Test 3: push proces

Het originele materiaal was een onderbelichte super8 Tri-X film die met behulp van chemicaliën is gepushed.

Let er vooral op dat het in deze test gaat om de verschillen in lichte en donkere resultaten. De verschillen in grijs tonen en scherpte is moeilijk te zien omdat de scan’s niet gedetailleerd genoeg zijn. Het scannen van een onderbelichte film is moeilijk en ik wil niet alle beelden met behulp van Photoshop ‘goed’ maken want dat zou een vertekend beeld opleveren. Wat ik wil laten zien is dat je met diverse ontwikkelaars een heel ander lichter/donkerder resultaat kan behalen.

Een 1,5 á twee stops onderbelichte super8 Tri-X film.
Ontwikkeld met Tetenal Dokumol 8 minuten op 20 graden.
Ontwikkeld met Tetenal Dokulith mengverhouding 1+3, 6 minuten op 20 graden.
Er zit niet verschil in deze twee eerste ontwikkelaars mede omdat de ‘zwakkere’ Dokumol ook twee minuten langer is gebruikt.
Kodak D19 werd standaard aangemaakt zoals op de verpakking vermeldt stond.
De ontwikkel tijd is 5 minuten op 20 graden.
Let op dat 1 of 2 minuten langer ontwikkelen met D19 een veel lichter beeld op zal leveren. Kortom goed om films mee te pushen!
Zelf gemaakte D67. Dit is gedaan met D19 als basis waar een hoeveelheid Natriumthiocyanaat is toegevoegd. Dit is zeer giftig dus doe dit alleen als je weet waar je mee bezig bent! Helaas kun je D67 niet in de winkel kopen. En verwar dit niet met D76 die je wel kan kopen!

Doe het zelf

Drie van deze vier test kan je met gemak zelf uitvoeren. Ik wil even benadrukken dat het gebruik van Natriumthiocyanaat alleen gebruikt dient te worden in een gecontroleerde omgeving, met ventilatie en beschermende middelen. Dit is echt giftig spul. Pas op.