nieuws 2015

Klik hier voor het laatste nieuws en voor edities uit 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, oudste nieuws. Sommige links zijn misschien verlopen. Laatste wijziging 21 mei 2016.

logmar

Logmar resultaat
Friedemann Wachsmuth is een actieve gebruiken van super8 film maar vooral ook iemand die zijn analoge resultaten graag deelt met anderen (zie filmkorn.org). Hier zie je een eindresultaat van de testopnames die hij maakte met de Logmar camera (die uit Denemarken). Kan jij je voorstellen dat dit nog super8 film is? De beelden zijn scherper dan scherp en ze staan zo stil als een huis. Het ziet er in elk geval niet zo uit als een super8 film die we tot nu toe kenden. Zien we hier de toekomst van/voor super8 film? Ik was op zich niet verrast dat je een dergelijke kwaliteit zou moeten kunnen halen met super8, maar nu dat ik het echt voor me zie ga ik mij afvragen wat super8 film nu tot super8 film maakt. Als je begrijpt wat ik bedoel.
[12 december 2015].

science-cinema

Science of Cinema Steve Cossman, oprichter van het Amerikaanse Mono No Aware, een non-profit film kunst instituut, legt mooi uit wat dat celluloid nu is, en hoe dat werkt; van licht naar een zichtbaar beeld.
[23 november 2015].

Challenge

Kodak Super8 Challenge
Doe mee aan de Kodak Super8 Challenge. Jij hebt een muziek video, skateboard truc, familie film of andere film geschoten op super8? Iedereen heeft een verhaal te vertellen - en nu is het jouw beurt! Als onderdeel van onze viering van het 50-jarige bestaan van super8 hebben wij een Kodak Super8 Filmmaking Challenge opgezet. Meld je op super8 gemaakte film -van maximaal 5 minuten- aan voor 21 december 2015, en maak daarmee kans op een fantastische prijs. Je kan zelfs een camera winnen en een vertoning van je werk op het Slamdance Film Festival 2016. Klik op het logo voor een uitvergroting.
[20 november 2015].

GS8D in Amsterdam

Global Super8 Day
Op zaterdag 24 oktober 2015 is het ‘Global Super 8 Day’, de dag waarop wereldwijd het 50-jarige bestaan van het bekende amateur filmformaat wordt gevierd.
Wat: Global Super 8 Day – Stichting Amateurfilm presenteert ‘De Kracht van Super 8’: een ode aan 50 jaar Super 8 film (1965-2015)
Wie: Bijdragen van Johan Kramer, Andreas Pasvantis, Wim van der Aar, Laura Köpping, Hans van der Sloot & Patrick Carelsz, Herman Rammers en Onno Petersen
Wanneer: zaterdag 24 oktober, 16 – 18 uur. 
Waar: OT301, Overtoom 301, Amsterdam
Toegang: gratis, aanmelden via: info@stichtingamateurfilm.nl
Super 8 was een zeer geliefd filmformaat onder zowel hobbyisten als familiefilmers. Het bracht een ongekende popularisering van het amateurfilmen teweeg vanaf de late jaren zestig en zeventig en wordt, ondanks de massale overstap op digitaal filmen vanaf de jaren ’90, nog altijd gebruikt door filmliefhebbers. Vele herinneringen, verjaardagen en vakanties zijn inmiddels vastgelegd in 3 minuten en 20 seconden, de duur van de gemiddelde 8mm film-cassette.
Precies vijftig jaar nadat Kodak Eastman Super 8 introduceerde wordt er wereldwijd stilgestaan bij het jubilerende filmformaat: in Europa, Japan, Australië, Canada en uiteraard in Amerika viert men eind oktober ‘Global Super 8 Day’: http://www.gs8d2015.com.

Er is ook een editie in Den Haag, kijk hier.
En een event in Rotterdam.
[23 oktober 2015].

super8-lab

Nieuwe tarieven film ontwikkelen
Vanaf 23 september 2015 gelden er nieuwe tarieven voor het ontwikkelen van super8 films.
Kijk op deze ontwikkel service pagina voor de actuele prijzen.
[23 september 2015].

dubbel8-R25

Fuji R25 dubbel8
Okay, het is een overjarige film (zie foto), dus dit is eigenlijk geen nieuws, maar toch was ik verrast dat ik deze twee dubbel8 R25 Fuji films kreeg aangeboden om te ontwikkelen. In al die tijd dat ik met 8mm, single8, super8 film werk (meer dan 25 jaar) heb ik nog nooit deze dubbel8 film gezien van Fuji :-). Klik op het plaatje om foto's te bekijken.
[17 augustus 2015].

