nieuws archief 2009

Klik hier voor het laatste nieuws en voor edities uit 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, oudste nieuws. Sommige links kunnen niet meer werken. Laatste wijziging op 08 februari 2010.

Logo ULTRA ULTRA in da house
Reeds maanden geleden is het Hoge Zand atelierpand verrijkt met ULTRA Produkties, een multi media produktie team uit Den Haag. Een samenwerking van vijf creatieven, met ieder zijn eigen specialtiteit. ULTRA richt zich onder andere op het maken van virals, korte filmprodukties, animaties en motion graphics voor internet, televisie en nieuwe media. ULTRA Produkties is Gonzalo Fernandez, Patrick Simons, Detlef Villerius, Jasper Masthoff en Bas Tiemes
.
[24 december 2009].
FDL-60

Bezoek aan Norsk Smalfilm AS
In het weekend van 21-22 november 2009 was ik op bezoek bij Andreas Widerøe van het Norsk Smalfilm AS in Kristiansand te Noorwegen. Klik op het plaatje voor een portret foto die werd gemaakt na een lange dag werken:-) Links staat Andreas en rechts Frank. We hebben veel info uitgewisseld over filmtechniek, de super8 wereld in het algemeen, de toekomst verwachtingen van onze beide bedrijven, internet en met name de diverse super8 scanners die nu veel gebruikt worden door professionele bedrijven in Europa. In het prettige weekend hebben we een super8 Wittnerchrome 40T gescand met de Bosch FDL60 van Andreas. De film had ik vooraf ook door andere bedrijven laten digitaliseren. Met deze vergelijking wilde ik erachter komen, of meer inzicht krijgen, waar nu de verschillen zitten bij het scannen van smalfilm materiaal. Hoe groot worden de digitale of video bestanden, welke pixel afmeting heeft het stilstaande beeld, hoe groot is de invloed van het type scanner en hoe scherp worden details bijvoorbeeld weergegeven. De analyse die we in dat weekend hebben kunnen maken was erg zinvol voor ons beide. Alle bedrijven die hebben meegewerkt hebben kopieën van elkaars scanresultaten en zijn nu dus ook op de hoogte van hun eigen stand der techniek. Als je de beeld resultaten wilt zien ben je overigens welkom in het lab. De test blijft intern omdat het nooit de bedoeling was om ermee naar buiten te treden. Ik zou zeggen, doe zelf ook eens zo'n analyse, het is de moeite waard.
[21 december 2009].

Eerste model van een Nizo

Nizo camera's in London's Design Museum
Tot 7 maart 2010 is in het Design Museum London een overzichts tentoonstelling te zien van Dieter Rams. Hij was 40 jaar lang het hoofd van Braun's ontwerpafdeling. Hij is mede verantwoordelijk voor het uiterlijk van de bekende super8 Braun Nizo camera's en met zijn motto 'less is more' heeft hij waarschijnlijk de 'mooiste' super8 camera's ooit vorm gegeven. Velen zijn door hem geinspireerd zoals Jonathan Ive die voor Apple werkt. Klik op het plaatje om een van de eerste houten modellen te bekijken. Tijd om naar London te gaan dus.
[19 december 2009].

beijing Experimentele film in Beijing
Raak geïnspireerd door dit verhaal uit Beijing, China.
Klik plaatje.
[30 november 2009].
rencontres Rencontres Internationales 2009
From November 30 to December 9, the Rencontres Internationales will create during 10 days a space for discovery and analysis around new cinema and contemporary art, at the Centre Pompidou, the Jeu de Paume, the Châtelet Theatre, and the Cinéma Reflet Médicis.

