nieuws archief 2011

Klik hier voor het laatste nieuws en voor edities uit 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, oudste nieuws. Sommige links kunnen niet meer werken. Laatste wijziging op 15 maart 2012.

super8-lab Nieuwjaar 2011-2012
Vanwege de Kerst en Nieuwjaars dagen zal het lab van donderdag 22 december 2011 tot en met dinsdag 3 januari 2012 gesloten zijn. Films die voor woensdag 14 december 17.00 uur worden ingeleverd (niet geldig voor Vision of overjarig materiaal zoals Agfa of Revue) kunnen voor de vakantie ontwikkeld zijn (niet gescand). Gelukkig Nieuwjaar!
Because of Christmas and New Years day the lab will be closed from Thursday's 22nd December 2011 until Tuesday 3rd January 2012. Happy New Year!
Wegen das Weihnachtsfest und Neuen Jahr wird das Labor von Donnerstag 22. Dezember 2011 bis Dienstag 3. Januar 2012 geschlossen sein. Frohe Weihnachten und Neues Jahr!
[12 december 2011].

super8-lab

Data scanning
Vanaf heden biedt het Super8 Reversal Lab data scanning aan. [Inmiddels gestop, november 2012]
.
[19 november 2011].

UN54

WittnerChrome F64T en UN54 in het assortiment
Vanaf heden zijn er twee nieuwe films in het assortiment bijgekomen van dit lab. In samenwerking met de Duitse firma Wittner Cinetec bieden wij nu ook de volgende twee super8 emulsies aan;

*WittnerChrome F64T Fujichrome Professional film*
Kleur omkeer film, circa 15 meter per cassette.
ISO 64/19° kunstlicht (3200K, zonder filter)
ISO 32/16° daglicht (5500K, Wratten 85B filter)
Prijs:
Exclusief ontwikkelen € 23.50 [p/s excl. BTW]
Inclusief ontwikkelen € 31.75 [p/s excl. BTW]

*Wittner B&W UN54 Orwo film*
Zwart wit film, circa 15 meter per cassette.
Bij omkeer ontwikkelen belichten als 125 ASA (zonder filter)
Bij negatief ontwikkelen belichten als 100 ASA (zonder filter)
Prijs:
Exclusief ontwikkelen € 15.20 [p/s excl. BTW]
Inclusief ontwikkelen € 22.10 [p/s excl. BTW]

Je kan deze films ook rechstreeks in Duitsland bij Wittner zelf bestellen. Wees er snel bij want er is maar beperkte voorraad van de F64T. (klik voor twee uitvergrotingen op het plaatje).
[29 oktober 2011].

nanolab

Nanolab Australië
Onverwacht leuk bezoek vandaag! Richard en Dianna zijn vanuit 'Down Under' Australië op een ontdekkingsreis door Europa en bezoeken zo veel mogelijk film labs om ideeën en kennis uit te wisselen. In de plaats Daylesford te Australië runnen ze ook een filmlab voor het ontwikkelen van super8. Ze waren ook op de grote bijeenkomst in september in Zagreb waar (bijna) alle 'art-film-labs' waren. Het lijkt erop dat er alleen maar leuke mensen met super8 werken! (klik op het plaatje).
[24 oktober 2011].

Jean-Pierre-beauviala

Filmcamera
Een artikel om over na te denken vindt je hier. Het gaat over de drie grootste professionele analoge film camera producenten (16mm + 35mm) die zijn gestopt met de productie, en zijn overgestapt op het maken van hoogwaardige digitale versies
. Hier lees je een boeiend stuk over de toekomst. Beide helaas wel in het Engels geschreven. Hier even een opmerkelijke quote uit het artikel:
Eastman Kodak, Chris Johnson, Director of New Business Development, Entertainment Imaging, counters that "I don't see a time when Kodak stops making film stock," noting the year-on-year growth in 65mm film and popularity of Super 8mm. "We still make billions of linear feet of film," he says. "Over the horizon as far as we can see, we'll be making billions of feet of film."
[14 oktober 2011].

steve

Steve Jobs
Vandaag is Steve Jobs overleden. Een triest bericht. Zoals velen wellicht wisten was hij al lange tijd ziek. Als soort van ode meld ik het ook op deze super8 website, want er is verder geen enkele link tussen Steve Jobs en super8 voor zover ik weet. Hij was een unieke persoonlijkheid, dat staat boven alles
.
[06 oktober 2011].

