super8 nieuws

Het Klik hier voor het laatste nieuws en voor edities uit 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, oudste nieuws. Er zijn wellicht links die niet meer werken. Laatste wijziging 1 februari 2013.

kerst

Kerst & Nieuw Jaar
Het is een enerverend en uitdagend 2012 geweest, dus hard tijd voor een korte onderbreking. Oprechte dank aan iedereen die het lab heeft bezocht of ondersteund, en we zijn weer geopend op 7 januari 2013, graag tot ziens (klik op plaatje voor vergroting)!

[21 december 2012].

Still

Interview FRI
Dit is een telefoon interview met Cory die werkt als scanoperator bij Film Rescue International in Canada, waar we sinds kort een geweldige partnerschap mee zijn aangegaan. Het is in het Engels maar als je dat kan verstaan luister dan even -het duurt niet zo lang- want het is een leuk kijkje in de keuken van het film laboratorium.
[19 december 2012]
.

7203 Vision-3 50D super8
Kodak publiceert slecht nieuws [productiestop Ektachrome 100D] altijd samen met goed nieuws; de introductie van deze nieuwe kleur negatief film op super8. Het is een 50ASA daglicht gebalanceerde kleur negatief film. Na het ontwikkelen moet u deze film nog laten scannen [extra kosten] of laten positief printen [extra kosten] om hem te kunnen zien. Het is niet zo dat deze film geschikt is voor projectie zoals u dat gewend was met Kodachrome of met Ektachrome 100D. De Vision-3 film serie toont ons meer details en scherpte dan de Ektachrome 100D, en in dat opzicht is het dus een stap vooruit, maar uiteindelijk maken we 2 stappen terug. Sorry, maar het is niet anders.
Het super8 lab kan deze film ontwikkelen in eigen huis. Voor het scannen of positief printen verwijzen we u graag door naar collega bedrijven. Zodra hij leverbaar is en ik een prijs weet zal ik dat hier melden natuurlijk! Info van Kodak.
[18 december 2012].
super8-lab Haghefilm Digitaal
Dit is de nieuwe naam van het op 23 oktober failliet gegane Cineco/Haghefilm laboratorium. We zijn erg blij dat het een doorstart maakt onder leiding van Eric Vrolijk die zijn sporen in de film industrie al lang heeft verdiend. We wensen Haghefilm Digitaal veel succes, en wij blijven jullie klant!
[14 december 2012].
super8-lab Ektachrome
Op 11 december 2012 heeft Kodak bekend gemaakt dat ze met de productie van Ektachrome 100D super8 [ook in 16mm en 35mm]] gaan stoppen. Hiermee komt er een eind aan de laatste mooie kleuren omkeer film op het kleine film formaat. Er zijn nog rest bestanden voor de komende maanden volgens Kodak. Helaas heeft dit lab geen voorraad meer, maar we proberen om nog E100D van Kodak te verkrijgen.
[14 december 2012].
mudde

Mudde Film Den Haag
Vorig jaar overleed mijnheer Mudde, eigenaar van Muddefilm op de Ieplaan in Den Haag, een begrip in de handel van film projectie apparatuur. Er staat nog allerlei 16mm projectie apparatuur in de opslag die zijn zoons - voor weggeefprijzen - weg willen doen. Ik dacht dat jullie misschien interesse zouden kunnen hebben, of weer mensen kennen die geïnteresseerd zijn. Stuur dit bericht in dat geval vooral door. Bijgaand een paar voorbeeldfoto's [klik op plaatje voor serie]. Mocht je meer willen weten, je kunt contact opnemen met Theo Mudde op 06 - 53198864.
[10 december 2012].

super8-lab Jubileum
In het eerste weekend van november 2012 hebben we het 12,5 jarig jubileum gevierd van het super8 lab. Ik ben erg gelukkig en dankbaar dat het lab al zo lang bestaat! Natuurlijk heb ik de wens dat we nog eens zo lang door kunnen gaan, op z'n minst :-). Ik maak van deze gelegenheid gebruik om iedereen van harte te bedanken die het lab steunt door films te sturen naar Den Haag ter ontwikkeling, merci!
[04 december 2012].
Still

George Eastman House
Een korte video over wie het George Eastman House nu is. Je krijgt zo zin om er op bezoek te gaan er dan meteen maar een tijdje te gaan studeren! Kijk op hun website voor meer informatie.
[03 december 2012]
.

