super8 nieuws

Klik hier voor het laatste nieuws en hier voor edities uit 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, oudste nieuws. Verschillende links kunnen niet meer werken. Laatste wijziging op 06 januari 2018.

ekta 7294

eerste foto nieuwe ektachrome
Ik heb deze foto op Twitter gespot (met toestemming van mijn vrieden van Gotham Photochemical) van de nieuwe super8 ektachrome type 7294 kleur omkeer film waar wij allemaal op wachten. De nieuwe kleuren film is nog niet te koop bij Kodak maar het is een goed teken dat Kodak een test exemplaar aan mijn vrienden in de USA heeft getoond. Nu gaan we weer rustig zitten en wachten op wat komen gaat :-)
Klik op het plaatje voor een uitvergroting waarbij het nieuwe type nummer voor het eerst werd onhuld.
[08 december 2017].

kodak

kodak camera 2018
Kodak heeft een update gestuurd over hun nieuwe super8 camera: `Hij wordt ergens in 2018 op de markt gebracht en de verkoopprijs ligt tussen de $2500 en $3000`. Op de Facebook pagina van het lab reageert bijna iedereen dat dit te veel geld is voor een nieuwe camera. En daar ben ik het wel mee eens. Het is te begrijpen dat het bedenken en maken van een super8 camera veel geld kost. Ook zal het niet eenvoudig zijn want Kodak voegt oude en nieuwe technieken samen in een apparaat. Maar zo veel geld vragen is erg jammer want er zijn goede super8 camera`s te koop voor veel minder geld. Die hebben welliswaar geen videoscherm en geluid, maar ze kosten nog geen 1 tiende van die prijs... Klik voor een camera plaatje.
[04 december 2017].

logo lab

frans zwartjes
Een van Nederlands meest invloedrijke experimentele film makers is overleden op 90 jarige leeftijd.
Lees hier een interessant artikel over hem.
[21 november 2017].

fuji 100

laatste fuji splice tape
Het lab heeft nog enkele rolletjes Fuji 100 splicing tape over. Deze is alleen geschikt voor Fujica type splicers. Deze gaan weg voor Euro 14/rol inclusief standaard verzending en 21% BTW binnen Nederland. Klik voor een vergroting.
[21 november 2017].

baldini

ontmoeting met nicola baldini van film ferrania
Tijdens het symposium in Berlijn had ik de mogelijkheid om een paar keer met Nicola Baldini van Film Ferrania uit Italie te spreken. Het is een bijzondere en vriendelijke man die erg van experimentele film en kunstenaars houdt. Wist je dat meneer Baldini zelf ook filmmaker is? De belangrijkste vraag die ik voor hem had ging natuurlijk over de terugkeer van kleuromkeer film materiaal (ik ben zelf een van de Kickstarter backers). Het antwoord daarop was `dat gaat nog meer tijd kosten dan gepland`. Wie weet hoe lang? Het is niet te zeggen maar feit is dat we team Film Ferrania veel succes wensen. Het was zeker een leuke ontmoeting en een eer om hem te kunnen spreken in levende lijve. Klik voor een vergroting van ons beide in Berlin.
[18 november 2017].

pdf

film in the present tense
Vanaf vandaag tot en met zondag wordt er in Berlijn een internationaal symposium gehouden met als doel te onderzoeken hoe het medium film (lees celluloid) zijn plaats kan blijven behouden in deze digitale wereld. Er is een keur aan sprekers en mensen uit de praktijk. Het wordt vast erg interessant en ik ben er als bezoeker bij. Lekker een lang weekendje Berlijn :-).
Lees hier een uitgebreide PDF met alle ins en out.
[20 oktober 2017].

interview

interview
Stichting Amateurfilm heeft als doelstelling belangstelling te creëren voor de amateurfilm in heden, verleden en toekomst in al zijn facetten. Een paar weken geleden zijn ze in het lab geweest om mij kort te interviewen, en hier kan je het resultaat bekijken. Hartelijk dank Ronald en Hans.
[05 oktober 2017].