HMD

Home Movie Day
De inmiddels beroemde HMD komt er weer aan. Dit jaar is zaterdag 15 oktober de dag van het mooiste celluloid formaat. Op diverse plekken in de wereld wordt een ode gebracht aan super8 film. Het is een eer om door het EYE Filmmuseum uitgenodigd te worden om een korte presentatie te geven over super8 en zijn huidige mogelijkheden. In het laatste programmablok van 16.15-18.00 uur zal ik in 20 minuten een en ander vertellen, en vooral laten zien:
EYE
Vondelpark 3
1071 AA
Amsterdam
Het wordt een drukke dag want in de ochtend ga ik (als bezoeker) naar Hilversum. In het Instituut voor Beeld en Geluid wordt ook veel aandacht besteedt aan smalfilm:
Instituut voor Beeld en Geluid
Media Park, Sumatralaan 45
1217 GP
Hilversum
Beide locaties zijn van harte aan te bevelen, maar vergeet ook vooral zelf niet om iets te organiseren, het is voor iedereen! (klik op het plaatje)
.
[03 oktober 2011].

shirtje Kampen
Het 8mm festival in Kampen is er 1 in zijn soort. Van inwoners van Kampen, voor inwoners van Kampen. Geheel ontdaan van alle opsmuck, die tegenwoordig bij film festivals aanwezig hoort te zijn, laten ze zich in het midden van het land niet gek maken. Dit is een 8mm festival zoals het bedoeld is, amateur film in optima forma. Een gemoedelijke sfeer, iedereen kent elkaar, en heeft op een of andere wijze wel een bijdrage geleverd aan de vertoonde films ('9 films dit jaar'; riep de presentator!) of andere hand en spandiensten geleverd om het tot een succesvolle avond te maken. Bij zoveel vriendschap en lokaal broederschap voel je je dan ook snel een 'buitenstaander'. En dat hóórt ook zo, ik hoop van ganser harte dat ze deze traditie nooit veranderen en het houden bij wat film projectie in feite nodig heeft; 1 projector en 1 projectiescherm. BASTA. (klik plaatje voor uitvergroting).
[20 september 2011]

s8-standy

Voorbij
De speelfilm 'super8' draait vanaf deze week niet meer in alle Nederlandse bioscopen. Een 3D reclame bord van de film -ook bekend als een 'standy'- mocht ik daarom onlangs afhalen bij een van de bekendste bioscoop ketens van Nederland. Binnenkort zal ik deze standy op gepaste wijze in het laboratorium plaatsen. Je kan nu ook snel naar je plaatselijke bios rennen en er ook 1 voor op je slaapkamer nemen! (klik op het plaatje)
.
[11 september 2011].

den haag

Haagse Filmbank
Op haagsefilmbank.nl kunt u kijken naar films van het Haags Gemeentearchief. De collectie bestaat uit films met betrekking tot Den Haag. Bijna iedereen kent wel een familielid dat vroeger filmde. Deze films zijn misschien niet altijd van hoge techische kwaliteit, maar kunnen wel van cultuurhistorische waarde zijn vanwege de inhoud. Of gewoon leuk om te bekijken. Het Haags Gemeentearchief kan u helpen bij het beoordelen van uw films. Voor opslag van films beschikt het archief over een depot met klimaatbeheersing om films in goede conditie te houden. Tegelijkertijd kunnen zij uw films laten digitaliseren en kunt u uw oude films op een moderne manier vertonen. Heeft u zelf nog films? Neemt u dan contact op met de conservator van het Haags Gemeentearchief tel: 070-3537008. (klik op het plaatje)
.
[10 september 2011].

Mach Es Mit Super8

Mach Es Mit Super8
De speelfilm 'super8' heeft een website opgeleverd voor nieuwe filmmakers en potentiële smalfilm liefhebbers. De website super8film.tv is hip en kek gemaakt en toont stap voor stap wat je moet doen als je een film op het super8 formaat wilt maken. Een heel goed idee. Helaas is de aantrekkelijke aanbieding onder hoofdstuk 5 'Alles in einem' alleen bestemd voor Duitsers en Oostenrijkers want je kan als Duitstalige namelijk voor maar €19,00 één Ektachrome super8 film + ontwikkelen + scannen krijgen, plus ook nog eens 3 uitgaven van het magazine SchmalFilm. Een geweldig en onweerstaanbaar aanbod, als je daar woont... De site is ook in het Engels waardoor het voor iedereen een praktische gids is geworden. De website en aanbieding werd mogelijk gemaakt door uitgever Schiele & Schön, Kodak Duitsland, Andec filmlab, Screenshot scanning en uitgever Atoll Medien. Ik zeg sjapoo! Klik op het plaatje om naar de website te gaan.

[23 augustus 2011].

