nieuws archief 2010

Klik hier voor het laatste nieuws en voor edities uit 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, oudste nieuws. Sommige links kunnen gebroken zijn. Laatste wijziging op 20 augustus 2011.

Dwaynes T-shirt Kodachrome
Via de website van Dwayne's kan je een leuk t-shirtje bestellen. Vergeet niet dat ze op 30 december 2010 hun inname voor Kodachrome stoppen!
[20 december 2010]
Schmalfilm Schmalfilm doet mega scan test
In het binnenkort verkrijgbare tijdschrift Schmalfilm nr. 6-2010 staat een uitgebreide test van overspeeldiensten voor super8 naar DVD. Voor zover ik weet is het lab dat samenwerkt met Cineco B.V. niet onder de lupe genomen. Wel jammer want we zijn wel nieuwsgierig naar hun oordeel.
[07 december 2010]
lab info

Nieuwjaar 2010-2011
Vanwege de Kerst en Nieuwjaars dagen zal het lab van vrijdag 24 december 2010 tot en met dinsdag 4 januari 2011 gesloten zijn. Gelukkig Nieuwjaar!
Because of Christmas and New Years day the lab will be closed from Friday 24th December 2010 until Tuesday 4th January 2011. Happy New Year!
Wegen das Weihnachtsfest und Neuen Jahr wird das Labor von Freitag 24 Dezember 2010 bis Dienstag 4 Januar 2011 geschlossen sein. Frohe Weihnachten und Neues Jahr!
[06 december 2010].

lab info

E-mail
De instelling van de e-mail server zijn aangepast omdat de hoeveelheid spam alleen maar groter werd. Je kan ons nu alléén maar bereiken via: post at super acht punt nl. En voor betalingen via PayPal gebruik je: paypal at super acht punt nl.
Of -om het eenvoudiger uit te leggen- er verandert voor jou eigenlijk helemaal niks :-) Maar als je vanaf nu na 2-3 werkdagen nog geen antwoord hebt ontvangen via de mail dan kan je ons nog eens schrijven of effe bellen of de berichten wel zijn aangekomen.

[23 november 2010].

Friedemann Wachsmuth

Super8 Notch Ruler sterk verbeterd
Mr. Friedemann Wachsmuth op de foto heeft de bekende 'Super8 Notch Ruler' onder handen genomen.
'Welke filmgevoeligheid geeft deze inkeping aan? Is dat kunstlicht of daglicht gebalanceerde film in de cassette? Welke ASA waarden kan mijn camera correct lezen en wordt het ingebouwde kunstlichtfilter wel weggeklapt als ik met een daglicht film ga werken? Leer iets over je favourite film en begrijp hoe je camera omgaat met de cassette inkepingen.'

Een brilliante en erg goede nieuwe 'Super8 Notch Ruler' waarvoor dank aan Mr. Wachsmuth. Klik op de pasfoto en download de ruler, print hem uit op 100% en stop hem in je camera. Lees vooral de hele pagina even door, erg leerzaam.
[11 November 2010].

kodachrome

Laatste inleverdatum voor Kodachrome films (D8, DS8, S8 en 16mm)
Als het Super8 Reversal Lab uw Kodachrome K25/K40 smalfilms voor 1 december heeft ontvangen zorgen wij ervoor dat deze nog ontwikkeld worden bij de firma Dwayne's Photo in de USA. Bekijk een foto serie door op het plaatje te klikken.

[06 november 2010].

workshop

Leer Ektachrome ontwikkelen op 13 november in London
Een intensive workshop die ingaat op het werken met een camera, film materiaal, belichten en handmatig ontwikkelen met behulp van een Lomo ontwikkeltank. Dit gebeurt allemaal in London op 13 november! Doen! Get in tha airplain!

[05 november 2010].

diy-e6

Doe het zelf kleur ontwikkelen op intenet
Het tijdschrift Schmalfilm gaat in het het laatste nummer van 2010 aandacht besteden aan het zelf ontwikkelen van super8 film. Het lab is daar groot voorstander van omdat super8 pas echt leuk wordt op het moment dat je zelf het eindresultaat kan beinvloeden door chemie. Tijdens de workshop op het Shoot-Me Film Festival heb ik ook gesproken over doe-het-zelf ontwikkelen! Wel voorzichtig zijn natuurlijk. Bekijk op YouTube een aardige starters video.