Still

Super8 documentaire
Italiaanse filmmaker Camillo Valle heeft een 22 minuten durende video documentaire gemaakt over de super8 gemeenschap. Daarvoor is hij stad en land afgereisd om iedereen die professioneel of artistiek iets met super8 doet te interviewen. Hier rechts is enkel de teaser te zien om je lekker te maken en naar film festivals te reizen waar deze video film voor het eerst zal worden vertoond. Kijk op hun website voor meer informatie.
We wachten overigens ook nog altijd op de Nederlandse super8 documentaire die in de maak is, en hopelijk eens uitgebracht gaat worden.
[29 november 2012]
.

envelop

Post
In de afgelopen 2 weken heb ik deze drie post stukken ontvangen. Ik wil iedereen vragen die ons zijn of haar film stuurt om een sterke goed verpakking te gebruiken. Zoals je kan zien [klik op plaatje voor serie] zijn alle drie de post stukken beschadigd, of zelfs geopend, aangekomen. Gelukkig is er niets verloren gegaan deze keer! God zij dank.
[28 november 2012].

fotografica logo

Fotografica beurs 2012
Op 18 november 2012 wordt in Nieuwegein de 2 jaarlijkse fotografica beurs georganiseerd. Een beurs voor verzamelaars maar ook voor diegene die apparatuur willen vasthouden voordat ze het kopen, in plaats van alles via internet te kopen met alle risico's van dien. Hier meer info.
[17 november 2012].

super8-lab

Home Movie Day 2012
Op 20 oktober wordt wereldwijd weer een nieuwe editie van de Home Movie Day georganiseerd. Zelf ben ik aanwezig en actief in het EYE filmmuseum in Amsterdam, kom ook! Lees hier het dagprogramma aan het IJ waar echt nog celluloid wordt vertoond en géén video.
[19 oktober 2012].

super8-lab

Telecine
Beste film maker. Met ingang van vandaag ga ik de telecine van film materiaal in SD of HD niet meer aanbieden. De tijd die daarbij vrijkomt ga ik volledig besteden aan mijn hoofdactiviteit, en dat is het ontwikkelen van film. Daar ligt mijn liefde voor analoge film. Kijk op de links pagina voor bedrijven die u wel verder kunnen helpen.
[15 oktober 2012].

super8-lab

21% BTW
Door toedoen van de algehele economische crisis en regeringen die de banken niet onder controle kunnen houden wordt het lab genoodzaakt om het BTW tarief van 19% te verhogen naar 21% vanaf 1 oktober 2012.
[1 oktober 2012].

photokina oog

Photokina
Kom tussen 18 en 23 september naar de photokina in Keulen, Duitsland. Je vindt ons met Film Rescue in Hall 2.1 bij stand C20b. De photokina is Europa's grootste consumentenbeurs op het gebied van fotografie en film en alles wat er mee te maken heeft, download hier een plaatje zodat je ons gemakkelijk kan vinden.
[15 september 2012].

FRI

Super8 Reversal Lab en Film Rescue International zijn partners geworden
Sinds vandaag is er een depot voor Film Rescue International in Europa. Mijn super8 laboratorium werkt vanaf nu nauw samen met FRI uit Canada en heeft daar een apart depot voor opgezet. FRI is zeer bekend als film laboratorium voor het ontwikkelen van alle oude foto en cine film materialen die er maar zijn, inclusief Kodachrome. Het is een full-service lab.
Het openen van een Europees depot maakt het voor klanten veel eenvoudiger om hun waardevolle foto en cine film rolletjes te laten ontwikkelen en scannen in Canada. Zo neemt Film Rescue Europa, zoals het depot officieel heet, alle internationale betalingen, verzendingen, administratieve en douane handelingen over voor Europeanen. Tevens is Film Rescue Europa hét aanspreekpunt voor advies omtrent de ontwikkel en scan mogelijkheden van die desbetreffende film, maatwerk dus. Klik op het plaatje om een foto te zien van het Film Rescue team.
Film Rescue Europe
postbus 14124
2501 GC
Den Haag
tel: 070-7370178
Alle informatie omtrent de aangeboden services via http://www.filmrescue.com in het Engels of (deels) Duits.
Met het openen van het FRE depot verandert er helemaal niets aan het Super8 Reversal Lab, dit blijft zoals altijd gewoon functioneren.
[22 augustus 2012].

