fuji logoHet Super8 Reversal Lab is recent gestopt met de verkoop van single8 cassettes wegens het gebrek aan belangstelling. Het spijt me. Koop je single8 cassettes direct van de fabrikant Retro Enterprises in Japan http://www.retro8.com, of via deze direkte link naar de webshop. Het ontwikkelen van alle single8 films blijft gewoon mogelijk in Den Haag bij het Super8 Reversal Lab.

Waarom single8-8?
Het filmen op single8 film heeft een paar voordelen t.o.v. super8. Zo zit de aandrukplaat die de film stabiel moet houden tijdens de belichting in de camera. Je kán de hele film eenvoudig terug spoelen in de camera [lensdop erop!] om op die manier de film dubbel te kunnen belichten, dit is erg leuk om mee te spelen, maar ook fijn voor trucs en special effecten. Single8 camera's zijn niet moeilijk te krijgen en met name de topmodellen ZC800 en ZC1000 zijn prachtige staaltjes van 8mm film techniek.

De laatste single8 cassette is verkocht. De vraag is wat het lab in de toekomst moet doen met de verkoop van single8 cassettes. De inkoop prijzen in Japan zijn dermate hoog geworden (schaarste?) dat de uiteindelijke prijs voor een cassette single8 + ontwikkelen + spoel + verzendkosten nu rond de €70 - €75 uitkomt. Dan heb je ook nog maar 12 meter film, in plaats van de gebruikelijke 15 meter film. Als het lab nu veel aanvragen krijgt (meld je aan, stuur me geheel vrijblijvend een mailtje) dan heeft het zin om weer te gaan inkopen bij onze vrienden van Retro Enterprises. Aangezien de vraag naar single8 cassettes het laatste half jaar erg laag was betwijfelt het lab of we er mee moeten doorgaan. Er zijn nog single8 cassettes beschikbaar via Retro Enterprises in Japan of via Click und Surr in Duitsland. Na het belichten kan je er dan nog altijd voor kiezen om het in Den Haag te laten ontwikkelen, dan blijven wij ook lekker bezig.

single8 systeem

systeem eigenschappen
Fuji single8 cassette zijn langwerpig. De onbelichte film zit in het bovenste deel, de belichte film wordt in het onderste deel opgerold. Een uiterst simpele en doeltreffende constructie.
De aandrukplaat om de film tegen de camera aan te drukken zit vast ingebouwd in de single8 camera's en is van metaal gemaakt. Dit zorgt er voor dat over het algemeen single8 films een stabieler beeld hebben. Ook worden lichte krasjes op de drager-zijde van de film voorkomen, iets wat bij super8 cassettes nog wel eens kan gebeuren. Daar zit immers elke keer een 'andere' aandrukplaat van plastic in.

filmgevoeligheid filmgevoeligheid
Aan de achterkant van de single8 cassette zit een uitsparing. Hoe langer deze is, des te hoger de ASA waarde. Fuji camera's kunnen 25, 50, 100, 200 en 400ASA waardes lezen. Maar pas op, niet elke model beschikt over deze eigenschap. Je kan het zien aan de uitstekende nopjes bovenin het cassette compartiment van je eigen camera. Of lees de gebruiksaanwijzing.

Agfa 200d

Retro8 Aviphot 200D single8 *NIEUW*
Een single8 kleur omkeer daglicht film (12 meter).
Exposure Index 200 ASA [zonder filter].
Agfa Aviphot 200 ASA daglicht gebalanceerde film nu verkrijgbaar in single8 cassettes.
Klik voor een uitvergroting.

Prijs:
pijl Bestel andere typen single8 kleurenfilms bij Retro Enterprises in Japan.

Alle prijzen zijn exclusief spoel, portokosten en 21% BTW.
Het ontwikkelen gebeurt nog steeds door het Super8 Reversal Lab.

Retro-X

Retro8 Retro-X single8
Een single8 zwart/wit omkeer film (12 meter).
Exposure Index 200 ASA [zonder filter].
De bijzondere verpakking is een lust voor het oog, echt Japans design. De film die erin zit is een Orwo zwart/wit negatief film uit Duitsland. Dit betekent dat je deze single8 film zowel als negatief of als omkeer kan ontwikkelen. Fijne keuze dus! Al moet erbij vermeld worden dat hij in negatief wel erg grofkorrelig is. De film wordt aangeboden met een omkeer ontwikkel proces, vooral omdat de meeste filmers graag hun materiaal projecteren.
Het kleine nadeel van deze film is dat de drager niet helemaal helder is, dat wil zeggen dat het wit niet perfect wit is, en daarmee het contrast niet hoog. Dit heeft als voordeel dat hij gemakkelijker te scannen is naar video. Vervolgens zit er 12 meter op de rol (geen 15 meter) waardoor de opname tijd dus korter is. Wees je bewust van deze eigenschappen als je deze film gaat gebruiken.

Prijs:
groen Beschikbaar via Retro Enterprises in Japan http://www.retro8.com

Het ontwikkelen kan u altijd in het Super8 Reversal Lab laten doen. Als je dus cassettes in Japan hebt gekocht dan stuur je ze naar het S8RL in Den Haag voor de ontwikkeling.

Alle prijzen zijn exclusief spoel, portokosten en 21% BTW.
Uitgebreide informatie over single8 vindt je hier.

Alle genoemde merken en merknamen zijn  van het betreffende bedrijf.

toptop homehome