[03 november 2010].

Plus-X

Uitverkocht: Kodak 7265 Plus-X
De Kodak Plus-X 7265 zwart/wit film is helaas niet meer verkrijgbaar via dit lab.
Ik verwacht dat andere internet winkels nog wel voorraad hebben dus zoek er even op als je dit product nog wilt gebruiken.
[03 november 2010].

Vieze Fur

De Jeugd van Tegenwoordig - Sterrenstof
Iedereen kent de Jeugd van Tegenwoordig neem ik aan! Het nieuwe album van de jongens heet 'de Lachende Derde' en hun eerste single 'Sterrenstof' is voorzien van een videoclip die deels op super8 Ektachrome gefilmd is. Het ontwikkellen van het materiaal gebeurde door dit laboratorium. Klik op Vieze Fur om de clip te zien op Vimeo. Veel plezier en zet het volume hard!

[29 oktober 2010].

hmd Home Movie Day 2010
Zaterdag 16 oktober 2010 vindt weer de internationale Home Movie Day plaats. De Home Movie Day is een jaarlijks terugkerend eerbetoon aan de amateurfilm waar op dezelfde dag wereldwijd in o.a. Engeland, Finland, Canada, Argentinië, Duitsland, Italië, Japan en de VS amateurfilms worden getoond van en voor iedereen die komt binnenlopen. Dus neem je films mee en vertoon ze! In Nederland vindt het inmiddels zeer grootschalige event plaats in het EYE-Filmmuseum te Amsterdam. [Klik voor international website].
[14 oktober 2010].

Foma

Verkoop van Fomapan cine films
Dat Kodak niet de enige fabrikant van zwart/wit cine films was wist iedereen natuurlijk al. Foma (uit Tsjechië) maakt ook een zwart/wit reversal (omkeer) film die de moeite waard is, zeker gezien de prijs. De firma Kentmere Benelux uit Delft is nu ook met de online verkoop gestart van dit 100ASA materiaal. Hier meer info.
En als je in Amstedam woont kan je deze film ook verkrijgen bij Parallaxe. Het lab verwijst u dus graag door naar beide verkooppunten omdat we het zelf niet aanbieden (maar we ontwikkelen het wel). [Klik voor vergroting].
[9 oktober 2010].

shoot-8

Shoot-Me festival in Den Haag
'Je kent ze vast wel, die korrelige filmpjes die je gelijk dat nostalgische gevoel geven: dat is Super 8 mm-film. Super 8 werd in 1965 ontwikkeld als het nieuwe filmformaat voor de thuisgebruiker. Festivals als het Flicker Festival Los Angeles en het Cambridge Super 8 Fest laten zien dat dit medium de afgelopen jaren weer populairder wordt. Daarbij is een van de belangrijkste Super8 labs gevestigd in Den Haag. Reden voor SMFF om er in het kader van Cinecity Den Haag een programma aan te wijden!
Super8 wordt inmiddels nauwelijks meer door amateurs gebruikt, maar geniet nog altijd een zekere populariteit onder makers van videoclips, independent filmmakers, en ook de mainstream wil er nog wel eens naar grijpen voor het filmen van flashbacks. Frank Bruinsma, van het Super8 Reversal Lab Nederland is de Haagse Super 8-guru. Hij geeft op deze middag een workshop over het hele Super 8-proces, van het filmen tot het eindproduct. Verder draaien we de 8mm-film Licht van Andre Schreuder, die geselecteerd is voor de prestigieuze Quinzaine des Realisateurs in Cannes. Schreuder zal ook zelf aanwezig zijn om over zijn film te praten. We tonen een compilatie van films van het Flicker Festival en het Cambridge Super 8 Fest, en Roy Rezaäli vertelt je alles over Chill'm Guerrilla, een beweging die een alternatief biedt voor de dure Hollywood-methodes en het gebruik van en interesse voor Super 8 wil stimuleren. Speciaal voor SMFF 2010 maakten leden van Chill'm Guerrilla twee Super 8-films.
'
[07 oktober 2010].

