super8 nieuws

Klik hier voor het laatste nieuws en hier voor edities uit 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, oudste nieuws. Verschillende links kunnen niet meer werken. Laatste wijziging op 05 januari 2017.

kodak

kodak camera test 2
En deze tweede test is een heel stuk beter en toont de potentie van de nieuwe camera die ergens in mei/juni te koop zal zijn veel beter.
[30 december 2016].

kodak

kodak camera test 1
Zoals bekend is Kodak bezig om een nieuwe super8 camera te lanceren met videoscherm en audio opname mogelijkheden. Deze video toont het eerste resultaat. Het is dus geschoten op Kodak Vision kleurnegatief film en daarna gescand.
De meningen lopen erg uiteen en vooral op deze Facebook-groep pagina wordt veel van gedachte gewisseld.
[30 december 2016].

super8-lab

winterstop
Van 23 december tot en met 2 januari is het lab gesloten wegens Kerst en Oud & Nieuw. Graag wil ik iedereen die het afgelopen jaar in het S8RL is geweest hartelijk bedanken! Ga vooral door met het filmen op super8.

[22 december 2016].

Studio één

studio één
In 1990 besloot toenmalig student Karel Doing stichting Studio één te creëren. Veel artistieke, avant-garde, ondergrondse en tegencultuur bewegingen leken voorbij te zijn. De opkomst van video en zijn academische gebruik begon te concurreren met super8. Om de daling en eventuele verdwijning van het super8 film formaat tegen te gaan, besloten Karel Doing en twee van zijn vrienden (Saskia Fransen en Djana Mileta) van de kunstacademie in Arnhem na te gaan denken over het opzetten van een nieuwe ruimte die de doe-het-zelf technieken zouden bevorderen voor het filmen en verwerken van super8 films.
Deze dvd uitgave (met geschreven interviews met de filmmakers) toont werk dat in samenwerking met of dankzij stichting Studio één is tot stand gekomen in de jaren 90. Het geeft een prachtig beeld van de experimentele film cultuur aan het einde van de 20st eeuw in Nederland. Persoonlijk koester ik warme herinneringen aan Studio één want ik heb er veel geleerd en
er later ook veel aan bijgedragen. Dit super8 laboratorium dankt zijn bestaan aan Studio één. Simpel. Er staan overigens twee super8 films van mijn hand op deze DVD. Voor de liefhebbers die niet kunnen wachten; hier kan je de dvd bestellen. Klik op het plaatje om foto's te bekijken.
[26 oktober 2016].

kodak

kodak super8 camera
Oorspronkelijk zou Kodak in 2016 hun nieuwe super8 film camera introduceren. Inmiddels is de Photokina in Keulen van start en daar is hij niet aangekondigd, dus mijn vermoeden is dat de camera dit jaar niet het licht zal zien ;-). Klik op deze link om de volledige press-release te lezen. Zodra er meer bekend is zal dat hier gepubliceerd worden. Klik op het logo voor een uitvergroting.
[21 september 2016].

coldplay

coldplay
Wereldband Coldplay heeft in hun nieuwste muziek video `A Head Full Of Dreams` gebruik gemaakt van super8 kleur negatief film materiaal, het resultaat kan je hiernaast bekijken.
[09 september 2016].

go to pdf state of art
Dit is een interessante PDF, in het Engels geschreven. Het is een onderzoek naar de staat van `film en kunst`. Het geeft een overzicht van film labs die door en voor kunstenaars werken. Los van commercie, en het schets een beeld hoe de commerciŽle film industrie overgenomen is door de film kunstenaars. Het zijn wel 40 pagina`s dus neem je tijd.
[10 juli 2016].
super8-lab 8-16mm pagina toegevoegd
Er is een verkoop pagina toegevoegd met een aanbod in dubbel8, 16mm en dubbelsuper8 films. Bekijk hier het aanbod van dubbel8 en 16mm films met ontwikkelen. En scroll in deze pagina naar beneden om het volledige aanbod te zien.
[21 mei 2016].
super8-lab download pagina
De download pagina is alleen beschikbaar via deze link, of via de sitemap. Hier vindt je de technische gegevens over films en enkele artikelen uit de media over het S8RL in het verleden.
[21 mei 2016].
super8-lab fomapan film toegevoegd
Ik heb de verkoop pagina bijgewerkt met Fomapan R100 films in het dubbel8 en 16mm formaat. Bekijk hier het aanbod van 8 en16mm films met ontwikkelen. En scroll in deze pagina naar beneden om het volledige 8/16 aanbod te zien.
[14 mei 2016].
doorsnee emulsie

