws en berichten worden geplaatst over dit medium.
U kunt het laboratorium uitsluitend bezoeken op afspraak.

Tot slot wil het lab iedereen op de hoogte houden van nieuwe emulsies voor de huidige verkrijgbare typen dubbel8, ds8, super8 en 16mm films. Verder wil dit lab vooral misverstanden en illusies omtrent super8 film in Nederland proberen te vermijden door rechtstreeks met Kodak en andere direct betrokkenen te communiceren (fabrieken – wederverkopers – handelaren – leveranciers).

De specialisatie

Het lab ontwikkelt bijna alle oude typen super8 kleuren films waarvan veel bedrijven en winkels zeggen dat ze niet meer te ontwikkelen zijn. Door jarenlange ervaring [meer dan 20 jaar] en doorzettingsvermogen is het lab in staat om veel oudere super8 films van b.v. Agfa, Boots, Fuji, Kodak en Orwo te ontwikkelen. Dit komt tevens doordat het lab verder gaat dan alleen maar commerciële belangen.

Soms zijn klanten verbaasd dat voor deze ontwikkelservice betaald moet worden. De films waren in het verleden immers gekocht met het ontwikkelen inbegrepen. Het S8RL is een onafhankelijk bedrijf. Dit lab is geen onderdeel van bijvoorbeeld Kodak. Als u in het verleden heeft betaald voor de ontwikkeling van uw super8 film dan is de geldigheid daar van verlopen. De filmontwikkelservice voor overjarige films die het S8RL aanbiedt moet u zien als een alternatief.

2k scannen

Als u de film terug krijgt van een lab is het een analoge film op een spoel, deze kan je met een filmprojector bekijken als het omkeerfilms zijn zoals Kodak Tri-X en Kodak Ektachrome 100d. Als je de film met een computer wilt bekijken of bewerken moet je er eerst een digitale kopie van laten maken, deze service heet digitaliseren, scannen of telecine. Dit laten digitaliseren van smalfilm wordt ook door dit lab aangeboden in samenwerking met Haghefilm-Digitaal en Onno Petersen uit Amsterdam.

Foto

verschillende foto films
diverse foto typen

Het ontwikkelen van overjarige fotomaterialen is nu ook mogelijk. Sinds het midden van 2012 werkt het Super8 Reversal Lab nauw samen met Film Rescue International uit Canada. Dit laboratorium is in staat om alle typen fotografie rollen zoals kleinbeeld, middenformaat, 127 rolfilm of Kodak discfilm te ontwikkelen. Zelfs Kodachrome films zijn door Film Rescue te ontwikkelen, in elk formaat [35mm foto, dubbel8, super8 of 16mm bijvoorbeeld]. Het is belangrijk om te weten dat Kodachrome in zwart/wit negatief wordt ontwikkeld en vervolgens dient te worden gescand om goed beeld te verkrijgen.

Onderzoek

Het lab is voortdurend op zoek naar betere, goedkopere, efficiëntere en milieuvriendelijke methoden om optimaal te kunnen blijven ontwikkelen. Het onderzoek betekend dat er letterlijk en figuurlijk wordt gezocht in oude boeken, tijdschriften en magazines. Hier liggen namelijk de antwoorden. Want hoewel er veel op internet staat is er toch niet veel bekend over de specifieke ontwikkelmethodes van super8 film in het verleden. Mocht u iets weten, meldt het alsjeblieft.

Wat doet het Super8 Reversal Lab niet

Deze zin klinkt misschien vreemd maar het doel van deze informatie is om u als klant ook te behoeden voor eventuele teleurstellingen. Het laboratorium krijgt nu wekelijks vragen over onderwerpen waar het lab zelf geen service voor verleent. Vandaar dat het goed is om te weten wat we ook niet kunnen doen.

Reparatie & verkoop van apparatuur

De verkoop en reparatie van smalfilmapparatuur wordt niet bij het S8RL aangeboden. Dat is weer een vak op zich. Helaas zijn er ook in Europa nog maar weinig plaatsen waar dat überhaupt wordt gedaan. Zelf zoeken we ook constant naar oplossingen. Als u een adres heeft gevonden horen we dat graag.

Productie voor derden

Het S8RL houdt zich niet bezig met film opname’s of producties voor derden zoals speelfilms, videoclips of commercials. U kunt hier dus geen cameraman, montagefaciliteiten of lampen huren. Met andere woorden het S8RL is geen productie bedrijf.

Film is géén video

Deze website gaat over super8 film dat is gemaakt van celluloid materiaal. Dat is geen video zoals veel mensen denken, want video is gemaakt van magnetische tape, of wordt opgeslagen op flash-drives. Als u op deze website het woord film leest gaat dat over celluloid. Het lab concentreert zich volledig op het foto chemisch ontwikkelen van film materialen.