steenbeck

Steenbeck ST822 foto's
Eerder gemeld op deze nieuws pagina; Steenbeck introduceerd een nieuwe 8mm/super8 montagetafel. Nu de product foto's van de fabrikant. (Klik op het logo).
Download een product PDF. Nu is goed te zien dat deze montagetafel een mooi ding is geworden, door de witte kleur past hij nu ook mooi naast mijn iMac :-) Het lab is nieuwsgierig wie een dergelijke machine daadwerkelijk heeft aangekocht!
[05 oktober 2010].

eye logo

EYE collectieseminar
Op 14 oktober 2010 organiseert de Collectie Afdeling van het EYE-Filminstituut Nederland, voormalig Filmmuseum, deze jaarlijkse collectieseminar dag (doelgroep film archivisten, film studenten etc.). Een dag bedoeld om te discussieren over alle onderwerpen, vragen, problemen en andere zaken waarmee film archivisten van instituten te maken krijgen tijdens hun werkzaamheden.
Dit jaar staat in het teken van home movies en amateur films. De dag is verdeeld in twee delen, 's ochtends gaat het over het houden/hebben van amateur films in een collectie, terwijl de middag zal gaan over home movies die gemaakt zijn in een koloniaal verband.
Download hier een PDF, en meld je aan. [Klik voor foto's op het EYE logo].
[04 oktober 2010].

Frank, Tracey en Greg

Filmrescue Canada komt op bezoek
Afgelopen vrijdagmiddag 24 september kwam geheel onverwachts Filmrescue op visite. Tracey en Greg runnen dit lab in Canada en ontwikkelen zowel fotografie films als ook cine films
. Filmrescue is net als mijn lab een specialist op het gebied van overjarig film materiaal ontwikkelen. Het was een gezellig onderonsje! [Klik voor vergroting].
[27 september 2010].

iPhone App Filmfestival app voor je iPhone
Als je een iPod of iPhone hebt kan je deze app downloaden van het Nederlands Filmfestival. Erg handig met programma's, nieuws en locaties. Klik op het plaatje voor meer.
[20 september 2010].
Milaan's S8FF

Milaan's super8 film festival
Een erg leuk smalfilm festival in Milaan dat ik vorig jaar heb bezocht: http://www.super8filmfestival.it
3rd Super8FilmFestival 2010 (S8FF)
Saturday 13 – Sunday 14 of November 2010
Teatro Santandrea, via Crema
MM P.ta Romana – Milan
[19 september 2010].

re-voir

Nieuw super8 verkooppunt in Parijs
Een nieuwe plek in Parijs waar super8 uit voorraad wordt aangeboden:
Re:Voir
47 rue du Couédic
75014 Paris France
Tel : +33-9.53.86.47.00
http://www.re-voir.com
Re:Voir is vooral bekend van het aanbieden van experimentele films op DVD's van uiteeenlopende kunstenaars uit heel de wereld.
[19 september 2010].

the 8 fest

the 8 fest
Een film festival dat enkel 8-16mm celluloid zegt te vertonen, hoe mooi is dat! Hier meer info http://the8fest.com/.
[19 september 2010].

Steenbeck

Steenbeck presenteerd nieuwe S8/8mm montagetafel op IBC
Tijdens de afgelopen IBC in Amsterdam heeft Steenbeck een nagelnieuwe montagetafel gepresenteerd voor zowel 8mm alsook super8 film. In deze PDF kan je meer lezen.
[15 september 2010].

Paul Clipson

Paul Clipson + Machinefabriek
E*Cinema. Van de uit San Francisco afkomstige kunstenaar Paul Clipson zijn vier Super8-films te zien waarvan de grillige beeldtaal direct lijkt te zijn ontsproten aan het onderbewuste. Clipson is bekend door zijn experimentele (smal)films en installaties, waarvoor hij samenwerkt met muzikanten en geluidskunstenaars; speciaal voor EYE maakt hij de voorstelling Lightmaze, een ritmische, 'hallucinerende synthese' van opnames in het donker die de nacht tot leven wekken. Lightmaze wordt van een live uitgevoerde soundtrack voorzien door muzikant/componist Rutger Zuydervelt alias Machinefabriek.
21 sept 21:30 EYE Vondelpark
[15 september 2010].