Arnold

Arnold Vanderlyde
Een reclame film met daarin de hoofdrol voor onze boks trots Arnold Vanderlyde.
In deze reclame film is het super8 mooi verwerkt, het is één geheel. Prachtig.
[07 augustus 2012]

super8-lab

Zomer vakantie
Ja, het lab is gesloten wegens de grote zomer vakantie van 23 juni tot en met 15 juli 2012.

[22 juni 2012].

Wittner Agfa APX100

Wittner Agfa APX100
Wittner zit zeker niet stil, hij heeft alweer een nieuwe super8 cassette op de markt gezet die deze keer Agfa APX100 zwart/wit negatief film bevat.
Het is al enigszins oud nieuws maar toch. Deze film kan je rechstreeks in Duitsland bij Wittner zelf bestellen, als je het ontwikkelen maar in Den Haag laat doen :-).
Waar de super8 gemeenschap eigenlijk (of ik) meer behoefte aan hebben is een nieuwe kleuren omkeer film. Er zijn nu maar liefst 4 verschillende zwart/wit emulsies verkrijgbaar (wat goed is) maar te weinig goede kleur omkeer films (die ook betaalbaar zijn). Dus als volgende nieuwe super8 cassette product zou ik graag een kleuren omkeer film willen uploaden op deze pagina :-).
[10 juni 2012].

speckneck

Speckneck
Alicia Bretón Ferrer en Jeroen Bernard maakten deze korte documentaire die op super8 werd gefilmd. Ze wonnen vorig jaar hiermee de publieksprijs van 'het initiatief'.
[09 juni 2012]

linkedin logo

LinkedIn
De afgelopen 2 maanden ben ik erg actief op sociale media sites als Facebook, Twitter en sinds afgelopen week ook LinkedIn om al deze accounts bij te werken. Dat is de reden waarom ik deze website niet meer heb bijgewerkt, sorry daarvoor. Ik zal vanaf nu weer proberen om nieuws items ook hier te gaan bijhouden zoals ik altijd heb gedaan. De nieuwe media zijn gewoon erg aantrekkelijk :-).
Iedereen die wil kan me ook hier volgen: http://nl.linkedin.com/in/frankbruinsma.

[09 juni 2012].

magie S8

De Magie van Super8
Firma Dubbelklik uit Rotterdam werkt aan een documentaire over de 'Magie van Super8'. De trailer is inmiddels af, zie rechts. Het lab heeft meegewerkt aan deze documentaire omdat het van groot belang is dat veel meer mensen zien dat super8 nog bestaat, dat het leeft en dat je er nog altijd mee kan werken.
[17 april 2012]

Facebook logo Facebook
Overweldigend was het gisteren, 11 april 2012. De lancering van de Facebook pagina voor het lab leverde binnen 24 uur meer dan 400 'likes' op. Ik ben gelukkig dat er zo veel liefhebbers van analoge film op Facebook zitten! Dank aan jullie allemaal, want nu is er een kortere URL waarop je het lab kan vinden: facebook.com/Super8ReversalLab.
Het idee achter de Facebok pagina is om iedereen sneller en met korte berichten te informeren over analoge film en dan met name super8, 8mm en 16mm. Dat zal over het algemeen in het Engels gebeuren wegens internationale interesse.
In het verleden had ik wel eens een bericht maar dan nam het te veel tijd in beslag om dat op deze website te plaatsen. Zo kost dit bericht uploaden in twee talen mij snel 30-45 minuten [ik ben niet zo snel inderdaad]. Ga er vanuit dat deze website de belangrijkste updates blijft behouden, maar dat het wat achter zal lopen bij de FB en twitter media
.
[12 april 2012].
Waghausel