film-in-process

film in process
Sind enkele weken is er een nieuw film laboratorium in Europa voor het uitsluitend ontwikkelen van nieuw zwart/wit 16mm negatief en positief materiaal. Film in Process uit London is opgezet door Bea Haut en Karel Doing.
Beau Haut heeft in de 90`s samengewerkt met Loophole Cinema en de laatste jaren i.s.m. David Leister Analogue Recurring geproduceerd. Ze heeft in 2012 een master titel gehaald in de beeldende kunst op de Universiteit van Oost London, waar ze de ontwikkelmachine al sinds die tijd heeft ingezet voor haar eigen films.
Karel Doing heeft in de 90-er jaren mede Stichting Studio Een opgericht en is in 2012 naar London verhuisd waar hij ruim 2 jaar bij no.w.here de ontwikkelmachine heeft bediend.
Het is fantasisch dat er weer een goed functionerend lab is bijgekomen, hoe meer hoe beter want alleen door analoge film te gebruiken kan het blijven bestaan (klik op het plaatje).

[26 juli 2015].

retro8

Zakenreis naar Retro8
Bekijk een aantal foto's die ik heb gemaakt tijdens mijn bezoek aan Retro Enterprises (beter bekend als Retro8.com) van meneer Tak Kohyama in Tokyo, Japan. Meneer Kohyama runt een film laboratorium voor single8 en super8 films, hij heeft een uitgebreidde winkel waar je diverse camera's (kan huren) en diverse onbelichte films en film benodigheden kan kopen. Verder heeft hij nog een derde divisie waar hij zo goed als alle video formaten kan kopieëren en transcoderen naar elk gewenst digitaal video formaat en digitaliseert hij natuurlijk ook single8/super8/16mm films met behulp van de uit Nederland afkomstige Müller scanner. Het was een geweldige ervaring om Japan te bezoeken en ik wil via deze weg nogmaals meneer Kohyama hartelijk bedanken voor zijn ongekende vriendelijkheid, gastvrijheid, tijd en energie. Daar kan een European nog eens wat van leren. Klik op het plaatje om een serie foto's te bekijken.
[13 juli 2015].

jubileum

Zakenreis en zomer vakantie
Van 9 mei tot 1 juni ben ik op een zakenreis met aansluitend een zomer vakantie. U kan uw films met ingevuld opdracht formulier sturen naar Den Haag, als u er maar wel voor zorgt dat het in pas de eerste week van juni aankomt. Dank u wel.
[8 mei 2015].

jubileum

15 jaar Super8 Reversal Lab
Vandaag op 1 mei 2015 vier ik met jullie het 15 jarige jubileum van het Super8 Reversal Lab.
Sinds begin 2000 werk ik full-time en non-stop aan/met/voor alles wat met het super8 film formaat te maken heeft. Het doel wat ik altijd voor ogen heb gehouden is om super8 film bereikbaar, betaalbaar en in stand te houden (nu en in de toekomst) als medium, voor iedereen.
Maar wat is een lab zonder film makers? Daarom wil ik iedereen die een steentje heeft bijgedragen aan het lab hiervoor bedanken met heel mijn hart, en ik spreek tevens de wens uit dat ik er nog heel lang mee door kan gaan. Dank jullie wel, allemaal! Super8 voor iedereen!
Ben Faydherbe uit Den Haag heeft de jubileum poster ontworpen, klik op het plaatje. Het is tevens mijn ode aan het 50 jarige bestaan van de super8 cassette dat dit jaar ook wordt gevierd!
[1 mei 2015].

straatnieuws

Vertaling online straatnieuws
Klik op deze link om de Engelse vertaling te lezen van het korte artikel dat is verschenen over dit filmlab in het 'HaagsStraatnieuws' in april 2015. Met hartelijke dank aan journalist Paul Waayers en fotograaf Bertus Gerssen!
[20 april 2015].

lumiere

120 jaar filmvertoning Afgelopen zondag 22 maart was het maar liefst 120 jaar gelden dat de gebroeders lumiere de allereerste 'bewegende film' vertoning organiseerde in de hele wereld voor een select gezelschap in Parijs, Frankrijk. De film vertoning bestond uit een aantal korte scene's waarvan 'werkers verlaten de fabriek' wel een van de bekendste is. Een gedenkwaardige dag dus!
[25 maart 2015].

straatnieuws

Haagsstraatnieuws
Een weekje of wat geleden kwam het Haagsstraatnieuws op bezoek voor een interview door Paul en een foto serie door Bertus. Voor de rubriek 'werkplaats' bekijken ze plekken waar 'oude ambachten herleven'. Het was een leuke ontmoeting met twee gedreven mensen die het hart op de juiste plek hebben. De straatkrant wordt verkocht door dak- en thuislozen in en rondom Den Haag; mensen helpen zichzelf te helpen. Koop die krant. Klik op het logo.
[23 maart 2015].