WittnerChrome F64T kleur omkeer

WittnerChrome F64T een nieuwe super8 film
De Duitse firma Wittner Cinetec heeft alweer een eigen product op de markt gezet. Het is een super8 cassettes die gevuld is met Fujichrome T64 Professional Film die daarvoor gesneden en geperforeerd werd.
ISO 64/19° kunstlicht (3200K, zonder filter)
ISO 32/16° daglicht (5500K, Wratten 85B filter)
Dit laboratorium kan deze film prima ontwikkelen omdat het een E6 proces is wat ook voor Ektachrome 100D wordt gebruikt. De prijs is €23.45 excl. en €27.90 inclusief BTW per cassette exclusief ontwikkelkosten. Bestel hem rechstreeks in Duitsland bij Wittner zelf. Wees er snel bij want er is maar beperkte voorraad. (klik op het plaatje)
.
[22 augustus 2011].

SchmalFilm

SchmalFilm artikel ''Perfektionist des Nichtperfekten'
Het magazine en auteur Florian Cramer hebben toestemming gegeven om het artikel hier als PDF te publiceren. Download en lees het (Duitstalige) artikel hier. Ik zeg dank jullie wel SchmalFilm en Florian! Klik op het plaatje voor de SchmalFilm website!

[19 augustus 2011].

Fuji RT200N

Fuji RT200N einde
Vanaf heden is er geen Fuji RT200N single8 film meer verkrijgbaar, dat kwam naar voren in een Skype gesprek dat ik had met Tak Kohyama van Retro Enterprises Tokyo. Volgens Tak was al reeds bekend dat het einde van RT200N in zicht was, sterker nog het heeft 1 jaar langer bestaan dan gedacht. De fabriek in Japan maakt nog R25N maar dat zal binnenkort ook niet meer leverbaar zijn, de levensverwachting is enkele jaren. Het is triest nieuws, ook al is de productie van Fomapan zwart/wit omkeer films weer begonnen in Tsjechië. Fuji films blinken uit in hun scherpte en kleuren, en laten we vooral niet vergeten dat het eigenlijk ook een beter camera cassette systeem is (klik op het plaatje)
.
[16 augustus 2011].

frisco Frisco
Yannick Wijgman maakt al enige tijd super8 films in opdracht. De (reclame) film hiernaast is helemaal gemaakt op Kodak Ektachrome 100D -ontwikkeld door dit lab- en in HD gescand door de Smalfilmwerkplaats van Daan Müller. Persoonlijk vindt ik het een zeer mooi beeld resultaat. Het is fris, helder, neutraal en mooi van scherpte. Zo mooi kan super8 in digitale vorm dus zijn.
[16 augustus 2011]

Foma

productie Fomapan R100
Volgens diverse bronnen is de productie van Fomapan zwart/wit omkeer films weer begonnen in Tsjechië
.
[14 augustus 2011].

spielberg

Super8 van J.J. Abrams
Vanaf vandaag te zien in de Nederlandse bioscopen de film; Super8, van producent Steven Spielberg en regisseur J.J. Abrams. Erg leuk natuurlijk voor een regenachtige dag. De App die ze hebben gemaakt voor je smartphone is natuurlijk veel leuker!

Rechts live twitter's over deze film, of volg de officiële twitter hier of het super8news op deze plek.
[11 augustus 2011].

SchmalFilm

SchmalFilm artikel ''Perfektionist des Nichtperfekten'
In SchmalFilm uitgave 3-2011 staat een uitgebreid artikel over het Super8 Reversal Lab. Het is een erg goed en informatief stuk dat is geschreven door Florian Cramer, zelf fanatiek smalfilmer! Klik op het plaatje voor de SchmalFilm website!

[02 augustus 2011].

Dochters

Dochters
Marta Jurkiewicz maakte voor dit jaar één van de Nederlandse Film en Televisie Academie examenfilms. De film 'Dochters' is deels op super8 film opgenomen dat door dit laboratorium werd ontwikkeld (klik plaatje).
'Elzbieta (Lodz, Polen) heeft tot aan het overlijden van haar moeder voor haar gezorgd. De filmmaakster, de dochter van Elzbieta, gaat naar Lodz om te helpen met het ontruimen van de woning van haar oma. Hierbij wordt duidelijk dat de zorgvraag een generatie is opgeschoven. De afstand maakt dat deze vraag vooralsnog onbeantwoord blijft. Deze korte documentaire reflecteert op persoonlijke wijze op een gevoel waar ieder mens, die zijn of haar ouders achterlaat in een ander land, mee worstelt.'
. Hier de speeldata.
[23 juni 2011].