Waghausel 2011
Samen met vriend Ton Stuiver -er verwoedt film verzamelaar- heb ik een korte impressie gemaakt van de film beurs in Waghausel Duitsland 2011 die elk jaar in april wordt georganiseerd. Dit jaar is er op zaterdag 21 april een nieuwe editie, ga er heen je weet niet wat je allemaal kan vinden op celluloid gebied.
[10 april 2012]

Fuji logo

Fuji single8 leverbaar
Nog meer goed nieuws vandaag. Alle single8 emulsies zijn weer op voorraad!
Kijk op de fuji film pagina voor alles omtrent single8.
[30 maart 2012].

super8-lab

website
Als je een vraag hebt over super8, 8mm of single8, of je wilt een opmerking sturen naar het lab dan kan je dan vanaf heden doen via deze contact pagina.
Als je eens wilt weten wat een bestelling nu precies kost vul dan dit formulier in voor een offerte aanvraag.

[30 November 2012].

WittnerChrome Pan R100

WittnerChrome Pan R100 toegevoegd aan het assortiment
Vanaf vandaag is er een nieuwe zwart/wit omkeer super8 film toegevoegd aan het assortiment van dit lab. In samenwerking met de Duitse firma Wittner Cinetec bieden wij u deze super8 emulsie aan;

*WittnerChrome Pan R100 super8 film*
zwart/wit omkeer film, circa 15 meter per cassette
ISO 80/20° kunstlicht (3400K, zonder filter)
ISO 100/21° daglicht (5500K, Wratten 85B filter)

Prijs:
Exclusief ontwikkelen € 19.75 [p/s excl. BTW]
Inclusief ontwikkelen € 26.95 [p/s excl. BTW]

download 7266 TDS download de Engelstalige Foma Data Sheet

Verder heeft het lab vandaag de eerste R100 emulsie in de verpakking van Foma zelf ontwikkeld, en met succes want in projectie ziet R100 er prachtig uit. Als ik beide verpakkingen van WittnerChrome Pan R100 vergelijk met Foma R100 dan kan ik duidelijk zien dat er geen verschil is waaruit ik kan concluderen dat dit product een mooi bewijs is van zakenpartners. Twee enkele bedrijven kunnen samen meer dan elk apart. Klik op het kleine plaatje om enkele foto's te zien.

Natuurlijk kan je deze film ook rechstreeks in Duitsland bij Wittner zelf bestellen, als je het ontwikkelen maar in Den Haag laat doen :-).
[30 maart 2012].

Agfa demo

Agfa demo film
Onlangs heb ik een mooie 16mm kleurenfilm met magnetisch geluid op de kop getikt [met dank aan Roloff] waarin 3 korte product presentaties te zien zijn. Elke film heeft een looptijd van ongeveer 7 minuten en volgens mij was deze film bedoeld voor wederverkopers. De 16mm film stamt uit 1966 en toont achtereenvolgens het Rapid fotocamera systeem, een nieuwe super8 film projector en camera, en een nieuwe serie diaprojectoren gecombineerd met het ontwikkel systeem voor diafilms in het Agfa lab. Brilliante opnames. Op dit moment kan je alleen een paar snapshot's bekijken als je op het kleine plaatje links klikt. Over een paar weken zal ik de volledige 16mm film op de website plaatsen net zoals ik dat met deze Kodak film heb gedaan.
[21 maart 2012].

Wittner R100

Fomapan R100 beschikbaar in super8
Vanaf heden kan je een nieuwe zwart/wit omkeer super8 film bestellen: Fomapan R100 geproduceerd door Wittner Cinetec. Gefeliciteerd. Hij kost €19,25 exclusief ontwikkelen, verzend kosten en 19% BTW.
Deze emulsie zal binnenkort ook in het assortiment van het Super8 Reversal Lab worden opgenomen inclusief ontwikkelen.

