Hervulbare cassette
Net zoals met 16mm zijn er voor super8 ook hervulbare cassettes leverbaar. Het leuke van dit systeem is dat je kleine stukjes film kan belichten, bijvoorbeeld voor titeltjes of voor diafragma testjes van je net nieuw gekochte tweedehands camera.
Het is leuk om ermee te werken, en je kan ze bijvoorbeeld kopen via Ebay, voor vaak veel te hoge prijzen, en je moet ook geduldig zijn. Hoe werkt het? Allereerst moet je dus onbelicht materiaal hebben. Dit kan bijvoorbeeld een reststukje van je Tri-X filmpje zijn. Je moet de cassette openen en hem in het volledige duister vullen.
De werking.
Onderaan staat met tekeningen de methode uitgelegd. Volg de tekeningen van links naar rechts. De eerste drie tonen hoe je de cassette moet openen.
De 4e tekening laat zien waar je de onbelichte film laat, en nr. 5 + 6 hoe je deze verder in de cassette dient te vullen. Deze stappen tot en met 11 moet je in het volledig duister (lees: doka) uitvoeren want anders is je film al overbelicht voor je bent begonnen :-).
Tekening 7, 8 en 9 laten zien hoe de film aan de ‘opvangkant’ gelust moeten worden.
Bij 10 druk je de twee delen weer tegen elkaar waarna hij bij 11 klaar is voor gebruik. Let op dat je de film met handmatig diafragma belicht, want op de automaat komen je filmtype en de uitsparing van je cassette wellicht niet overeen. Het lijkt eenvoudig, maar de moeilijkheid zit hem in het feit dat de film goed door de cassette moet lopen, zonder haperingen of belemmeringen…een uitdaging dus.
Tot slot.
Bij het laden van dergelijke cassettes moet je er ook op letten dat je de emulsie aan de juiste kant hebt, en dat de manier van opspoelen klopt, tevens moet je de perforatiezijde aan de goed kant plaatsen, anders kan je camera de film niet transporteren.
Als je bedenkt hoeveel er bij komt kijken is het best bijzonder dat ze bij Kodak machines hebben staan die dit allemaal vol automatisch kunnen.