clockwise

Draairichting
Er komen super8 cassettes in het lab met binnenin volledig verkreukelde film. Dit kan je eenvoudig voorkomen als je de opwikkelspoel met de wijzers van de klok meedraait (klik op het plaatje). Als je vermoedt dat je cassette vastzit draai dan dus met de klok mee. Gekreukte film kan lastig ontwikkeld en gescand worden.
[21 juni 2011].

somnio_festival

Somnio film festival
Vanavond en morgen nog te bezoeken in Alkmaar, het 'Somnio Film Festival van de niet-gedistribueerde film'. Films waar de liefde voor de filmkunst vanaf spat, die kwetsbaar, gedurfd, schokkend of grappig zijn. Van onafhankelijke filmmakers uit Nederland en van verre, die met beelden op hun eigen manier iets bijzonders vertellen of onderzoeken. Zonder distributeurs bereikt hun werk maar een fractie van het publiek dat zij verdienen. SOMNIO wil hierin verandering brengen. Met buitengewone kijkervaringen opent dit nieuwe festival ogen naar meer.
(klik op het plaatje).
[18 juni 2011].

stoel

Stoelendans
Altijd al willen bepalen welke stoel er in jouw bioscoop moet komen? Dit is je kans, lees de oproep van EYE aan haar publiek in dit bericht (klik op het plaatje).
[15 juni 2011].

super8-lab

Het is er bijna, zomer vakantie
Van 25 juni tot en met 17 juli is het lab met veel genot op zomervakantie!

[15 juni 2011].

super8-book

Het is er, een nieuw boek!
Alles wat je ooit maar wilde weten over super8 maar niet durfde te vragen. Of zoveel super8 je maar kan eten! Een nieuw en fris boek dat alle aspecten van het super8 filmen beslaat. Wat kan je nog meer willen? Klik op het plaatje voor meer (Engelse) details.

[14 juni 2011].

denis_guzzo

Bouw een doka
Even gewoon naar een leuk stop-motion filmpje kijken voorzien van een leuke soundtrack, en tevens zien hoe eenvoudig je een doka kan maken. Er zitten nog een paar handige tips in verborgen.
Met dank aan de maker Denis Guzzu.
[14 juni 2011].

Oproep 8mm festival Kampen (ingezonden)
Het is weer bijna zover en we hebben de inschrijvingen weer geopend! Hier vind je het PDF inschrijfformulier, wat we hebben aangevuld met enkele tips over filmen op 8mm. Het inschrijfformulier mag je uitprinten en met de post sturen, maar je kan het ook digitaal invullen en terug mailen naar 8mmfestival@gmail.com.
Ook kan je nog de dvd van vorig jaar bestellen met daarop alle films van het vorige festival. Hiervoor vragen we een bijdrage van € 5,00 + verzendkosten. Heb je hier belangstelling voor stuur dan even een mailtje ovv 'BESTELLEN DVD'
Met vriendelijke groet en veel filmplezier, het 8mm Festival.
facebook: http://www.facebook.com/pages/8mm-festival/197902126911446
hyves: http://Het-8mm-Festival.hyves.nl/
twitter: http://twitter.com/8mmfestival
[17 mei 2011]

spielberg

Meeliften
In Antwerpen voor het eerst een verwacht poster gezien van 'super8' de nieuwste productie van Steven Spielberg. Hij is ook aan het meeliften op het succes van 'onze super8' en heeft daarom vast gedacht dat z'n nieuwste creatie ook maar zo moest heten :-)
Hoe kan je je anders nog onderscheiden tegenwoordig :-). En wie wil er nu nog 3D?
[03 mei 2011].

Volkskrant

Het filmpje heeft toekomst
In de Volkskrant van vandaag een leuk artikel over analoge fotografie. Steeds meer (student) fotografen maken gebruik van een donkere kamer om de magie van de emulsie en de film korrel weer te ervaren. Er zijn zelfs scholen die na enkele jaren de doka weer opnieuw inrichten. Het volledige artikel lees je op de website van de VK of koop een exemplaar (analoog!) in de winkel
. Klik op het plaatje voor 3 screenshots.
Het lab is erg blij met dit nieuws item want het is belangrijk dat wij blijven werken op analoge film. De enige manier om film emulsie voor de toekomst te bewaren is namelijk door de wereldwijde vraag ernaar te vergroten, dus zeg het voort, zeg het voort.
[27 april 2011].

bart constant Video clip
Producent Nina Spiering maakte met regisseur Mirka Duijn de video voor Bart Constant - "Do Better" (met Dustin O'Halloran).
Er is gebruik gemaakt van Ektachrome 100D dat door dit lab werd ontwikkeld en door Die Filmwerkstatt uit Duitsland deels in HD werd gescand. Het resultaat is een stijlvolle video clip waarbij veel aandacht is besteed aan de kleur correctie. Het ziet er prachtig uit, als 1 geheel. Klik op het plaatje voor een grotere versie vande clip dan hiernaast.
[04 april 2011]