johan kramer twitter

Johan Kramer's Kodachrome project
Op zijn twitter staat het bericht; 'zoekt 25 8-jarige jongens & meiden voor mooie filmportretten op de laatste 25 doosjes Kodachrome 8mm die er zijn, te tonen in jan. in Kunsthal 12:34 AM Sep 11th via web.' Vandaag staat deze oproep ook in de Volkskrant, pagina 42; 'Kinderen moet het vooral leuk vinden om mee te doen... Stuur een mail met een foto naar super8@328stories.nl. Vermeld de woonplaats en geef een korte beschrijving van hobby's en familie.'
[14 september 2010].

uitgedroogd Gekrompen films scannen op 2K
Jean-Pierre Sens van SuperSens B.V. heeft een optische bank -een soort mini Oxberry- gebouwd en deze is sinds een maand operationeel. Hij heeft deze data film scanner gemaakt om er 'heel slechte, verzuurde (azijn syndroom) en gekrompen films mee te kunnen scannen', klik hier voor meer info en om een voorbeeld te zien. Deze scanner maakt dus van elk beeld een stil plaatje, en geen video opname. Bijkomend voordeel van deze machine is dat ook nieuw geschoten super8 en 8mm materiaal er beter uit ziet (dan SD), er zit dus meer in film dan je denkt.
(Overigens is dit lab van mening dat data scanning dé toekomst wordt voor smalfilm digitalisering, 'video scanning as we know it' voldoet niet meer aan de eisen in een tijd waarin alles HD wordt).
[20 augustus 2010].
8mmfestival

Internationale 8mm festival 21 augustus
Het 8mm-Festival is het unieke internationale outdoor-evenement in de oude binnenstad van Kampen, waar op een groot plein onder hoge bomen een avond lang uitsluitend 8mm-films worden vertoond. Het is een initiatief van drie enthousiaste 8mm-cineasten, die geheel op eigen risico en kosten dit spektakel organiseren. Het betreft hier dan ook een no-budget festival waaraan iedereen kan meedoen. De toegang is gratis. Dus stuur iets in en doe mee! Alle inzenders dingen automatisch mee naar De Vergeten Lensdop! Wil je meer informatie? Mail ons: mj@bullethole.nl
datum: 21 augustus 2010
het festival is niet meer op de binnenplaats maar op de parkeerplaats naast 't Ukien Korteweg 4, 8261 DC Kampen
Bij slecht weer gaat het festival naar binnen.
[17 augustus 2010].

lab info

Zomer vakantie periode
Het lab is wegens zomer vakantie gesloten vanaf vrijdag 23 juli 2010 tot en met zondag 8 augustus 2010.
Summer holidays
The lab will be closed from Friday 23rd July until Sunday 8th August because of a summer holiday.
Sommer Ferien
Das Labor wird von Freitag 23 Juli bis Sonntag 8 August geschlossen sein wegen Sommer Ferien.

[12 juli 2010].

Super8 Symphony by CaneCapovolto
Deze spreekt voor zich; 'Here's a little present for you. A symphony made with different s-8 camera motors noises. Ciao, Alessandro A._canecapovolto'. Speel het af over je luidsprekers voor een beter effect! Sounds great, thanks Alessandro!
[01 juli 2010]

single8-films

Single8 films
Deze week zijn er nieuwe single8 fims uit Japan aangekomen. Tot zover het goede nieuws. Want de prijzen zijn nu mede door de sterke Yen hoger geworden.

Fuji Fujichrome RT200N kleur, Exposure Index 200ASA
pijlExclusief ontwikkelen € 22.95 [p/s excl. BTW]

Fuji Fujichrome R25N kleur, Exposure Index 25ASA
pijlExclusief ontwikkelen € 18.85 [p/s excl. BTW]

Fuji Velvia 50D kleur, Exposure Index 50ASA
pijlExclusief ontwikkelen € 18.85 [p/s excl. BTW]
pijlInclusief ontwikkelen € 28.45 [p/s excl. BTW]

Fuji Velvia T64 professional kleur, Exposure Index 64ASA (nieuw)
pijlExclusief ontwikkelen € 18.85 [p/s excl. BTW]
pijlInclusief ontwikkelen € 28.45 [p/s excl. BTW]

