ORWO maakt kleurenfilm

Volgense deze bron gaat ORWO (ORiginal WOlfen) in het midden van 2022 een nieuwe kleurnegatieffilm op de markt brengen. Dat zou dan ook voor 16mm en super8 camera’s beschikbaar komen want het is kleurnegatief gebaseerd op het ECN-2 proces van Kodak.

De fabriek die deze emulsie gaat gieten is waarschijnlijk niet ORWO in het Duitse Wolfen maar de fabriek van InovisCoat ook gevestigd in Duitsland. Het bedrijf InovisCoat maakt al enkele bijzondere producten voor bijvoorbeeld Lomography en the Impossible Project.

Op dit moment kunnen we nog niet veel met dit bericht (niets is zeker) maar het geeft wel aan dat er wat gebeurt in ‘filmland’ en dat is veelzeggend. Dus toch worden we er blij van.

De moeilijkheid bij het maken van kleurnegatiefilm zit hem in de hoeveelheid lagen die je in 1 keer moet gieten. Sommige typen emulsie bestaan wel uit 16 lagen over elkaar van enkele microns dikte. Deze tekening heb ik van de InovisCoat website gehaald om het je te laten zien. Er zijn heel wat fotochemische experts en technische hoogstandjes voor nodig om dat te kunnen produceren.