[20 maart 2012].

digital bolex

Digitale Bolex
Een Bolex camera is hét gereedschap voor elke onafhankelijke en kunstzinnige film maker. Het van oorsprong Zwitserse precisie werkje is onovertroffen en nog altijd kan men zijn waardevolle Bolex camera laten repareren door de Bolex zelf.
Maar nu komt er dus een digitale variant op de markt, althans dat is de bedoeling want zover zijn ze nog niet! Eerst moet het 'project' genoeg financiën verzamelen om deze start-up vruchtbaar te laten worden, daarvoor kan ook jij je aanmelden voor €2500 via de kick-start.

Als analoog liefhebber voelt het toch een beetje als vloeken in de kerk, maar ja de tijd gaat vooruit en soms wil je dat dingen blijven zoals ze zijn
.
[14 maart 2012].

koffie kopje

Koffie ontwikkelaar
Het is dus zelfs mogelijk om met huis tuin en keuken ingrediënten film te ontwikkelen. Tijdens een onderzoeks-workshop van de WORM/Filmwerkplaats in Rotterdam kan je leren hoe dat gaat! Gratis meedoen, komt allen.
Locatie: WORM, Boomgaardsstraat 71, Rotterdam
Wanneer: vrijdag 23 maart 2012 van 10.00 tot 17.00 uur
Kosten: 0 (nul) Euro
Info: esther@worm.org
Bel: 0104767832
SMS: 0623396983
[13 maart 2012].

adox

Adox komt met zwart/wit super8 film?
Volgens tijdschrift SchmalFilm uit Duitsland kunnen wij super8 liefhebbers een nieuwe zwart/wit super8 film verwachten van de firma Adox, eveneens uit Duitsland. Er stond ook een Adox verklaring op een Duits super8 forum, dat kan je hier zien. Nou wij kunnen niet wachten, kom maar op!

[8 maart 2012].

foma-s8

Diffraktion (ingezonden)
LaborBerlin cordially invites you to DIFFRAKTION, a three-day event that includes an exhibition, a film program, and live film performances.
DIFFRAKTION is LaborBerlin’s very own annual event that showcases new works by its members and friends. After two successful editions in 2010 and 2011, LaborBerlin will once again take over Stattbad Wedding’s exhibition spaces and swimming pool hall.
DIFFRAKTION kicks off with the opening of the exhibition on Thursday, February 16th at 6pm, and culminates on Saturday, February 18th with a film screening and special live acts. The closing party will take place in the swimming pool hall. LaborBerlin is proud to present Étienne Caire as a special guest. On Saturday evening Étienne Caire and Xavier Quérel will present their live cinema performance Chéri-Chéri with 16mm projector & 33cl rock´n´roll
!!
[15 februari 2012].

foma-s8

Fomapan R100 in super8
In de zomer van 2012 zal Wittner Cinetec uit Duitsland een nieuwe zwart/wit omkeer super8 film op de markt brengen: Fomapan R100. Deze emulsie is al lange tijd leverbaar in dubbel8, DS8 en 16mm film
. Ga er maar vanuit dat super8 nog lang niet dood is verklaard!
[13 februari 2012].

Kodak Grafisch Lyceum
De firma Dubbelklik leert studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam hoe ze een video productie moeten maken, van opname en montage tot presentatie. Recentelijk werd ik door hun geïnterviewd. Deze korte video gaat over mijn gedachten over Kodak, en het al dan niet naderende einde van celluloid film. Bekijk hier het resultaat.
[12 februar 2012].
Kodak

Kodachrome leeft
Een prachtige kleurenfilm uit 1922! De beeldflikkering die je ziet werd waarschijnlijk veroorzaakt doordat camera's met de hand werden aangedreven, en doordat de emulsie niet overal even dik is gebleven door de jaren heen. Dat maakt film zo levend als je het mij vraagt. Hier lees je meer details.
[8 februari 2012]

Vision-3 super8

Emulsie gieten op het IFFR
Het 'Handmade Emulsion research project IFFR' met als gasten Alex MacKenzie en Robert Schaller. Uitganspunt is het zelf brouwen van een op zilver gebaseerde emuslie van gelatine, kalium bomide en zilver nitraat. Datum 30 en 31 januari in WORM, Rotterdam.