Fuji Retro-X zwart/wit, Exposure Index 200ASA
pijlExclusief ontwikkelen € 17.00 [p/s excl. BTW]
pijlInclusief ontwikkelen € 26.60 [p/s excl. BTW]

De R25N en RT200N moeten naar Retro8 in Japan om ontwikkeld te worden. De overige films worden door dit lab zelf ontwikkeld in Den Haag. [Klik voor vergroting].
[29 juni 2010].

iPhone App Kodak Cinema Tools voor je iPhone
Als je een iPod of iPhone hebt moet je echt even deze app downloaden van Kodak. Met deze Cinema Tools App heb je een woordenboek in je handen en een rekenmachine om film lengtes, speelduur bij diverse opname snelheden, en nog veel meer mee uit te rekenen. Klik op het plaatje voor meer.
[25 juni 2010].
Shirn-Kunsthalle Celluloid en niks anders
Tot en met 29 augustus 2010 kan je naar een geweldige tentoonstelling over het celluloid materiaal in Frankfurt, Duitsland. In de Shirn-Kunsthalle is alleen het beeld dat telt! De tentoonstelling heeft als ondertitel 'filmen zonder camera' en laat zien hoe kunstenaars al vanaf het begin van de film hebben geëxperimenteerd met het maken van beelden zonder camera's, maar wel bijvoorbeeld door rechtstreeks op het materiaal te tekenen, krassen, verven, drukken, kopiëren en zo voorts. Deze tentoonstelling mag gerust een verplicht nummer genoemd worden voor mensen die de abstracte cinema een warm hart toedragen. Bekijk hier een trailer en klik op het plaatje voor de website.
[19 juni 2010].

filmlab juni 2010

Op zaterdag 12 juni a.s. Filmlab!
Wat is Filmlab?
Veelal korte films: documentaire, speelfilm, experimenteel, abstract… recent werk, oud werk... geen thema, de keuzes voor de films worden op basis van de zeer objectieve "filmlab/indrukwekkend/miskend/onbekend” criteria gemaakt. Hier wordt nooit van afgeweken. Volgens traditie wordt het programma vooraf niet bekend gemaakt. Voor diegenen die toch nieuwsgierig zijn… Er is een wereldpremière aanwezig, er komt abstract spektakel, daar tegenover staat subtiel visueel genot, een onbekende klassieker, aanstormend talent en meer… nieuwsgierig? Terecht!!
 
Zaterdag 12 juni, 20:30 uur (zaal open 20:00 uur)
toegang €5,00

Lokatie:
Stichting Ruimtevaart/Super B
Loosduinsekade 9
2571 AA Den Haag

Samenstelling: Nico Bunnik, André Bijma en Frank Bruinsma
[Klik voor vergroting].
[09 juni 2010].

7285

Net binnen; de nieuwe Kodak Ektachrome 100D type 7285 super8 film
Zojuist geleverd door Kodak, de nieuwste super8 film: Ektachrome 100D type 7285. Dit is een 100ASA daglicht gebalanceerde film. Bij het maken van buiten opnames moet je erop letten dat je géén filter gebruikt (vaak de camera op 'kunstlicht' zetten) terwijl je juist voor binnen opnames met kunstlicht er een 80A of 80B filter voor de lens moet plaatsen. Dan maak je van kunstlicht namelijk weer daglicht.
Dat lijkt moeilijk maar is het helemaal niet.
De prijs voor deze film is gelijk aan die van de voorganger Ektachrome 64T type 7280.

Prijs:
Exclusief ontwikkelen € 12.20 [p/s excl. BTW]
Inclusief ontwikkelen € 22.10 [p/s excl. BTW]

Alsof het ook zo getimed was door Kodak is het lab nu door de voorraad Ektachrome 64T type 7280 heen, dus vanaf nu kan ik nog maar alleen 100D Ekta leveren. [Klik voor vergroting].
[20 mei 2010].

