Bezoekers uit Egypte

Lena Naassana en Roger Anis waren op vrijdag 12 juli 2024 op bezoek. Lena is fotograaf en filmmaker uit Caïro. Roger is geboren in Egypte en werkt nu als fotograaf vanuit Nederland. 

Lena runt ook een fotolab genaamd The Laboratory naast andere initiatieven die gerelateerd zijn aan het film/fotografie medium. Recentelijk is ze zich gaan bezighouden met film, met name 8mm, door een Super 8 Short Film Competition te organiseren onder de naam Two.Five.

thelaboratory.film
thelaboratory.film
two.five
two.five

Lena kwam bij S8RL terecht omdat er in Egypte helemaal geen labs zijn die zich bezighouden met het ontwikkelen/scannen van cinema films, en er zijn er slechts een paar die zich bezighouden met fotografie. Hun Laboratory Film heeft de afgelopen jaren een solide basis voor fotografie opgebouwd, maar nu ze de overstap naar bewegend beeld willen maken, komen ze voor veel uitdagingen te staan en er is niemand om lokaal – of zelfs regionaal – advies over te vragen. Dus waarom niet eens langskomen in Den Haag als ze daar in de buurt is.

Links Frank, in het midden Lena Naassana en rechts Roger Anis in ’t lab.

We hebben over veel onderwerpen gepraat en wat me verbaasde is dat ze in Egypte zoveel problemen hebben die wij ons niet kunnen voorstellen. In Europa kun je bijvoorbeeld relatief gemakkelijk ruwe chemicaliën kopen. Zelfs een klein lab kan film en super8 cassettes direct van Kodak kopen en in een normale situatie ontvang je de goederen binnen een week. Materialen zoals super8 leader, plakpersen, super8 spoelen en Kodak film zijn niet zo gemakkelijk te importeren in Egypte. Dat is eenvoudig voor mensen in de Europese Unie.

Verder hebben we gesproken over hoe je films ontwikkelt, hoe je ze droogt en hoe je ECN-2 kleurnegatief schoonmaakt tijdens of na het ontwikkelproces. Het was een heel leuk en warm gesprek en ik hoop echt dat Lena en haar vrienden een manier vinden om alle problemen die ze hebben op te lossen. Zo zou het niet moeten zijn. Iedereen zou toegang moeten hebben tot film en film ontwikkelen. Ik heb respect gekregen voor hun omdat ze ondanks alle moeilijkheden toch doorgaan en analoog willen werken. Dat vergt doorzettingsvermogen.