Kodak Super8 Camera

Het is eindelijk zover. Kodak start met de verkoop van hun eigen ontworpen super8 film camera. Ik denk dat de laatste nieuwe super8 camera meer dan 30 jaar gelden het daglicht zag, dus dit kunnen we met gemak een mijlpaal in de super8 film geschiedenis noemen.

Drie keer hoera voor het Kodak-team dat ze dit voor elkaar hebben gekregen. In 2016 is deze camera voor het eerst aangekondig. Dus wat is het een geweldige prestatie dat Kodak nu eindelijk een nieuwe super8 filmcamera heeft gemaakt en verkoopt. Ik ben diep geraakt door hun prestatie om super8 in leven te houden.

Vergeet de hoge prijs, vergeet het lange wachten. Laten we vieren dat super8 een blijvertje is mensen!

De camera heeft heel wat nieuwigheden zoals een 4″ LCD zoeker, hij kan geluid opnemen en je kan doormiddel van een menu de juiste filmgevoeligheid instellen. Verder kan je andere c-mount objectieven wisselen, wat bijzonder is omdat de meeste super8 camera een lens hebben die vastgeschroefd zitten aan de body.

De standaard super8 beeldverhouding is 4:3 en door de film over de volle breedte te belichen onstaat een beeldverhouding van 14:9 volgens Kodak.

14:9 verhouding

Tot slot noem ik de crystal-sync functie, wat betekent dat je op exact 25 beelden per seconde kan filmen waardoor je ook met extern opgenomen geluid toch synchroon kan blijven. Dat is een geweldige functie voor als je dialogen opneemt of muziekvideo’s maakt. Meer technische details op de nu al aangemaakte Wikipagina.

Originele advertentie van Kodak.
Beeld door Kodak.

Als je deze camera wilt kopen moet je je opnieuw aanmelden voor de nieuwsbrief. Hij is voorlopig alleen in de USA verkrijgbaar, zoals bij deze beroemde webshop. Hier lees je meer informatie op de Kodak pagina.

Lens - body - handgrip
Beeld door Kodak.
Footage shot on the NEW KODAK S8 Camera created by Spike Lee, Cara Stricker, Izrayl Brinsdon, Adetoro Makinde, Cynthia Parkhurst, Renell Medrano, Noah Henderson, Thais Castrale and Ariel Davidson.

Opinie

Ook wil ik hier even mijn mening kwijt over deze camera. Toen deze in 2016 werd aangekondigd was ik zeer sceptisch en dacht ik dat hij nooit werkelijk te koop zou komen. De prijs liep elke 2 jaar op van €400 – €700 tot €2500 – €300 euro. Nu dat Kodak het toch voor elkaar heeft gekregen ben ik meer dan blij, ook al is de prijs inmiddels €6000. Want Kodak doet zoiets niet zomaar. Het toont aan dat het dus nog kan, om een super8 camera te bouwen in de 21e eeuw. Technisch gezien is het namelijk erg moeilijk, weet ik als ex werktuigbouwkundige. Ik verwacht dat ze de investering nooit gaan terugverdienen, en dat is voor mij het bewijs  dat ze hebben doorgezet om aan te tonen wat hun vertrouwen in het medium film is. Hulde voor Kodak dat ze op die manier de aandacht vestigen op het mooiste filmformaat dat er al meer dan 55 jaar bestaat; super8.

Deze camera zie ik als een afzonderlijk en bijzonder product. Deze camera is uniek en met niets te vergelijken. Ik weet dat je voor €6000 erg veel andere apparatuur kan kopen, maar daar gaat het niet om. Ik zou deze camera kopen omdat ik op het medium super8 films wil maken, en niks anders. Ook wil ik juist deze camera omdat ik technische ondersteuning en service wil voor mijn geliefde super8 camera. Helaas is de aanschafprijs onbereikbaar voor mij, maar als ik geld had dan zou ik het overwegen.

Mij zal je niet horen dat dit een belachelijk project is, of dat je idioot moet zijn om deze camera aan te schaffen. We hebben nu een keuze om een nieuwe super8 camera te kopen en gebruiken. Dat is historisch en dat gegeven vier ik.