10 jaar LAB 10 jaar LAB!
Het Super8 Reversal Lab bestaat deze maand 10 jaar. Eind april 2000 heb ik namelijk voor het laatst in loondienst gewerkt en vanaf dat moment werk en leef ik full-time voor het super8 laboratorium. Destijds dacht ik eerlijk gezegd niet dat het lab zo lang zou kunnen bestaan, en ik ben dan ook heel erg blij dat ik voor zo veel trouwe film makers, particulieren, kunstenaars, opdrachtgevers, studenten, verzamelaars, amateurs, archieven en bedrijven kan en mag werken. Iedereen die op de een of andere wijze heeft bijgedragen aan het succes van het lab wil ik bij deze hartelijk bedanken.
Zoals jullie mij kennen doe ik mijn 'werk' met veel inzet en liefde voor het celluloid, en het is dan ook mijn intentie om nog een paar decennia door te blijven werken.
[17 mei 2010].
cannes Licht van André Schreuders in Cannes
Nu te zien tijdens The Director's Fortnight in Cannes, de film Licht van André Schreuders. Deze 15 minuten durende film is geschoten op Fuji Velvia 50ASA daglicht super8 film, Karel Doing deed het mooie camera werk en het S8RL heeft de cassettes ontwikkeld. De 2K HD scanning werd gedaan door Daan Müller van HomeDVD. Nadat de montage klaar was is er door Cineco een 35mm film kopie van gemaakt (het zogenaamde 'uitschrijven' van een digitale film) dus je kijkt uiteindelijk naar celluloid, niet naar een video projectie. Reden genoeg om als je nu in Cannes bent even te gaan kijken! Het is waarschijnlijk voor het eerst dat de naam van het lab op het grote scherm in Cannes voorbij flitst :-). Klik op het plaatje voor mee info.
[14 mei 2010].
Kimmo Super8 clip
Klik op het plaatje om de video clip 'Joku saa tietää' van de Finse band Jätkäjätkät te zien van Kimmo Räsänen. Natuurlijk is ook deze muziek video helemaal op super8 geschoten, het ruwe materiaal werd ontwikkeld door het S8RL en gescand door Cineco. Kimmo liet nog in een reactie weten dat hij zoveel bruikbaar super8 over had dat hij waarschijnlijk nog een clip gaat monteren! Ik heb werkelijk geen idee waar het liedje over gaat maar het komt zonnig en relaxt over.
[13 mei 2010].
Robert Todd Workshop @ Filmwerkplaats
Van dinsdag 8 t/m vrijdag 11 juni organiseert WORM.filmwerkplaats te Rotterdam weer een echte do-it-yourself 16mm film workshop onder leiding van Robert Todd (Boston, USA): The "phenomenological hunting apparatus". Klik het plaatje om zijn website te bezoeken. Workshop informatie en inschrijving via:
WORM.filmwerkplaats / Esther Urlus
T: 06 23396983
E: filmwerkplaats@wormweb.nl
[12 mei 2010].
sjoerd Super8 clip
Klik op het plaatje om de video van 'Singlenight' te zien van de band Super 88 van Sjoerd Linders. Gefilmd op super8 film, ontwikkeld en gescand door 't S8RL. Volgens Sjoerd is deze clip; 'Made with a lot of time, effort, enthousiasm, luck, bad luck, camera damage, coldness, friends, surprise-dance-volumes, snow, heath, dizzyness, rain, escalators, lipsync, a fly, a monkey, stroopwafels, a sax solo and a hell lot of stairs to climb.' Geniet ervan, en turn op the volume.
[30 april 2010].
lab info Nationale feestdagen
Het Super8 Reversal Lab is op de volgende feestdagen gesloten; Koninginnedag 30 april, Nationale Dodenherdenking 4 mei, Bevrijdingsdag 5 mei, Hemelvaartsdag 13 mei en 2e Pinkstersag 24 mei.
[30 april 2010].
film atelier

Lezing film conservering
Film Atelier Den Haag biedt regelmatig lezingen aan voor een ieder die in film is geïnteresseerd. De eerstkomende lezing 'over filmconservering' vindt plaats op dinsdagavond 20 april aanstaande waarin aandacht wordt besteed aan de aard van films en de manier waarop deze het best bewaard kunnen worden.
Film Atelier Den Haag / Elisa Mutsaers
Korte Koediefstraat 3a
2511 CE  Den Haag
Nederland
[19 april 2010].