wat is film zelf?
Meer en meer mensen die nu super8 film gebruiken weten minder en minder van het materiaal (lees een transparante drager met daarop een licht gevoelige laag) zelf. Wat zijn perforaties, 8mm en super8, wat zijn lagen emulsie, geluid, welke film verhoudingen zijn er? Deze minder dan 6 minuten durende video geeft een antwoord op deze en meer vragen en het is verplichte kost voor elke film maker.
[02 mei 2016].

super8-lab workshops verwijdert
Alle informatie over de super8 cursussen die werden aangeboden zijn vanaf heden van deze website verwijdert. Ik heb er gewoon geen tijd meer voor, sorry.
[01 mei 2016].
super8-lab

welke emulsie te kiezen
Bijna dagelijks komt deze vraag binnen: `Welke film moet ik nu kiezen?` en dan is het antwoord: `Dat is zowel een persoonlijke als ook technische keuze die je zelf moet maken.` Begin door in je gebruiksaanwijzing op te zoeken welke films jouw camera automatisch kan belichten. Heb je die niet, zoek dan de gebruiksaanwijzing op het www. Deze informatie zal de keuze al beperken, of juist niet. Als tweede maak je een keuze uit zwart/wit of kleurenfilms, en of je deze na het ontwikkelen wilt projecteren of dat je sowieso een digitale kopie nodig hebt. Hieruit ontstaan dus maar een aantal opties. Nu is de vraag: `Hoe zal je film eruit zien na het ontwikkelen (en eventueel scannen)?` De enige goede manier om de specifieke karakter eigenschappen van elke film te leren kennen is om ze allemaal minstens een keer te gebruiken. Dit is een dure weg om te bewandelen maar begrijp goed wat film zo`n ongekend mooi materiaal maakt: elke film emulsie en licht situatie geeft je volledige unieke beelden!

[25 april 2016].

filmrescue

levertijd voor overjarige films
Overjarige/verlopen foto en alle 8mm/super8/16mm films worden onder de naam Film Rescue Europe verwerkt. Dit type films wordt in batches ontwikkeld en de eerst volgende inleverdatum is op:
Woensdag 15 juni 2016
Ons doel is het om uw opdracht ontwikkeld en verzendklaar te hebben na 10-16 weken geteld vanaf deze inleverdatum. We kunnen dat niet garanderen maar we kunnen wel stellen dat het een goede leidraad is waar u zich op kan richten. Wacht niet met het opsturen van uw films tot net voor de inleverdatum. Als wij uw film eerder in het lab hebben kunnen we al voorbereidingen treffen en eventueel eerder beginnen. Gebruik het Europese opdracht formulier voor alle overjarige films die u naar ons stuurt. Dank u wel!
[24 april 2016].

Alchemist

leer hoe chemie werkt
De documentarie 'The Alchemist in Hollywood' toont stap voor stap hoe het chemische proces werkt van film ontwikkelen. Het is een beetje nerdy maar wel erg helder en leerzaam. Het duurt 30 minuten dus neem er de tijd voor.
[09 april 2016].

color in film

10 beste film kleur systemen
Op 2 en 3 maart 2016 wordt er in London een conferentie gehouden met als thema `kleur in film; de 10 beste film kleur systemen`. Deze wordt georganiseerd door het British Film Insitute (BFI), zeg maar het Engelse EYE Filminstituut van ons. Het gaat o.a. over de imperfectie van oude kleur systemen en vragen als hoe onderscheidt je Technicolor van Kodachrome? Buitengewoon interessant en bijzonder en omdat ik er echt meer van wil weten/leren ga ik ga deze BFI conferentie persoonlijk bezoeken. Klik op het plaatje voor de BFI website, en schrijf je ook in!
[20 februari 2016].

