super8 nieuws

Klik hier voor het laatste nieuws en voor edities uit 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, oudste nieuws. Sommige links zijn misschien verlopen. Laatste wijziging 11 februari 2014.

super8-lab

Nieuwjaar's vakantie
Van maandag 23 december tot en met zondag 5 januari is het lab gesloten wegens Nieuwjaar's vakantie. Hartelijk dank aan iedereen die het lab heeft ondersteund in 2013, dat sluiten we tevreden af! En nu kijk ik uit naar 2014!
[20 december 2013].

Still

Video interview met FRI
Zoals je misschien weet ben ik de Europese partner van Film Rescue International, al meer dan 1 jaar hebben we een fijne samenwerking en vriendschap.
In deze video [het begint pas na 1.00 minuut, en let niet op de reclame] kan je Greg aan het werk zien. Het toont heel duidelijk wat FRI kan en doet. Ik ben blij dat ik er een klein deel van ben!
[20 december 2013]
.

creative-single8

Creatief gebruik
Er zijn film makers die heel creatief zijn met super8 en single8 films. Zo heeft deze maker super8 Vision-3 kleurnegatief film in een single8 cassette geladen om zo toch de allernieuwste emulsies te kunnen gebruiken. Het is hierbij handig om te weten dat er op dit moment geen bedrijf op de wereld is [zelfs Wittner en Retro8 niet] die kleurnegatief emulsies in single8 cassettes laden en verkopen.
[09 november 2013].

EYE logo

Nitraat
Geniet van dit filmpje. Een kijkje achter de schermen in het nitraat-archief van EYE, het filmmuseum in Amsterdam. Stille film curator Elif Rongen-Kaynakci vertelt over de behandeling en restauratie van nitraatfilm.
[07 november 2013]
.

kodak logo kodak company
Het is een feit, Kodak weet zich staande te houden en is klaar voor de toekomst. 'Onze cinema flm afdeling zal ook in de toekomst onderdeel blijven uitmaken van ons bedrijf. Wij produceren film, we hebben met 6 studio's contracten ondertekend, wereldwijd zijn er labs die service en kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan, en als allerbelangrijkste kiezen film makers nog altijd voor het medium film.'. Klik op het logo voor meer details over Kodak (Engelstalig).
[04 november 2013].
330live Super8 event in Den Haag
Op 30 november staat 330 LIVE in Den Haag garant voor een lange avond met super8 films. Klik op de links voor meer info. Kom en geniet!
[02 november 2013].
Blind Night

The Blind Night
Roberto de Baltasar Ugena maakte deze trailer op Kodak Tri-X zwart/wit omkeer film dat ik heb ontwikkeld. Tjeemig wat ziet dat er mooi uit zeg, erg stijlvol gemaakt. Hiermee hoopt hij nu voldoende geld op te kunnen halen voor de lange 'Amerikaanse 40's film noir' film. Een ding is elk geval zeker; Roberto weet hoe hij films moet maken.
[29 oktober 2013]
.

E100D in cross-process

Cross-process vs kleur negatief
Klik op het kleine plaatje om eerst een uitvergroting te bekijken.
Links staat een super8 Ektachrome 100D kleur omkeer film afgebeeld die in C-41 kleur negatief chemie is ontwikkeld. Het expres toepassen van andere chemie noemt men 'cross-process' en kan op meerdere film types worden toegepast. Het resultaat is altijd anders. Dit E6-C41 idee werd in de hoogtij dagen van de analoge fotografie bij veel mode reportages toegepast omdat een cross-process de kleuren en contrasten versterkt.
Rechts op de foto een Vision-3 kleur negatief super8 film die in zijn originele ECN-2 chemie werd ontwikkeld. Ik laat dit ook een zien omdat veel gebruikers van kleur negatief geen idee hebben dat ze dit beeld als resultaat terug krijgen. Kleurnegatief film zoals Kodak Vision-3 typen hebben een oranje masker, en moeten om die reden positief worden geprint of digitaal positief gemaakt worden voordat je het eind resultaat goed kan beoordelen.
Ik wil de twee film makers die deze stills hebben vrij gegeven vriendelijk bedanken.