Hier de info uit de catalogus:
'Over the years the festival supported the truly independent culture of handprocessing filmmakers and artist run filmlabs. Now that the whole moving image industry is turning digital on all levels, the need for securing filmstock, printers and processing machines becomes more urgent than ever. Important question is also if there is an alternative available for the filmstocks in case the professional labs discontinue the production.

In collaboration with the local lab WORM.filmwerkplaats a research trajectory is initiated on a particular aspect of the real 'home grown' type of film: the creation of handmade film emulsions. The first step is a two day hands-on workshop lead by Esther Urlus, Alex MacKenzie and Robert Schaller to be held in WORM 30-31 january 2012.

For the experienced film artists and artist run labs only. The results will be published on the WORM.filmwerkplaats blog and the www.handmadefilm.org forum.'

En daar ga ik zelf lekker aan meedoen!
[20 januari 2012].

Vision-3 super8 Kodak Vision-3 in super8
Het Amerikaanse bedrijf Pro8mm heeft nu al een super8 cassette op de markt met daarin Kodak Vision-3 kleurnegatief 50ASA. Deze super8 cassette is of zal binnenkort verkrijgbaar zijn via Wittner-Cinetec in Duitsland omdat deze twee bedrijven veel zaken met elkaar doen.
[11 januari 2012].
studio2m Studio2m loopmachines
Ruud Molleman is een legende op het gebied van loopmachines bouwen voor 16mm projecties. Hij maakt ze zelf en doet dit al sinds ik hem ooit heb ontmoet op de Rietveld academie ergens in 1993. Zijn Studio2m heeft nu een prachtige nieuwe website gemaakt. Klik op het kleine plaatje. Ruud, gefeliciteerd!
[8 januari 2012].
Jean-Luc Godard Lezing + wandeling Film in Den Haag (ingezonden)
Voor iedereen die geïnteresseerd is in de Haagse film- en bioscoopgeschiedenis organiseren Film Atelier Den Haag en Residentie Ontdekkingen op zondagmiddag 22 januari en zaterdagmiddag 4 februari wederom een lezing + wandeling die langs tal van Haagse filmplekken in het centrum leidt. De setting van de lezing is informeel rond een grote tafel, zodat er, voor wie dat wil, alle gelegenheid is om mee te praten. Films, bioscopen en andere plekken in Den Haag die met film te maken hebben komen ter sprake. De verhalen worden verbeeld met filmfragmenten en diverse foto's en archivalia, deze laatste zijn afkomstig uit het archief van Filmhuis Den Haag. Klik hier om meer over het programma via de website van het Filmatelier te lezen.

Programma
14.00 uur aanvang lezing door Elisa Mutsaers in het Filmatelier aan de Korte Koediefstraat 3a, voor een kopje koffie en thee wordt gezorgd
15.30 uur de gids van Residentie Ontdekkingen komt de deelnemers ophalen voor de wandeling ca. 17.00 uur einde programma

De kosten bedragen € 24,50 per persoon, aanmelden via het formulier op de website van het Filmatelier.
Voor gezelschapjes vanaf 5 personen kan in overleg ook een andere datum/tijd worden afgesproken.
[7 januari 2012].

Kodak Kodak
Het Kodak concern heeft veel problemen zoals wij in de afgelopen weken in de kranten hebben kunnen lezen. Van deze berichten staat je hart af en toe stil en je wilt het nieuwe jaar daar ook niet mee beginnen, want tenslotte houden wij van Kodak!
Op deze plek wil ik benadrukken dat de situatie voor celluloid film makers helemaal niet slecht is! De afdeling MPI (Motion Picture Imaging) doet het al jaren aardig en bij een eventueel bankroet van het hele Kodak concern zal Kodak MPI hoogst waarschijnlijk gewoon een doorstart maken zodat celluloid film ook voor de toekomst zal blijven bestaan.
[6 januari 2012].

toptop homehome