Digitaliseren

Het digitaliseren van 8mm en super8 film wordt in samenwerking met partners in Amsterdam en Waddinxveen aangeboden.

Lees deze pagina a.u.b. zorgvuldig door, het digitaliseren bij het S8RL gaat op een speciale manier.

Algemeen

Super8 digitaliseren in 2K wordt ook wel scannen of overzetten genoemd. De datascanning werkt als volgt. Elk super8 beeldje wordt met een industriële fotocamera opgenomen in 2336 x 1752 pixels waarbij elk super8 beeld ongeveer 6Mb tot 9Mb groot is. Van deze serie losse frames wordt een QuickTime-bestand gemaakt met een ProRes 4.2.2-codec. U krijgt ook een Mpeg4-bestand zodat u het meteen kan delen. Elke 8mm- en super8-film wordt 1 op 1 gescand, dus elk beeld super8 is 1 beeld digitaal. We leveren alle videobestanden aan in 25 fps en gaan er vanuit dat filmmakers in de post-productie de snelheid / kleurcorrigeren / contrast aanpassen naar hun wensen. Een QuickTime ProRes 4.2.2 in 25 fps is een zeer flexibel bestand waar je in je nabewerking alles mee kan.

Full Frame vs Cropped

2k-full-frame
2k full frame voorbeeld

2K Full Frame scan
2336 x 1752 pixels
QuickTime ProRes 4.2.2 + Mpeg4
€ 42,00 per 15 meter spoel exclusief B.T.W.

Een full-frame scan toont niet alleen het super8 beeld maar ook een deel van de perforatie en frame lijnen. Dat is handig als je zelf een uitsnede (crop) wilt maken. Vanuit dit bestand kan je bijvoorbeeld een breedbeeld verhouding knippen. Net als bij de cropped versie moet je de beelden nabewerken. (Still beschikbaar gesteld door Sami El Hassani).

2K-cropped
2k cropped voorbeeld

2K Cropped scan
2048 x 1536 pixels
QuickTime ProRes 4.2.2 + Mpeg4
€ 42,00 per 15 meter spoel exclusief B.T.W.

Met een cropped scan hoef je niet zo veel nabewerking te doen. Het beeld toont alleen je super8 film zonder perforatie of frame lijnen. Je kan je dus meteen concentreren op het kleur corrigeren en de beeldmontage. (Still beschikbaar gesteld door Sami El Hassani).

Voor wie?

We richten ons met deze service uitdrukkelijk op mensen die kunnen lezen en schrijven met video nabewerkingssoftware zoals Premiere, Final Cut, DaVinci Resolve of Nucoda. Voor een ‘gewone klant’ die zijn filmmateriaal alleen maar digitaal wil hebben kunnen we u doorverwijzen naar collega’s (mail ons voor tips).

Waarom 2K en niet 4K?

Je kan veel discussies lezen over de zin en onzin over het digitaliseren van super8 in 2K, 4K en zelfs 6 of 8K.
Wij zijn van mening dat 2K perfect is om 8mm en super8 film mee te scannen, de bestanden zijn al enorm groot en een hogere resolutie geeft een nog grotere datastroom, maar helpt niet om het beeld te verbeteren.

Voorbereiding

Net ontwikkelde films hebben geen voorbereiding nodig.
Heeft u reeds ontwikkelde films dan worden deze vooraf gecontroleerd op montage [plakkers/lijm], op perforatie schade en op de algehele conditie [uitdroging, krimp, rek, vet]. Hierna kunnen films worden gemonteerd op grote spoelen zodat ze klaar zijn voor de daadwerkelijke scanning. Het laboratorium controleert, repareert en reinigt uw filmmateriaal en deze dienst wordt berekend in arbeidstijd: 1 uur arbeid = € 55 exclusief B.T.W..

Kwaliteit voorop

Alle films worden met grote zorg behandeld alsof het onze eigen films zijn. Ons uitgangspunt is kwaliteit en geen kwantiteit. Bedenk dat dit lab ook voor professionals, kunstenaars en archieven werkzaam is. U bent welkom in het lab om een kleine demonstratie te bekijken die wij bewust niet op internet plaatsen omdat de volledige kwaliteit dan niet tot zijn recht komt.

Partner

Het Super8 Reversal Lab biedt deze data-scan service samen aan met Haghefilm-Digitaal uit Amsterdam. Een zeer gerenommeerd bedrijf uit de Nederlandse filmindustrie met tientallen jaren ervaring op het gebied van analoge film en de digitalisering daarvan. U betaalt bij ons dus ook voor vakmanschap en ervaring. Om er voor te zorgen dat alles prima verloopt met uw opdracht regelen wij alles voor u, zo verzorgen wij de verzending, communicatie en alle overige handelingen zodat u er geen omkijken naar heeft, makkelijk zat.
Onze tweede digitaliseringspartner is Onno Petersen, iemand met een tiental jaren ervaring op het gebied van smalfilm. Hij is voor enkele jaren geleden voor zichzelf begonnen met groot succes.

Levertijd

De normale levertijd hangt af van het aanbod aan werk en is normaal gesproken tussen de 2 en de vier weken. Het staat iedereen vrij om zelf afspraken te maken met onze partners. Laat je film ontwikkelen in Den Haag en gan zelf naar Amsterdam of Waddinxveen om het te laten digitaliseren.

Backup

Een back-up van uw digitale bestand wordt 1 maand bewaard. Maar op uw verzoek ook langer tegen een bedrag van Euro 5/maand per bestand. U heeft de keuze uit 2, 4, 6 en 12 maanden. Het S8RL kan niet aansprakelijk worden gesteld voor digitale back-ups, of het verlies daarvan. Het S8RL garandeert u dat er op geen enkele wijze kopieën, afbeeldingen of vermenigvuldigingen worden gemaakt, gepubliceerd of worden doorverkocht van uw films zonder uw uitdrukkelijke persoonlijke toestemming.

DVD – Blu-ray

We leveren uitsluitend databestanden via de cloud.

Laatste advies

I love film
Understatement

Het laten digitaliseren van 8mm en super8 films naar een 2K bestand heeft eigenlijk alleen zin als je dat videobestand binnen een paar maanden gebruikt. Als je er niks mee doet kan je over 2 jaar voor hetzelfde geld een betere scan laten maken (zie je waar ik naartoe wil?).
Als je het idee hebt om je beschadigde super8 film te ‘redden’ (sommigen noemen het preserveren) dan is het wellicht het overwegen waard om er een image sequence van te laten maken. Bij een image sequence bestaat je super8 film uit allemaal losse foto’s van elke frame. Het is dus geen videobestand maar een serie foto’s in een mapje. Vergeet hierbij niet dat het tijd, geld en energie kost om computerhardeschijven te onderhouden. Hou van elk bestand ten minste 3 kopieën op twee verschillende locaties die > 40Km uit elkaar liggen.
Als je films in goede staat zijn, dan zijn deze langer en beter houdbaar dan welk digitaal bestand dan ook. Laat je niet wijsmaken dat het digitaliseren van je films je beelden kan redden, het redt alleen de portemonnee van de verkoper. Hou je films droog en op een constante temperatuur.