[27 oktober 2013].

ferrania

Ferrania
Dit nieuws staat al op veel plaatsen op het web dus misschien is het achterhaald, maar mocht je nog niet op de hoogte zijn dat kan ik je vertellen dat Ferrania van plan is om een nieuwe kleur omkeer film op de markt te brengen. Ze willen dat ook in het super8 formaat lanceren dus dat is exact waar wij op zitten te wachten! Klik op het logo om de website van Ferrania te bezoeken.
[15 augustus 2013].

super8-lab

Zomer vakantie
van vrijdag 16 augustus tot en met zondag 8 september is het lab gesloten wegens zomer vakantie.
[09 augustus 2013].

Fomapan D8

Fomapan D8
Vanaf nu verkijgbaar dubbel8 [D8] Fomapan R100 zwart/wit omkeer film (2x10 meter)
EI bij daglicht EI 100 [zonder filter].
Klik voor een vergroting.

Prijs:
Exclusief ontwikkelen niet beschikbaar
Inclusief ontwikkelen € 22.00 [p/s excl. spoel, verzending en 21% BTW]

Deze film is alleen geschikt voor camera's de werken met dubbel8 film, vaak ook aangeduid als regular8 of normaal 8 film. Camera's die werken met dit formaat zijn bijvoorbeeld een Bolex H-8 Rex-4 of een Bolex P2 Zoom Reflex. De film wordt na het ontwikkelen gesplitst in 2x 8mm en op een film spoel gemonteerd voor projectie [ongeveer 4 minuten opname]. Films bestellen gaat via een .
[29 mei 2013].

Fomapan DS8

Fomapan DS8
Vanaf nu verkijgbaar dubbelsuper8 [DS8] Fomapan R100 zwart/wit omkeer film (2x30 meter)
EI bij daglicht EI 100 [zonder filter].
Klik voor een vergroting.

Prijs:
Exclusief ontwikkelen niet beschikbaar
Inclusief ontwikkelen € 60.00 [p/s excl. spoel, verzending en 21% BTW]

Deze film is alleen geschikt voor camera's de werken met dubbelsuper8, zoals Zenit Quarz DS8 of Canon Zoom DS8 camera's. Het filmformaat dubbelsuper8 wordt vaak afgekort als DS8. De film wordt na het ontwikkelen gesplitst in super8 en op een film spoel gemonteerd voor projectie [ongeveer 12 minuten opname]. Films bestellen gaat via een .
[29 mei 2013].

super8-lab

Pagina's bijgewerkt
In de afgelopen weken zijn de super8 en de single8 pagina's bijgewerkt.
[26 mei 2013].

naren-wilks

Naren Wilks
Deze film 'Collide-o-scope' is gemaakt door kunstenaar Naren Wilks die hem op super8 heeft opgenomen en heeft laten ontwikkelen door dit lab. We zijn trots dat we een kleine bijdrage hebben kunnen leveren aan dit prachtige kunstwerk. Naren heeft al diverse prijzen gewonnen met zijn korte film.
[18 april 2013]
.

Haghefilm

16mm + 35mm
Onze gecombineerde know-how heeft dit jaar al tot een positive start geleidt in het verwerken van smalfilm telecine opdrachten. Deze nauwe samenwerking met Haghefilm Digitaal gaat nu verbreedt worden. Vanaf heden biedt het S8RL ook hun 16mm en 35mm kleur negatief [proces ECN-2] ontwikkeling aan voor al haar [met name buitenlandse] klanten, professional en/of artistiek. Daarmee wordt het eenvoudiger voor film makers om op één adres al hun film ontwikkel opdrachten van 8mm tot 35mm in te leveren, die wij vervolgens allemaal kunnen verwerken.