Foma

productiestop Fomapan R100
Er waren al diverse geruchten op internet over Fomapan R100 cinefilms maar nu durf ik ook hier te melden dat de firma Foma uit de Tsjechische Republiek momenteel is gestopt met de productie van hun zwart/wit omkeerfilm R100. Drie leveranciers hebben onafhankelijk van elkaar gezegd dat Foma inderdaad tijdelijk is gestopt, en dat is bijzonder vervelend. De Fomapan R100 film is een mooi alternatief voor Kodak's Tri-X omkeer en Orwo's UN54 negatief zwart wit films. Het ontbreekt bij Foma momenteel aan de heldere film basis waarop de emulsie word gegoten. Deze transparante film basis wordt door nog maar weinig fabrikanten gemaakt (Kodak en Fuji met zekerheid, maar
Agfa en Orwo misschien?) waardoor het nu onzeker is wanneer Foma weer met de productie kan beginnen. Laten we allen hopen dat het probleem snel opgelost kan worden, en dat we binnenkort weer volop Fomapan R100 kunnen gebruiken.
[30 maart 2011].

L'Abominable

Petitie ter ondersteuning van L'Abominable Parijs (ingekorte en vertaald)
Waarom is het belangrijk om L'Abominable te helpen? Ze worden bedreigd met de ontruiming van hun atelier pand.

'De non-profit organisatie L'Abominable is gevestigd in de voorsteden van Parijs, en is in staat geweest om de energie, de deskundigheid en apparatuur te verzamelen om een indrukwekkende reeks van technieken voor de verwerking en het printen van Super-8, 16mm en 35mm film aan te bieden, evenals digitale transfers van en naar deze formaten. De vereniging functioneert door het leerlingwezen: filmmakers met meer ervaring met de apparatuur leren anderen hoe deze te bedienen en te gebruiken. Gereedschap waarvan voorheen gedacht werd dat het ontoegankelijk en te ingewikkeld zou zijn om te worden gebruikt door het grote publiek. Deze doe-het-zelf operatie heeft zijn vruchten opgeleverd: meer dan 250 films hebben geprofiteerd van L'Abominable's bestaan sinds haar oprichting in 1996. Haar activiteit en ervaring op dit specifieke gebied, de brede waaier van diensten die zij biedt en de kwaliteit van de werken die zijn gemaakt hebben een internationaal erkende reputatie en een bijzonder belang binnen het netwerk van artist-run film labs in Europa en daarbuiten, ook al zijn openbare financieringen minimaal.
Maar dit alles was slechts mogelijk omdat L'Abominable bijna geen huur betaalde. De organisatie probeert nu wanhopig om goedkope vervangende ateliers te vinden zodat ze niet meer in haar voortbestaan wordt bedreigd. Tegelijkertijd zouden subsidie verstrekkers inzicht moeten krijgen in de hedendaagse problemen van film makers die uit de buurt van de industrie werken, en de middelen zelf in handen willen houden. De digitalisering van de commerciële bioscopen wordt zwaar gesubsidieerd, zou een structuur zoals die van L'Abominable dan ook niet de middelen moeten krijgen om deze overgang te overleven?
Asnières-sur-Seine, maart 2011.'

Ter ondersteuning van ons door het ondertekenen van deze petitie, ga dan naar: http://www.l-abominable.org/petition
Gemeenschappelijke website van meer dan 20 artist-run film labs in de wereld: http://www.filmlabs.org
Archief programma (2006-2007): http://www.10ans.l-abominable.org
L'Abominable's website: http://www.l-abominable.org
[29 maart 2011].

Waghausel

9 april Waghausel film beurs Duitsland
In het verleden is dit film evenement al eens gepromoot en nu doen we het weer want deze sympatieke beurs kan elke bezoeker hard gebruiken. Het is de grootse smalfilm celluloid beurs van Europa zegt de organisator. Als je tijd en mogelijkheden hebt moet je zeker eens gaan kijken in de buurt van Hockenheim. Dit is namelijk een geweldige beurs met alleen maar liefhebbers bij elkaar. De avond ervoor en aan het eind van de dag gaan zelfs veel film verzamelaars gezamelijk een hapje eten en bijkletsen. Onderschat de kracht van Duits bier en bratwurst niet hoor! Klik op het plaatje voor een paar impressies uit 2007 toen ik er ook was. Datum en plaats: 9 april 2011 van 10-16 uur in de Wagbachhalle, Wiesental, 68753 Waghausel in Duitsland (Flyer groot).

[22 maart 2011].