pdf

zomer vakantie 2017
De zomer vakantie begint dit jaar op zaterdag 19 augustus en duurt tot en met zondag 10 september 2017. Let bij het versturen van je pakjes erop dat het voor of na deze data wordt bezorgd. Er is namelijk niemand aanwezig om ze in ontvangst te nemen. Tevens maak ik van de gelegenheid gebruik om te vertellen dat de levertijden voor het ontwikkelen van films toeneemt. Dat komt door het hoge aanbod van ontwikkelopdrachten en doordat ik alleen werk in het lab.
[8 augustus 2017].

pdf

pdf opdracht formulier
Er zijn bezoekers van de website die het PDF opdrachtformulier voor het laten ontwikkelen van films niet kunnen downloaden via de link op de start pagina. Het probleem wordt in 99% van de gevallen veroorzaakt door de instellingen van de browser die wordt gebruikt. Zet plug-ins als Ghostery en AdBlocker uit. Verwijder alle cookies uit het geheugen en start eventueel je computer opnieuw op. Het is niet zo dat de link naar het pdf formulier fout is, het werkt op alle computer platformen. Lukt het nog niet dan kan je het via deze link ook downloaden.
[27 mei 2017].

webportal

super8 web portal kickstarter
Wie kent hem niet: Jurgen Lossau. De man achter de tijdschriften Schmalfilm en later Small Format.
Dat was vroeger, en dit is nu en nu wil hij een nieuwe website beginnen gebaseerd op een abonnement. Die website is net als zijn vroegere tijdschriften maar dan veel uitgebreider en actiever, up to date zo te zeggen. Je kan dit project steunen door op zijn minst een proefabonnementje voor 1 jaartje te nemen. Hier vindt je de kickstarter, laten we samen iets moois beginnen. Klik op het plaatje voor meer beeld.
[08 april 2017].

liefde

de liefde voor celluloid
Donderdag 2 maart 2017
Zaal open om 19.30 uur, aanvang voorstelling 20.30 uur
Entree €5,00
Hoge Zand 42, Den Haag centrum
Hotel Forum en mnge, twee films van Arianne Olthaar, vragen zich in nauwe samenhang af wat er nu eerder was, de maquette of het gebouw, en welk van die twee het meest echt is. Julien Doigny greep voor zijn hedendaagse filmkroniek Basja underground naar super8, het materiaal bij uitstek voor de thuisfilmer. Bespiegelingen van Fernando Pessoa inspireerden Lichun Tseng bij haar evocatieve verbeelding in The captured light of an instant, terwijl Ilja Leonard Pfeiffer in Ilja zijn stem geeft aan de door Jérome Schlomoff met zijn pinholecamera geschoten beelden van Genua. Vanzelfsprekend en verrassend, want geworteld in de traditie, maar eigentijds bewerkt, is in duister zwart-wit Le macaour van Roman Ermolaev. Eveneens in zwart-wit, en grof van korrel, is Quintal, waarmee Bernardo Zanotta zich schatplichtig toont aan Glauber Rocha, de leidende figuur achter de Braziliaanse cinema novo in de jaren zestig van de vorige eeuw. Naast het beklemmende van de laatste twee films is er ook het pure plezier in de textuur van het filmmateriaal, zoals in Audition van Esther Urlus; of het vrolijke dadaïsme van Haar borsten popten als puisten. Verantwoordelijk voor dat dadaïsme is Carlijn Fransen, die ook tekent voor De eenzame eenheid, een reeks absurdistische tableaux vivants, met een hoofdrol voor de kleur geel en de maker zelf, die qua dead pan Buster Keaton naar de kroon steekt. Na het sprankelende juweel Elegie, stortte Julia Kaiser zich op het melodrama Afscheid van Han, een onwaarschijnlijke symbiose van acteurs van vlees en bloed met poppen, welke laatste weigeren om net echt te worden en dus zichzelf blijven.
Wat hebben voornoemde films nu gemeen? Eigenlijk heel weinig, behalve dat zij, hoewel veelal digitaal afgewerkt, (grotendeels) zijn opgenomen op analoog (8, 16, 35mm) celluloid filmmateriaal. Dat deze liefde voor celluloid niets te doen hoeft te hebben met bedenkelijke nostalgie of met – erger nog – sektarisme mag blijken uit deze aflevering van Te gast bij Ruimtevaart, die werd samengesteld door Super B en Frank Bruinsma met dank aan Anna Abrahams en Nico Bunnik.
Klik op het plaatje om de uitnodiging te bekijken.
[28 februari 2017].

