Over 2023

Het S8RL wenst iedereen een gezond 2023.

In 2023 gaat er niet veel veranderen in het lab. De meeste prijzen blijven ongewijzigd wat betekent dat het goedkoper wordt om op super8 films te maken gezien de hoge inflatie die we niet (kunnen) doorberekenen. Het is maar hoe je het bekijkt.

De belangrijkste activiteit van het lab is het fotochemisch ontwikkelen van super8 film, dat staat op de eerste plaats. Aangezien de overgrote meerderheid van de filmmakers op Kodak Vision-3 kleurnegatief schiet wordt die emulsie het vaakst ontwikkeld. Kodak Tri-X zwart/wit en Kodak Ektachrome 100D kleuromkeer worden veel minder ingeleverd en dus ook minder regelmatig ontwikkeld, soms zelfs maar 1x per 3 of 4 weken! We zouden het graag omgedraaid zien, maar kleurnegatief is nu eenmaal extreem populair en de huidige generatie filmmakers wilt uiteindelijk toch een digitaal bestand en geen film voor projectie ontvangen.

Alle klanten uit Nederland wil ik graag wijzen op het bestaan van Haghefilm in Waddinxveen en Onno Petersen in Amsterdam die beide voor het S8RL de films digitaliseren. Zie de pagina over digitaliseren voor details. Met andere woorden, het scannen wordt (altijd al) uitbesteed aan deze 2 top bedrijven. Als je nu een super8 film koopt en ook in NL woont kan je er voor kiezen om zelf naar een van deze 2 bedrijven te gaan voor het digitaliseren. Dan kan het S8RL meer tijd besteden aan het film ontwikkelen en kan je zomaar 1 tot 2 weken levertijd sparen.

Tot slot zal 2023 ook in het teken staan van kwaliteit boven kwantiteit en van rustig aan en geen hoge werkdruk. Want de wereld draait alsmaar sneller en dat wil en kan het S8RL gewoon niet aan.