Canon 5mkII Zelfbouw super8 transfer
Soms krijg het lab links toegestuurd met inventieve filmpjes. Dit is er zo een (klik plaatje). James Miller maakt met behulp van een Eumig projector en een Canon camera een zelfbouw telecine machine. Het resultaat staat hier rechts. Ik vindt het geweldig, direct projecteren op de foto chip van je digitale full-frame spiegelreflex camera. Natuurlijk zijn er veel voor en nadelen op te noemen maar waar het om gaat is dat iedereen die niet veel geld heeft, of gewoon wilt spelen met filmbeelden dit kan nadoen.
[21 maart 2011]
Schmalfilm E6 test Schmalfilm doet mega E6 ontwikkel lab test
In het recente nummer van het Duitse blad SchmalFilm een uitgebreide E6 ontwikkel lab test. Dit Super8.nl laboratorium is ook van de partij en komt er mooi uit naar voren en kreeg het oordeel 'GUT'. Ja, daar zijn Duitsers goed in, stickers plakken. Maar liefst 10 aanbieders (9 Europese en 1 Amerikaan, zijn ze de overige lab's vergeten?) van een E6 ontwikkel service werden aan de tand gevoeld zonder dat ze het wisten. Dat niet elke aanbieder zelf de ontwikkelling uitvoert was niet van belang, het gaat puur om 'het resultaat'. Tja. Laat ik u zelf oordelen over de gehanteerde test, klik daarvoor op het plaatje. Het belangrijkste resultaat is dat geen enkele aanbieder er een potje van heeft gemaakt.
[03 maart 2011]
revelado reversible

Spaanse geluidsfilm
De Spanjaard Angel Caro heeft een super8 ontwikkel lab in de plaats Lérida. Het is hem gelukt om een geluidsstrip te lijmen op een onbelichte Ektachrome 100D emulsie. De film is daarna weer terug in de cassette gewikkeld (dit keer een single8 geluidscassette) waarna hij live synchroon geluid kon opnemen op super8. Nadat hij de film had ontwikkeld kunnen we gerust zeggen dat het resultaat erg okay klinkt! Bekijk en beluister het resultaat hier rechts! Een compliment aan Angel Caro want het is een hele prestatie!
[02 maart 2011].

soho uk

16mm printen dreigt te stoppen in de UK (kopie van een e-mail aan het lab)
Beste UK-based 16mm film makers,
Engeland's laatste grote commerciele film lab, SOHO LAB, heeft besloten om te stoppen met het maken van 16mm positief prints nadat het werd overgenomen door DeLuxe, een bedrijf in Amerikaanse handen. Bij deze een oproep aan alle Engelse film makers die nog 16mm kopieer werk in het vooruitzicht hebben; meld het ons! We stellen een lijst samen die we overhandigen aan SOHO om zo te laten zien dat er wel degelijk behoefte bestaat aan 16mm kopieen. Stuur je bericht naar: cherrykinocinema@yahoo.com. Zondag is de deadline dus er is weinig tijd. Kom nu in actie!
Onderteken hier de actie online: http://www.gopetition.com/petition/43288/sign.html
En voor meer uitgebreide informatie lees je het artikel van Tacita Dean in the Guardian: http://www.guardian.co.uk/artanddesign/2011/feb/22/tacita-dean-16mm-film
En nog een facebook link van David Leister:
http://www.facebook.com/note.php?note_id=10150108880963985&id=208259048984
We hebben geen idee of het helpt maar we moeten het proberen!
[01 maart 2011].

I Love 16mm

16mm ACTIE
Vijf Nederlandse bedrijven hebben hun krachten gebundeld in de actie 'I Love 16mm'. Het idee is om film makers 'over te halen' vooral op (super-) 16mm op te nemen!
Stap 1. Iedereen die vanaf nu een camera huurt bij: Camera Rentals [Charlie Mcgough 020-6630386] of Golden Eye [Kelly Lee Steen 020-6345127] kan er van profiteren. Stap 2. Laat bij Fujifilm Motion Picture Film [sales office 020-6250714] of Kodak Nederland BV [Janneke van Meeteren/Louis Machado 020-6545259] weten dat je aan de actie meedoet. Stap 3. Laat vervolgens de filmrollen ontwikkelen, scangereedmaken en scannen naar digi bij Cineco Digital Post Lab [Robert de Vries 020-5658411]. Indien je deze 3 stappen volgt, krijg je een ongekend scherpe prijs die zeer concurrerend is ten opzichte van video en/of digitale opname maar nu met de perfecte beeldkwaliteit van film. Tot 1 juni 2011 is draaien op 16mm extra voordelig...
[28 februari 2011].