oldelft

Crater Lab
Deze 16mm Oldelft viewer tafel was niet meer nuttig voor het super8 lab en daarom heb ik hem gedoneerd aan Crater Lab uit Barcelona, Spanje. Ik kon deze machine niet bij het oud ijzer zetten want het is een pracht van een ding (Nederlands trots!) en gelukkig hebben de Spaanse kunstenaars een manier gevonden om deze zware machine op een goede manier naar Barcelona te verhuizen. Kijk eens naar de foto's, die is vast heelhuids aangekomen.
[20 maart 2015].

donkers

Donkers
Midden februari 2015 werd de openings sequentie voor een nieuwe Nederlandse documentaire (verwacht in 2016) in dit super8 lab op het 35mm 2-perf systeem opgenomen. Bekijk de foto's van de camera en weet dat deze nog stiller dan stil was tijdens de opnames, geweldig! De crew bestond uit maar 3 personen (regisseur, cameraman en camera assistent) en de scene's waren voornamelijk close-up shots van super8 cassettes en het ontwikkel proces. Het was een fantastische dag!
[17 maart 2015].

super8manual

super8manual
Ben je nieuw in de super8 wereld, en heb je net een camera gekocht? Je weet niet waar de knoppen voor zijn en hebt geen idee wat daglicht en kunstlicht films zijn? Kijk dan eens op deze website, heel erg handig en praktisch.

[27 januari 2015].

super8-lab

Nieuwe toeslagen/tarieven
Vanaf januari 2015 worden de volgende (extra-) services geleverd:
* zwart/wit pre-paid films krijgen een toeslag van €1 per cassette wegens gestegen chemie prijzen.
* kleur omkeer pre-paid films krijgen een toeslag van €0,50 per cassette wegens gestegen chemie prijzen. Als de pre-paid sticker meer dan 1 jaar oud is wordt de toeslag €1,00/cassette.
* kleur negatief pre-paid films krijgen een toeslag van €1,40 per cassette wegens gestegen chemie prijzen.
* het monteren van net ontwikkelde super8 films op grotere spoelen kost €0,75 per 15 meter film, exclusief de spoel. Als het om scanvoorbereiden gaat geldt een uurtarief van €42,00.
* het opsturen van pakketten via uw eigen DHL, FedEx, UPS koerier account kost €10 administratiekosten.
Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% BTW.
[27 januari 2015].

ferrania

Ferrania master rol
Als je op het kleine plaatje links klikt krijg je een uitvergroting te zien van een zogenaamde 'master rol'. Een dergelijke 'master rol' is ongeveer 115 cm breed en 1200 meter lang! Zo wordt een basis rol emulsie geproduceert. Van deze rol worden dan alle formaten gesneden van dubbel8, super8 tot 70 mm breed. De foto die je hier ziet is oorspronkelijk gepost door Film Ferrania op hun Facebook pagina.
[16 januari 2015].

super8-lab

Kahl NC17 super8
Dit is leuk en een speciaal product, het kan worden gebruikt voor bij daglicht opnames en bij kunstlicht opnames, maar de film is niet geschikt voor projectie. Hij is bedoeld om na ontwikkeling te scannen zodat een soort van jaren 60 look wordt bereikt. Het eind effect hangt af van de combinatie van belichting, ontwikkeling en scanning dus deze super8 film wordt uitdrukkelijk aangeboden als 'kunst' film voor mensen die willen experimenteren, circa 15 meter per cassette.
Ik weet niet welke emulsie erin zit, dat verteld de fabrikant niet maar het is waarschijnlijk Orwo of Agfa film.

ISO 50/18° daglicht (5500K, zonder filter)

Prijs:
pijl Inclusief ontwikkelen € 38.00 [p/s excl. 21% BTW]

LET OP: Zolang de voorraad strekt.

Januari 2015. Een extra super8 cassete met daarin kleuren omkeer materiaal om speciale effecten mee te verkrijgen, voor als je van een gokje houdt. Persoonlijk heb ik het materiaal nog nooit belicht. Films bestellen gaat via een .

super8-lab

Pagina's bijgewerkt
In de afgelopen weken zijn alle web pagina's bijgewerkt. Hier de belangrijkste wijzigingen:
* De prijzen voor alle producten zijn aangepast.
* Er zijn producten toegevoegd.
* Bekijk hier het aanbod van films met ontwikkelen.
* De algemene voorwaarden zijn aangepast.
* De belangrijkste aanpassing is dat het lab vanaf nu uitsluitend films inclusief ontwikkelen verkoopt.
Het lab bestaat volledig van het ontwikkelen van 8mm en super8 films. Bedankt voor het begrip. Mijn advies voor mensen die films willen kopen om deze vervolgens zelf te gaan ontwikkelen is dat je deze het beste rechtstreeks bij de fabrikant kan bestellen (dat doen wij ook), of zoek een online winkel. Mijn excusus voor het ongemak.
[05 januari 2015].

toptop homehome