End of life Eind van Plus-X
De navraag bij Kodak over Ektachrome 64T levert meer nieuws op. Ook Plus-X zwart/wit reversal film zal gestopt worden! (Vergeet niet dat Tri-X gewoon blijft bestaat!).
[30 april 2010].
End of life Eind van Ektachrome 64T
Zeer oplettende klanten wijzen het laboratorium erop dat de Ektachrome 64T wordt vervangen door Ektachrome 100D van Kodak. Navraag bij Kodak bevestigd het nieuws. De nieuwe 100D is nog niet leverbaar maar 64T wordt niet meer gemaakt en is leverbaar zolang de voorraad strekt. De nieuwe 100D wordt momenteel ook gemaakt door de firma Wittner Cinetec en onze ervaringen met de film zijn zeer positief. Toch is het zeer jammer dat de (ook verouderde) Ektachrome 7280 emulsie gaat verdwijnen, want iets dat verdwijnt komt zelden terug. Kodak heeft op YouTube een kleine video geplaats over het gebruik van hun nieuwe 100D super8 film.
[09 april 2010].
Impossible Project

Impossible Project
Het onmogelijk toch mogelijk gemaakt door vanaf vandaag gewoon weer met nieuwe Polaroid films op de markt te komen, dat is het Impossible Project! En omdat Polaroid zo geweldig is moest er natuurlijk ook beeld materiaal van de Polaroid fabriek (Enschede) op de website komen. En dan komt super8 goed van pas want Polaroid en super8 kan zo familie van elkaar zijn. Klik op het plaatje om naar de website te gaan en drie mooie super8 films te zien die zijn ontwikkeld en gescand door dit laboratorium. Haal tenslotte je Poloroid SX70 camera maar uit de kast want fotograferen kan weer, it's possible.
[25 maart 2010].

film atelier

De komst van het geluid in de film
Film Atelier Den Haag biedt regelmatig lezingen aan voor een ieder die in film is geïnteresseerd. De eerstkomende lezing 'De komst van geluid' vindt plaats op dinsdagavond 30 maart aanstaande. Tot eind jaren twintig hadden filmvoorstellingen geen synchroon geluid. Stil was het echter niet in de bioscoopzalen: er waren explicateurs, musici en soms werd muziek vanaf langspeelplaten gespeeld. 'The Jazz Singer' met Al Jolson uit 1927 wordt gezien als de eerste film die met synchroon geluid in de bioscoopzalen vertoond werd. Er is een beperkte aantal plaatsen beschikbaar.
Film Atelier Den Haag / Elisa Mutsaers
Korte Koediefstraat 3a
2511 CE  Den Haag
Nederland
[17 maart 2010].

ro theater logo

Trailer 'Poeskafee' - Ro Theater
Film maker Floris van der Lee heeft deze zeer aantrekkelijke trailer gemaakt voor de laatste productie van het Ro Theater 'Poeskafee', een bittere komedie over de vervlogen idealen van de seventies. De begin scene's zijn geschoten op Vision 500T materiaal en ontwikkeld en gescand door dit lab. Tevens zijn de beelden gedraaid met behulp van onze Beaulieu 7008 pro super8 camera. Klik op het plaatje om de trailer op YouTube te bekijken
.
[10 maart 2010].

Wittner 40T uitverkocht Uitverkocht; WittnerChrome 40T super8 films
Het lab kan u geen super8 WittnerChrome 40T films meer leveren. De voorraad is op en de leverancier heeft ook niets meer liggen.
Als u nog Kodachrome types heeft liggen moet u er voor zorgen dat ze voor december 2010 ontwikkeld zijn door de firma Dwaynes, want daarna stoppen ze ermee. Stuur dus op tijd in! Dit uitgeprinte en ingevulde PDF formulier heeft u daarvoor nodig. Gebruik dit adres:
Dwayne's Photo
PO Box 274
415 S 32nd St.
Parsons KS 67357
USA
Of lees meer Engelstalige info op internet: http://www.dwaynesphoto.com. [Klik voor vergroting].
[06 maart 2010].
foam_lab logo

Foam_Lab
Bekijk een hele mooie en vette viral voor het Foam_Lab die werd gemaakt door Willem Aerts (die daar part-time werkt). Het Foam_Lab (Fotografie Museum Amsterdam)
organiseert op 5 maart een LOMO dag. Iedereen kent deze vorm van fotograferen wel en wat past daar beter bij dan een mooie aankondiging gemaakt op super8. Een geweldig voorbeeld van super8 op z'n heetst. De camera die werd gebruikt is onze Canon 1014xl-s en het materiaal is Tri-X en Ektachrome 64T die door ons werd ontwikkeld en gescand. Klik op het plaatje om naar youtube te gaan, geniet ervan! Vet man!
[04 maart 2010].