[08 maart 2013].

swiss

Graficolor Zwitserland
Als je op het plaatje klikt kan je een mooie foto serie zien van het Graficolor film laboratorium in Zwitserland. Ze zijn drie dagen per week geopend en verwerken ongeveer 1000 cassettes per jaar. Mooie foto serie.

[26 februari 2013].

aviphot

Agfa Aviphot
Op dit moment worden op diverse plekken testen gedaan met een nieuwe emulsie voor super8 cassettes; Agfa Aviphot 200ASA kleur omkeer. Deze film is dus net als Ektachrome 100D na het ontwikkelen gewoon te projecteren en te bekijken. Het is namelijk daglicht gebalanceerd omkeer materiaal. De resultaten van de eerste test die het S8RL heeft gedaan met Agfa Aviphot 200 zijn positief. De emulsie heeft een groot bereik, en de kleuren zijn prima. [Helaas is het nu ook geen mooi weer dus de kleuren zijn nog niet helemaal goed te beoordelen.] Het Agfa materiaal heeft als nadeel dat het erg grof korrelig is, daar valt door middel van een aangepast ontwikkel proces wellicht nog iets aan te verbeteren en we hopen dan ook dat we een optimale ontwikkeling kunnen vinden. Kwestie van tijd. Klik op het plaatje om dia's te zien die op Agfa Aviphot zijn gemaakt, bedenk dus goed dat je naar 35mm foto's kijkt, niet naar een super8 frame.
[22 februari 2012].

Kodak 100D

Kodak Ektachrome 100D kleur reversal, type 7285 (15 meter), EI bij daglicht EI 100 [zonder filter]. Klik voor een vergroting.

Prijs:
Exclusief ontwikkelen niet beschikbaar
Inclusief ontwikkelen € 33.10 [p/s excl. 21% BTW]
LET OP: Zolang de voorraad strekt

Deze Ektachrome 100D emulsie wordt niet meer gemaakt door Kodak, dat hebben ze plotseling eind 2012 laten weten. Het lab kan nu alleen nog maar via de firma Wittner in Duitsland dit type film inkopen en daarom is de prijs zo hoog geworden. Het is niet anders. Zo lang de voorraad strekt. Films bestellen gaat via een .
[5 februari 2013].

Adox

Adox Pan-X 100 reverso
zwart/wit omkeer film, circa 15 meter per cassette
ISO 100/21° daglicht (zonder filter)

[Klik voor vergroting].

Prijs:
Exclusief ontwikkelen € 16.75 [p/s excl. 21% BTW]
Inclusief ontwikkelen € 24.20 [p/s excl. 21% BTW]

Deze film wordt al een tijdje door het lab verkocht maar ik heb hem nooit aan de website toegevoegd. De emulsie is gegoten op een heldere triacetaat basis en de Duitse firma Adox timmert lekker aan de weg met het zelf maken [lees gieten] van lichtgevoelig materiaal. Deze zwart/wit omkeer film kan ook als z/w negatief ontwikkeld worden.
[31 januari 2013].

Looper 8 logo

Looper 8
Een volledig nieuw super8 product. Deze super8 loop machine is bedacht, ontwikkeld en gemaakt door Zwitserse filmmaker David Pfluger. Hij heeft er veel tijd en energie in gestoken en je kan er van uit gaan dat het apparaatje zeer goed werkt [ik weet uit ervaring dat het niet eenvoudig is]. Het idee is om een eindeloze film te maken. Stel je wilt een scene continue herhalen, wat doe je dan? Dan plak je nu het begin en het einde aan elkaar! Deze lange 'lus' kan herhaald worden tot in het oneindige. Klik op het plaatje voor meer info.
[30 januari 2013].

Haghefilm

Haghefilm Digitaal
Dit super8 lab en Haghefilm Digitaal werken vanaf nu samen op het gebied van smalfilm. Met name het werk voor archieven en instellingen heeft onze aandacht!

[24 januari 2013].

toptop homehome