kodak

film ferrania zwart/wit
Met deze video kondigt Film Ferrania uit Italie hun eerste echte product aan; een zwart/wit negatief film. Deze is alleen maar voor foto camera`s te verkrijgen maar dat mag de pret niet drukken. Met het uitbrengen van deze film bewijst Ferrania namelijk dat ze daadwerkelijk in staat zijn om een film emulsie te produceren, en nu zijn ze nog maar een paar stappen verwijdert van het maken van onze kleur omkeer film! Op de website is te lezen dat we in juni/juli 2017 onze zo verlangde kleur omkeer film kunnen verwachten in super8. Ik heb er zin in!
[04 februari 2017].

Studio één

studio één dvd release party
Zaterdag 28 januari 2017 is er van 18.00 tot 20.00 uur de Studio Eén DVD release party in KINO te Rotterdam. Veel filmmakers die ooit bij Studio Eén hebben gewerkt zullen daar aanwezig zijn, net als ik, en we hopen je daar te mogen ontmoeten
. Mocht je niet kunnen dan kan je de dvd hier ook bestellen. Klik op het plaatje om foto's te bekijken.
[28 januari 2017].

hand

de hand
In 1993 maakte ik een korte film van 3 minuten op super8 met als titel `de hand`. Nu 23 jaar later op 28 januari 2017 zal deze film worden vertoond in een verzamelprogramma op het Internationaal Film Festival Rotterdam [IFFR] met als overkoepelend thema `borderless`. Het is een hele eer dat mijn film daar te zien zal zijn en het is door toeval dat het zover gekomen is. Via deze link kan je kaartjes bestellen voor het prgramma dat om 15.30 uur begint in KINO te Rotterdam.
Met dank aan Karel Doing en Pip Chodorov. Klik op het logo voor een still uit de film.
[25 januari 2017].

kodakery

kodakery
Als je de tijd hebt is het beluisteren van deze bijna 30 minuten durende podcast van Kodak de moeite waard. Het is het verhaal vanaf het `idee tot het maken van de super8 camera`. De belangrijkste super8 personen van Kodak vertellen hun inbreng. Je steekt er best wat van op, en krijgt een idee hoe ze bij Kodak denken. Klik op het logo voor de podcast bij soundcloud.
[16 januari 2017].

kodak

informatieve kodak camera preview
Deze korte video toont de nieuwe Kodak camera die binnenkort verschijnt. Je kan mooi zien wat je ervan kan verwachten. Er wordt gezegd dat de eerste `limited edition` serie $2000 zal kosten en er maar 2000 stuks van gemaakt worden. Super8 wordt zo helaas erg elitair. Later komt er een goedkopere versie.
[15 januari 2017].

kodak

kodak komt terug met ektachrome 100D
Wat kan het jaar 2017 toch mooi beginnen. Via dit persbericht laat Kodak weten dat ze tegen het eind van dit jaar hun beroemde Ektachrome 100D film weer opnieuw beschikbaar zullen hebben. De laatste productie van Ektachrome vond plaats in 2012. Ze zeggen dat ze dit doen omdat er een grote vraag naar goede kleuren omkeer film zou zijn hun klanten, en ze willen als belangrijkste film producent gehoor geven aan die vraag. Voor alle super8 filmers is het een geschenk dat er aan het eind van het jaar weer op kwalitatief goede kleuren omkeer film gedraaid kan worden. Ik noem het super8 filmen zoals super8 filmen bedoeld is; na het ontwikkelen projecteer je het resultaat op de muur. Genieten. Klik op het logo voor een uitvergroting.
[06 januari 2017].

2017

2017
Ik wens iedereen een gezond en warm 2017 toe.
Natuurlijk wil ik iedereen bedanken die het afgelopen jaar in het lab is geweest.
Klik op het logo voor een uitvergroting.
[01 januari 2017].

toptop homehome