Retro 8 lab moet verhuizen

Het enige 8 mm-laboratorium in Azië
Origineel artikel door Jürgen Lossau, 28 oktober 2021

Retro 8 in Tokyo Japan moet zijn 8mm filmlaboratorium verhuizen. Het gebouw waarin het laboratorium is gehuisvest, wordt namelijk gesloopt. “Het is meer dan 60 jaar oud”, zegt winkel- en laboratoriumeigenaar Tak Kohyama. Hij wil in januari 2022 alle machines verhuizen naar een locatie op 300 meter afstand. Maar daar is niet genoeg geld voor omdat de omzet van het lab te klein is. Daarom probeert hij nu via een crowdfunding de toekomst van het laboratorium veilig te stellen. “Het is niet eenvoudig om het laboratorium met drie grote machines te verplaatsen en we hebben water, elektriciteit en gas nodig”, zegt Tak Kohyama, die overigens ook Duits spreekt. “We zouden de ontwikkelingsactiviteiten nu kunnen opgeven, maar we hebben veel fans die het filmmaken met 8mm film willen voortzetten. Dus ik dacht aan crowdfunding.”

Retro 8 wil op deze manier zo’n 80.000 euro ophalen. Klik op deze link voor meer info https://camp-fire.jp/projects/view/505585
Europeanen die dit sympathieke laboratorium willen helpen zijn meer dan welkom. Het enige waar men rekening mee dient te houden is dat er extra verzendkosten zullen worden berekend voor de beloningen die je krijgt als je het project steunt.

De onderstaande foto’s tonen de installatie van de gebruikte ontwikkelmachines in 2005. Op de foto met de vrachtwagen staat Tak Kohyama naast een van zijn machines. Foto’s van Retro Enterprises.

De winkel waar Retro 8 oude filmcamera’s en omgebouwde televisies verkoopt, wordt niet geraakt door de verhuizing.

Tak Kohyama verkoopt sinds 1995 films en camera’s, eerder per postorder en vanaf 1998 in zijn winkel. Het S8RL was in 2015 op bezoek in Japan en toen erg onder de indruk.