schmalfilm

Kodachrome + geluid
Een promotie film voor super8 op super8 film gemaakt door het Duitse blad 'Schmalfilm'. Hier een quote uit de e-mail die erbij kwam; 'Liebe Freunde des schmalfilm, nun ist er online, der erste Clip, der für Super 8 und schmalfilm wirbt. Wir haben Super-8-Freaks gefragt, warum sie auf Super 8 drehen. Und sie haben uns ihre Antworten auf einer letzten Kodachrome 40 Soundfilm-Kassette in 60 Meter Länge gegeben. Die ist schnell noch
nach USA verschifft worden, um bis Ende Dezember 2010 bei Dwayne's entwickelt zu werden. Nun ist der Kodachrome Geschichte und wir haben die vermutlich letzte Großraum-Tonfilmkassette dort entwickeln lassen.' Waarom zou je filmen op super8? Hier de antwoorden van Duitse liefhebbers.
[04 februari 2011].

smalfilmtest

Smalfilmtest
Er is een website die een overzicht toont van diverse scan en telecine machines die bij het digitaliseren van smalfilm worden gebruikt. Als u meer weet van de techniek die achter het digitaliseren zit kan u wellicht ook een beter beeld vormen wat u mag/kan verwachten van diegene die het aanbiedt. Een informatieve handige website dus.
[02 februari 2011].

iffr-app

IFFR 2011 App
Duidelijk!
[28 januari 2011].

kodachrome

IFFR programma toont originele Kodachrome films (Ingezonder bericht, niet vertaald)
If you're in Rotterdam please try out of of Guy Edmonds programmes.
During the IFFR Guy Edmonds will present two short programmes that will celebrate the peerless qualites of Kodachrome film stock now that its manufacture and development have finally ceased. On 30th December 2010 the last film was developed at Dwayne’s Laboratory in Kansas, 75 years after the first rolls were threaded into 16mm cameras.
Though Kodachrome, the king of film stocks, is dead it is not yet buried. Indeed kept in the right conditions most Kodachrome images will still be exhibiting the trademark palette hundreds of years into the future. Like the similarly deceased Technicolor, Kodachrome is a colour process that adds colour dyes to a black and white base and it is this that is the foundation of its distinctive look as well as its impressive archival characteristics.
In order to convey the true essence of Kodachrome Guy Edmonds will project outstanding original reversal films – shorts consisiting of amateur films and home movies such as West of the Rockies and Holland Somewhere, and industrial films such as Encartonnage des bobines Photographiques. Different permutations of the material from its 75-year lifetime will both celebrate and investigate the concept of the Kodachrome aesthetic. From the collection of Eye, the film Tarting Over by Paul and Menno de Nooijer will demonstrate an ideal preservation case study.
DATES
Once and Future Kodachrome 1
January 31st 2011, 18:00-19:00, Lantaren Venster 6
Once and Future Kodachrome 2
February 3rd 2011. 22:00-23:00, Lantaren Venster 6

Guy Edmomds werkt voor het EYE Filminstituut, vroeger het Filmmuseum genaamd.
[28 januari 2011].

editieNL

Super8 mag weer helemaal
Het RTL4 programma EditieNL heeft een item gemaakt over super8 filmen waar ik zelf in voorkom. Het is wel duidelijk dat ik niet gewend ben om voor een camera te spreken. [Zie ook nieuws bericht van 21 januari]. Het is leuk dat ze de super8 beelden naast de video hebben gemonteerd, dat geeft een leuk effect en ziet er best goed uit. Zo toont EditieNL maar mooi een breder beeld van super8 filmen heden ten dage. Heel goed. Via deze link kan je het terugkijken. Vanavond om 18.15 was de uitzending met mijn minimalistisch TV debuut :-).
[26 januari 2011].

kunsthal

Gratis super8 scanning
Tijdens de vertoning van het 'Bye Bye Super8' project van Johan Kramer met 25 super8 film projectoren in de Kunsthal, kan je je eigen 3 minuten durende super8 film laten scannen naar DVD, gratis en voor niks. (Deze gratis scan service wordt overigens niet door ons gedaan maar door onze concullega SuperSens). Ik zou zeggen meteen doen, en neem je vrieden mee! [Update 31 januari -> foto's toegevoegd, klik logo].
[26 januari 2011].

