Vaak gestelde vragen

Vraag: Ik wil uw winkel bezoeken om films, lampjes, camera’s of aandrijfsnaartjes te kopen?

Antwoord: Het laboratorium heeft geen winkel zoals u die gewoonlijk kent. Dat wil zeggen, u kunt niet op elk moment binnenlopen en even wat kopen, het lab is namelijk geen detailhandel. Tevens verkoopt het laboratorium enkel alleen Kodak super8 cassettes en geen toebehoren (lampjes, aandrijfriempjes, plakkertjes etc.). U bent op werkdagen van harte welkom om films te komen brengen en halen maar maakt u alstublieft wel eerst een afspraak via e-mail of telefoon. U heeft te maken met een eenmanszaak.

Vraag: Kan het lab mijn Kodachrome ontwikkelen?

kodachrome
kodachrome

Antwoord: Ja. Sinds het midden van 2012 werkt het Super8 Reversal Lab nauw samen met Film Rescue International uit Canada. Dit laboratorium is in staat om alle Kodachrome films te onwikkelen, in elk formaat [35mm foto, dubbel8, super8 of 16mm bijvoorbeeld]. Het is belangrijk om te weten dat Kodachrome in zwart/wit negatief wordt ontwikkeld en vervolgens dient te worden gescand om goed beeld te verkrijgen.

Vraag: Waarom moet Kodachrome naar Canada?

Film Rescue

Antwoord: Het originele Kodachrome ontwikkelproces is zeer gecompliceerd en bestond uit 14 chemische baden. Film Rescue kan Kodachrome types alleen als een zwart/wit negatief ontwikkelen. Dat is ook een ontwikkel systeem wat zeer vervuilend is. Om het efficient te houden is besloten alle Kodachrome films uitsluitend in Canada te verwerken. Maakt u zich geen zorgen, wij regelen alles voor u, u hoeft ons alleen de film te brengen of op te sturen. Overigens is het in zwart/wit negatief ontwikkelen van oude Kodachrome cassettes veel moeilijker dan menigeen denkt.

Vraag: Ik heb gehoord dat de productie van Kodachrome stopt, klopt dit?

Antwoord: Ja, Kodachrome K25 en K40 films zijn geproduceerd tot het einde van 2009, en de laatste rollen zijn eind 2010 ontwikkeld door Dwayne’s Photo in de Verenigde Staten van America. Het einde van Kodachrome is te betreuren omdat deze films erg mooi waren, scherp en natuurlijk van kleurbalans! Er is echter nieuw film materiaal op de markt. Kodak verkoopt vanaf eind 2018 weer Ektachrome 100d cassettes. Lees daarvoor de nieuws pagina regelmatig, of wordt fan op de Facebook pagina en blijf direct op de hoogte.

Vraag: Waarom worden de cassettes op deze website verkocht in drie varianten

Antwoord: U heeft de keuze om een losse cassette te kopen om deze zelf te ontwikkelen, om te kiezen voor de cassette + ontwikkelen (dat hebben we het liefst omdat dit kleine zelfstandige laboratorium bestaat van het ontwikkelen van films) of voor cassette + ontwikkelen + 2K scan.
Zie onze prijslijst film aanbod voor cassettes inclusief ontwikkelen.

Vraag: Kan het S8RL mijn oude Agfa, Orwo, Svema of Fuji film ontwikkelen?

Antwoord: Ja. Bezoek de merken en filmtypen pagina voor informatie over oudere super8 films die niet meer worden ontwikkeld door de fabrikanten.

Vraag: Waarom moet ik nu weer opnieuw betalen voor de ontwikkeling? Ik heb er toen toch al voor betaald!

Antwoord: Het Super8 Reversal Lab is een onafhankelijk bedrijf en wordt niet betaald door Agfa, Fuji, Kodak of andere fabrikanten om hun overjarige films te ontwikkelen. Het S8RL begrijpt uw argument maar de houdbaarheidsdatum van uw oude films is verlopen en daarmee is ook het recht op het ontwikkelen van het product dat u toen heeft gekocht verlopen. De fabrieken en laboratoria van toen bestaan zelfs niet meer.

Vraag: Hoe zeker weet ik dat mijn film lukt na al die jaren?

Antwoord: Het S8RL kan u geen 100% garantie geven dat uw film er prima uitziet na de ontwikkeling. De kwaliteit is van veel factoren afhankelijk en het S8RL doet zijn uiterste best om er het beste uit te halen. Desondanks kan het voorkomen dat er geen beeld op uw film staat. Om u een indruk te geven kunt u de filmtypen pagina bezoeken met mooie ontwikkel voorbeelden.

Vraag: Ik weet niet zo goed meer wat voor film ik heb, wat nu?

