Super8 en 16mm

Gelukkig, u heeft ons gevonden. Dit laboratorium verkoopt super8, dubbel8, ds8 en 16mm films.

De verhalen dat deze niet meer zouden bestaan en ouderwets zijn kloppen helemaal niet. In de gewone detailhandel kom je ze niet tegen. Want het merendeel van de mensen is overgestapt op het gebruik van hun mobiele telefoon. De filmliefhebbers zijn hier op de juiste plek!

Sinds 1965 maakt Kodak prachtige super8 films. Maar er zijn ook andere aanbieders van smalfilms die bestaande cassettes (van Kodak – Fuji – Orwo) verpakken of zelf een productie hebben opgezet.

Vision-3

Kodak logo
Kodak logo

Kodak heeft zijn aller laatste type kleurnegatief emulsie Vision-3 ook gesneden in het super8-formaat. Deze stap van Kodak toont aan dat het bedrijf nog gelooft in het kleine filmformaat. De kleurnegatieffilms zijn verkrijgbaar via dit lab dat ze tevens als enige in Nederland (en een van de weinige in Europa) ook kan ontwikkelen.
Bedenk goed dat je deze kleurnegatieffilm na het ontwikkelen niet met een film projector kan bekijken, je moet er een digitale scan of een positiefprint van laten maken om het uiteindelijke resultaat te kunnen bekijken.
Of Kodak nog ooit met een nieuwe super8-camera op de markt komt is een groot vraagteken. De camera zou voor een heel nieuw super8-publiek zorgen. Goedkoop wordt die camera niet. Wat wel waarheid is gebleken was de aankondiging van de nieuwe Ektachrome 100 kleur omkeeremulsie. Het lab verkoopt deze cassettes al sinds november 2018.

Projectie of digitaal

Na het fotochemisch ontwikkelen van de super8-cassette krijg je de film op spoel terug. Omkeerfilms zoals Kodak Tri-X en Ektachrome 100D kan je dan met een filmprojector bekijken, super8 zoals het bedoeld is. Maar grote kans dat je liever een digitaal bestand terug wilt krijgen om het te monteren of online te delen. Deze service staat bekend onder de namen scanning, overzetten of digitaliseren. Het S8RL biedt een volledig pakket aan; je besteld een cassette inclusief ontwikkelen, en ook de overzetting van super8 naar een digitaal bestand. Standaard leveren we een 2K full-frame of cropped QuickTime ProRes 4.2.2 en een Mpeg4 bestand aan als download. Hoe makkelijk wil je het hebben?

Welke emulsie te kiezen

dixons film
Dixons

In het algemeen wil ik je erop wijzen dat je alle super8 films goed moet belichten om een optimaal resultaat te behalen. Het idee dat je belichtingsfouten nog kan oplossen tijdens het ontwikkelen is niet aan te raden. Onderbelichte films krijgen een hoger en overbelichte films een lager contrast. In beide situaties krijg je een heel ander beeld dan je aanvankelijk gedacht had. Zie voor meer info de onderzoek pagina.
Als je het lab vraagt: Welke film moet ik nu kiezen? Dan is het antwoord: Dat is zowel een persoonlijke als ook technische keuze die je zelf moet maken. Begin door in je gebruiksaanwijzing op te zoeken welke films jouw camera automatisch kan belichten. Heb je die niet, zoek dan de gebruiksaanwijzing op het internet. Deze informatie zal de keuze al beperken, of juist niet. Als tweede maak je een keuze uit zwart/wit of kleurenfilms, en of je deze na het ontwikkelen wilt projecteren of dat je sowieso een digitale kopie nodig hebt. Hieruit ontstaan dus maar een aantal opties. Nu is de vraag: Hoe zal je film eruit zien na het ontwikkelen (en eventueel scannen)? De enige goede manier om de specifieke karakter eigenschappen van elke film te leren kennen is om ze allemaal minstens een keer te gebruiken. Dit is een dure weg (leergeld) om te bewandelen maar begrijp goed wat film zo`n ongekend mooi materiaal maakt: elke filmemulsie en licht situatie geeft je volledige unieke beelden!

Super8 notch

Om er achter te komen welke super8 films jouw camera automatisch kan belichten (of niet) kan je de super8 notch ruler gebruiken. Dat is heel eenvoudig. Gewoon downloaden, uitprinten en in de camera steken. Controleer je camera dus eerst, dan kan je een juiste bestelling plaatsen.