IFFR-2011

Internationaal Film Festival Rotterdam
Vandaag begint in Rotterdam de 40ste editie van het Internationaal Film Festival Rotterdam. Van 26 januari tot en met 6 februari 2011 kan op vele plekken genoten worder van klassiekers tot avantgarde kunst. In het vernieuwde LatarenVenster kan je de korte films bewonderen, films met een maximale speelduur van 60 minuten met als hoogtepunt de 'Tiger Awards for Short Film'. In het programma Spectrum Short is een film van Arianne Olthaar te zien, deze film is geheel gemaakt op super8 kleur negatief en toont vergane glorie van nachtclubs. Gaat dat zien, gaat dat zien!
[26 januari 2011].

dwdd

De Wereld Draait Door
Vanavond was film maker Johan Kramer te gast bij De Wereld Draait Door. Daar sprak hij over zijn super8 project 'Bye Bye Super8' wat te zien is in de Kunsthal in Rotterdam (zie ook eerdere berichten). Zover niks aan de hand.
Wat mij ongelooflijk stoort aan het hele verhaal is dat ook nu weer de indruk wordt gewekt dat met het stoppen van het Kodachrome lab -Dwayne's in Amerika- er geen super8 meer zou zijn. FOUT FOUT FOUT. Is het nu te veel gevraagd om ergens in een tussenzin te vermelden (Hallo DWDD redactie?) dat je ook vandaag nog gewoon films kan maken op het super8 film formaat? Er wordt keer op keer in de media herhaald dat het met Kodachrome gedaan is -en dat is juist- maar kan men dan ook eens keer op keer uitleggen dat er nog VEEL ALTERNATIEVEN zijn op super8 gebied (Ektachrome, Tri-X, Vision, WittnerChrome V50D en zo voorts).
Ik heb sterk het vermoeden dat meneer Kramer liever niet voor zijn publiek uitlegt dat andere typen super8 gewoon nog volop verkrijgbaar zijn want voor zijn 'Bye Bye Super8' project klinkt het gewoon beter als 'het er niet meer is', en wordt zijn kunst 'meer bijzonder'... of niet meneer Kramer? Zo werkt dat toch in de reclame.... de halve waarheid vertellen.
Ik kan niet anders dan hier een tegengeluid laten klinken, ik wordt hier woest van!
[24 januari 2011].

Digitaal is saai

Digitaal is saai! (PDF)
Met toestemming en dank aan auteur Sacha Bronwasser kan u hier de PDF van het artikel 'Digitaal is saai!' downloaden. Het is op 21 januari 2011 gepubliceerd in de Volkskrant op pagina 6 en 7 van de kunstbijlage.
[24 januari 2011].

EditieNL

Editie NL
Vandaag een interviewtje gegeven aan het programma Editie NL van RTL4. Ze maken een item over super8 filmen wat woensdag 26 of donderdag 27 januari 2011 uitgezonden zal worden. Het is prachtig dat er even veel aandacht is voor super8 films maken. Zelf heeft de verslaggever van RTL met een Canon 1014xl-s opnames gemaakt die hij wil gebruiken in de uitzending! Kijken dus! Klik op het plaatje voor een uitvergroting, links Michiel Sampon en rechts cameraman Oleg.
[21 januari 2011].

Digitaal is saai

Digitaal is saai!
Vandaag in de Volkskrant, een leuk en leerzaam artikel over 'ons' formaat; super8! Er komen verschillende makers aan bod, en een klein stukje gaat over het laboratorium zelf! Ik zal onderzoeken of ik een kopie van het hele artikel op mijn website mag plaatsen (copyright?). Je kan natuurlijk ook onder het genot van een Nespresso het artikel in papieren vorm in Den Haag komen lezen :-). Klik op het plaatje om naar de Volkskrant website te gaan.
[21 januari 2011].

Dwaynes

Kodachrome nieuwtjes
*Hier een link naar een artikel over Dwayne's in de NYT.
*Kodak heeft een tribute pagina gemaakt over Kodachrome.
*Hier een link naar een artikel over Dwayne's van de BBC.
*Het NCR publiceerde een artikel over fotograaf Steve McCurry die 's werelds beroemdste Kodachrome foto maakte. Te lezen -voor nop- in de digitale editie van het NRC.
*Hier het film project 'Bye Bye Super8' geschoten op 'de laatste Kodachrome' door Johan Kramer op het aanstaande IFFR2011 te Rotterdam. Het had beter 'Bye Bye Kodachrome' kunnen heten omdat het snel de associatie oproept dat er helemaal geen super8 meer verkrijgbaar is, terwijl de keuze groter is dan ooit!
*Ook interessant is het zelf ontwikkelen van Kodachrome als zwart/wit film. Op deze pagina veel nuttige info, al zal je erg veel geduld moeten hebben om het daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Ik heb het zelf ook veel geprobeerd zonder succes. De emulsie valt er telkens vanaf.
Met dank aan Onno, Frank en Richard voor enkele van deze internet links.
[04 januari 2011]

toptop homehome