Antwoord: Het S8RL kan u helpen. Stuur foto’s van de cassette of het etiket. U kan ook na afspraak op visite komen en alles even meenemen.

Vraag: Bent u een Kodak bedrijf?

Antwoord: Nee, maar het S8RL werkt wel samen met Kodak om super8 in NL en daarbuiten te promoten en te behouden.

Vraag: Kan het Super8 Reversal Lab mijn film overzetten naar een 2K video bestand, ik wil ProRes?

Antwoord: Ja. Kijk op de pagina digitaliseren.

Vraag: Kan u mijn film nog stripen en voorzien van geluid?

Antwoord: Graag verwijst het lab u door naar mijn collega Fipra in Duitsland.

Vraag: Waar kan ik voor een redelijke prijs een film projector vinden?

Elmo GS1200
Elmo GS1200

Antwoord: Projectoren kom je vooral tegen op rommelmarkten. De prijzen zijn daar vaak niet hoog. Het is aan te raden dat je weet wat je koopt. Lees daarom wat boeken in de bieb of koop een Elseviers Smalfilm boek bij de Sleghte boekhandel voor 15 Euro. Tevens kan je Marktplaats of eBay raadplegen. Ook kan je begin maart en november naar de fotografica beurs gaan in Utrecht. Ooit van gehoord misschien? Daar is veel foto apparatuur inclusief s8 projectoren te koop. Ook hier geldt: weet wat je koopt…. lees daarom wederom wat tijdschriften zoals de consumentengids uit 1980 t/m 1989, en die is te vinden in de betere bibliotheek. Een veiligere optie om een projector of camera te kopen is bij van-Eck in Tilburg. Je koopt dan iets met garantie en goede ondersteuning!

Vraag: Waar koop ik nog ergens dubbel8 film?

Antwoord: Bij dit lab, ga naar alle films en dan naar dubbel8.

Vraag: Waar koop ik een ontwikkel tankje voor super8 film, ik wil zelf aan de slag met chemie?

Antwoord: Die zijn moeilijk te vinden. Op dit moment is er geen enkel adres bekend die iets kan leveren. Er was meneer Kalynychenko in de Ukraine maar die is door de voorraad heen.

Beaulieu 7008pro

Vraag: Ik heb een fantastische camera gekocht op Ebay of Marktplaats, maar nu?

Antwoord: Allereerst kan u controleren of de camera basis functies werken door er batterijen in te stoppen. Kijk en luister of alles werkt. Vervolgens is het handig als u nog een gebruiksaanwijzing heeft, dan kan u lezen welk type films u met deze camera op de automaat kan belichten. Pas op dat oude camera’s vaak maar 2 films herkennen. Nieuwe modellen herkennen vaak alles. Zoek anders op internet uw camera model op (Wiki) maar vertrouw nooit op een bron. U kan dan films bestellen en de eerste film belichten, wellicht eerst een film als test, met verschillende licht waarden en situaties om er zeker van te zijn dat alles werkt. PS Koop bij voorkeur een regelmatig gebruikte camera want die is vaak betrouwbaarder dan eentje die er gloednieuw uitziet maar altijd stil heeft gelegen (vet droogt uit waardoor diafragma niet verandert).

Vraag: Waarom is alles zo duur op super8 gebied?

Antwoord: Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. De prijzen voor super8 zijn in de laatste jaren wel degelijk gestegen, maar alles is nog altijd goed betaalbaar. Je moet ook zeker niet vergeten dat super8 een niche markt wordt, als het dit al niet is. Er zijn niet meer zo veel mensen die met dit mooie medium werken. Al leeft super8 heel erg onder TV, reclame makers en kunstenaars, het aantal gebruikers komt nog niet in de buurt van de jaren 70. Toen filmde iedereen met super8. Als je alles optelt; de lage prijzen voor goede camera’s en projectoren, de beschikbare films en de uitgebreide telecine mogelijkheden dan kom je tot de conclusie dat super8 heel veel bestaansrecht heeft. Al meer dan 40 jaar! Misschien met je het super8 medium ook meer als een ‘liefhebberij’ met een nieuwe functie zien. De oorspronkelijke functie van super8 [het maken van familiefilms] is door het digitale geweld over genomen. Maak er dus een ander soort films mee! Of gebruik het gewoon niet… het hoeft niet.

Vraag: Doet u echt al het werk zelf in eigen huis?

Antwoord: Het ontwikkelen van alle films behalve Kodachrome doe ik zelf in Den Haag in mijn eigen doka met eigen chemie. De verkoop van materiaal en het bijwerken van deze website, facebook, twitter inclusief alle administratie doe ik ook in mijn eentje. Gevarieerd werk dus :-).