Volkskrant Filmcommissioner voor Den Haag
Goed nieuws vandaag in de Volkskrant over een filmcommissionaris die wordt aangesteld in Den Haag. Die gaat de stad aantrekkelijker maken voor allen die hier een film willen opnemen! Klik op het plaatje om het gehele artikel te lezen.
[19 februari 2010].
ftp clients FTP
Als je nu een film laat laat scannen naar DVD, miniDV of DVcam kan je vragen om je bestanden gratis te downloaden van de FTP server. Videomontage studio André Bijma en geluidsstudio debun Studio van Nico Bunnik delen hun FTP server met het laboratorium. Je ontvangt dus gewoon de DVD of video tape thuis, maar je kan je video bestanden al eerder als data downloaden (.mov of .avi). Deze service is gratis en ik geef geen uitgebreide support dus het is met name weggelegd voor diegene die haast heeft, zelf geen DVcam player bezit om te capturen en goed met computers kan omgaan. Tot slot wil ik opmerken dat er een grote vraag is naar alleen data bestanden scanning maar het lab blijft van mening dat DVcam het beste medium is om je SD scanning op te bewaren. [Update november 2012, service gestopt].
[09 februari 2010].
iffr 2010 logo IFFR 2010
Het Filmfestival Rotterdam gaat weer beginnen vanavond! Veel aandacht zoals altijd voor de korte film, en zo is er ook 'Restauratiewagens' te zien van Arianne Olthaar. Zij is de buurvrouw van het Super8 Lab en we zijn dan ook trots dat haar film te zien is! Restauratiewagens is geschoten op super8 film en door vriend en collega Jan Scholten optisch opgeblazen naar 35mm. Het resultaat is fan-tas-tisch.
[27 januari 2010].
Eye logo Eye
Het Filmmuseum, Holland Film, het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (NIF) en de Filmbank zijn per 31 december 2009 opgegaan in een nieuwe organisatie. Met de fusie heeft de Nederlandse filmwereld een overkoepelend sectorinstituut gekregen dat zorg draagt voor de filmcultuur. De samengevoegde instellingen opereren onder de vlag eye Film Instituut Nederland.
[26 januari 2010].
Muller Pro8 Pro 8 Data Framescanner Müller HM73
Sinds een week wordt op de website pro8.nl (geen link met het Amerikaanse bedrijf) de uiteindelijk versie van Daan Müller's High Definition frame scanner te koop aangeboden; de HM73. Na jaren van testen en uitproberen is Müller erin geslaagd om een betaalbare machine te maken met een hele hoge beeldkwaliteit. De frame scanner werkt op op minimaal 1K. Deze scanner is zo bijzonder doordat hij op een totaal andere manier is opgebouwd. Allereerst maakt deze scanner geen gebruik van een video camera (met alle nadelen) maar van een industiele camera van Pike. De scanner kan alle beeldformaten aan tot en met 16mm (8mm, S8, 9½, 16mm en S16mm) en fotografeert elk beeld voor beeld. De beeld sequentie wordt achteraf omgezet naar een video film. Ten tweede is het opvallend dat er een laser wordt ingezet om de beelden te stabiliseren. Sprockets of een grijper systeem zijn niet meer nodig. Bekijk de website van de fabrikant hier.
[18 januari 2010].
vpro VPRO 1 Minuut
1 Minuut is een reeks mini-documentaires die uitgezonden worden tussen de lange interviews en reportages op radio 1. Ze worden vervaardigd door een groep enthousiaste radiomakers (grotendeels freelancers) die hun omgeving afstruinen op zoek naar opmerkelijke verhalen. Hier kan je 'n mini-documentaire beluisteren die over mij is gemaakt met dank aan Bente Hamel.
[03 januari 2010].

toptop homehome