AllYouNeedIsMe

all you need is me
De documentaire 'All You Need is Me' van Wim van der Aar is vanaf 25 februari 2016 in de filmtheaters, en vertelt het bijzondere levensverhaal van de Nederlandse kunstenaar Aad Donker. De alom gewaardeerde en bijzonder talentvolle kunstenaar Aad Donker maakt begin jaren í90 razendsnel naam als aanstormend kunstenaar samen met zijn schilderende broers Gijs en Justus. Als onderdeel van het geruchtmakende After Nature collectief krijgen de gebroeders Donker snel voet aan de grond in New York. Als Gijs en Justus terug gaan naar Nederland, blijft Aad achter in New York bij zijn grote liefde Amy. Wanneer Amy een Aad uit elkaar gaan, gaat het snel bergafwaarts met hem. WaanideeŽn en angsten gaan hem beheersen en hij verliest de greep op de werkelijkheid. Op 31-jarige leeftijd pleegt Aad zelfmoord. Filmmaker Wim van der Aar (De Van Waveren Tapes) neemt de kijker mee op een reis langs Leiden, Amsterdam, New York en Suriname, waarbij uniek archiefmateriaal wordt afgewisseld met interviews met zijn broers, Amy en After Nature oprichter Peter Klashorst.
Film Rescue International en het Super8 Reversal Lab hebben verschillende cassettes super8 Kodachrome, Ektachrome 160 en Tri-X ontwikkeld die voor deze documentaire zijn gebruikt.
[16 februari 2016].

drape

drŚpe - round and around music video
Evan Hafnor maakte deze muziek video op super8 kleur negatief dat ik heb ontwikkeld en wat bij Haghefilm-Digitaal werd gescand naar een 1080p logfile. De kleuren zijn bewust zo gekozen door de makers. Dit is een mooi voorbeeld van wat je heden ten dage met super8 kan maken, en ik was blij dat ik een steentje heb kunnen bijdragen.
[05 februari 2016].

filmshooting forum

media verslagen
Op het filmshooting forum is een prachtige pagina geplaats met daarin een opsoming van alle relevante media die op de een of andere manier verslag hebben uitgebracht omtrent de nu al legendarische Kodak super8 camera introductie. Er is enorm veel positieve aandacht voor, wat een PR, ongekend.
[10 januari 2016].

kodak

kodak spreekt
Voor het eerst in vele jaren spreekt Kodak weer publiekelijk over super8, en wat ze er mee willen in de toekomst. Dat is in vele opzichten opmerkelijk te noemen en zeker een goede ontwikkeling voor iedereen die op celluloid filmt. De eerste super8 camera van Kodak sinds 1982 is voorzien van digitaal geluid en een 3.5" beeldschermpje (geen zoeker). Hij gebruikt de super8 cassette die we nu al kennen en zal in de herfst van 2016 op de markt komen. De latere serie (in 2017?) heeft een verkoopprijs van ergens tussen de $400 en $750.
Er is enorm veel aandacht voor Kodak`s super8 camera op de CES, en als je zoekt op Kodak+CES+camera+Super8 vindt je enorm veel resultaten, te veel om ze hier te noemen, maar klik wel hier voor de details van de camera en mooie foto`s..
[08 januari 2016].

kodak

kodak super8 camera
Ongeloofelijk maar waar, Kodak introduceert in 2016 een nieuwe super8 film camera. Klik op deze link om de volledige press-release te lezen. Klik op het logo voor een uitvergroting.
[06 januari 2016].

2016

2016
Ik wens iedereen een gezond en rustig 2016 toe.
Natuurlijk wil ik iedereen bedanken die de afgelopen jaren op super8 heeft gefilmd en ik hoop dat iedereen dat ook (massaal) blijft doen. Super8 film kan nog makkelijk de komende 50 jaar blijven bestaan als we allemaal onze films op celluloid blijven maken, naast erover te praten.
In 2016 komt er misschien een nieuwe super8 film emulsie van het Italiaanse Film Ferrania op de markt, én wellicht staan er nog meer verrassingen op de agenda :-). Hou deze pagina en of facebook/twitter in de gaten! Klik op het logo voor een uitvergroting.
[04 januari 2016].

toptop homehome