[28 november 2009].
kilimanjaro ensenble The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble
Via deze link is een clip te zien van TKDE. Het werd in 2000 gevormd om nieuwe muziek te componeren voor bestaande stille films. Jason Köhnen en Gideon Kiers, die beide afstudeerden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, hebben hun audio visuele kennis gebundeld om klassiekers van bijvoorbeeld F.W. Murnau (Nosferatu) en F. Langs (Metropolis) opnieuw te intrepeteren.
De clip die op Vimeo is te zien werd op super8 gefilmd, ontwikkeld door het lab en gescand door Cineco.
[23 november 2009].
soccershowdown Soccer Showdown
Iedereen kent het digitale kanaal van de publieke omroep wel; 101.TV. Hier kan je werk zien dat niet altijd op de netten 1 t/m 3 wordt uitgezonden terwijl er erg mooie producties tussen zitten. Reinier Bruins heeft een geweldig mooie serie gemaakt onder de titel 'Soccer Showdown'. (Hij heeft ook
dit gemaakt). Klik op het plaatje om de gehele serie online te bekijken en dan begrijp je meteen waarom ik enthousiast ben! Of klik op deze link om een deel in hogere kwaliteit te zien. Super8 film heeft wederom bewezen dat het breed ingezet kan worden en dat het wel degelijk een prachtige sterke stijl kan toevoegen. Dank je wel Reinier!
[22 november 2009].
kodachrome Ontwikkel nieuws Kodachrome.
Voor velen is het reeds bekend, maar toch kan het niet vaak genoegd vermeld worden; Dwayne's Photo heeft aangekondigd dat ze tot en met december 2010 met het ontwikkelen van Kodachrome door zullen gaan. Het is niet helemaal duidelijk wat daarna zal gebeuren, maar om er zeker van te zijn dat uw Kodachrome ontwikkeld terug komt (ook de WittnerChrome 40T) kan u beter het zekere voor het onzekere nemen en op tijd alle K40 films insturen.
In september 2009 heb ik overigens zelf nog 2 cassettes WittnerChrome 40T belicht en toen deze terug kwamen van Dwayne's was ik niet zo heel gelukkig. De kleuren halen het bij lange na niet bij de kwaliteit die 'vroeger' door het Zwitserse lab werd geleverd.
Tevens is het zo dat de prijs voor het ontwikkelen enkele maanden geleden van $10,00 naar $12,00 is gestegen. Maar dat mag de pret niet drukken met de huidige Dollar koers.
[22 november 2009].
filmlabs.org

filmlabs.org
Deze website toont een overzicht van meer dan 20 verschillende onafhankelijke labs die door en voor kunstenaars worden gerund. Het doel van veel van deze labs is, volgens de initiators, om het medium film 'terug te geven' aan de film makers en 'uit de handen' van de commerciele industrie te houden. De website geeft info over elke werkplek en hun methoden en idealen. Lees ook de geschiedenis over het onstaan van deze website. Een erg informatieve en goede website, lezen!
[20 november 2009].

norsk smalfilm Norks Smalfilm AS
Het Super8 Reversal Lab gaat op bezoek Andreas Widerøe van het Norsk Smalfilm AS in Kristiansand te Noorwegen. Van 20 tot en met 23 november 2009 is het lab daarom niet bereikbaar. Klik op het plaatsje voor meer.
[19 november 2009].
milaan filmfestival

Super8 filmfestival Milaan
Dit aankomende weekend van 24 en 25 oktober 2009 vindt er in Milaan het super8filmfestival plaats. Het Super8 Lab is hiervoor uitgenodigd en zal op zondagmiddag actief meedoen aan de forum discussie met als thema 'the present and future state of S/8 film' ofwel 'de huidige en toekomstige stand van zaken van super8 film'.
Dit beloofd een interessante discussie/gesprek te worden want er doet een internationaal gezelschap aan mee zoals o.a. Dagie Brundert (S/8 filmmaker), Thierry Bonnaut (Co-organizer of Cambridge Int’l S/8 Film Festival), Juergen Lossau (Editor in Chief, “Schmallformat”) en Phil Vigeant (Chairman PRO 8). Ik kijk er echt naar uit om met iedereen van gedachte te wisselen over super8 film, voor tijdens en na de forum discussie!
Super8filmfestival
Nuovo Auditorium
via Valvassori Peroni 56
MM/FS Lambrate (500mt)
Milano
Het Super8FF wint wat mij betreft ook de prijs voor het mooiste festival affice 2009, klik op het plaatje links.
[21 oktober 2009].

machine

Die automatische Schmalfilmentwicklungsmaschine
Deze website kwam ik tegen. Een geweldig verhaal, en bekijk ook vooral de video op de 2e pagina! Bewonderenswaardig hoe deze jongeman zelf een machine heeft gebouwd!
[30 juli 2009].

scoopic

Crystal Sync ombouw voor Canon Scoopic
Een nieuw ontworpen christal sync ombouw voor Canon Scoopic camera's wordt binnenkort aangeboden. Bekijk details op de website http://www.kinokone.fi van dit Finse bedrijf. De K-XTS is een klein electronisch apparaatje dat er voor zorgt dat de camera op constante snelheden kan filmen. Het is zelfs zo klein dat het in de camera body ingebouwd kan worden, en het heeft geen externe batterijen nodig voor de voeding. De sync snelheden liggen op respectievelijk 23.98, 24, and 25 beelden per seconde.

Heb jij een Canon Scoopic camera? Stuur een e-mail naar: info @ kinokone.fi en wordt een beta tester. De ombouw wordt je dan tegen een aantrekkelijk gereduceerd tarief aangeboden.
[02 July 2009].

lab info Fuji single8 films
De prijs voor het ontwikkelen van Fuji R25N en RT200N single8 films is verhoogd naar 2500 Yen (ongeveer 18 Euro). Dit komt volgens Retro8 door verhoogde olieprijzen en grondstofprijzen van chemie leveranciers. Een derde oorzaak moet worden gezocht in de koers van de Euro en USA Dollar ten opzichte van de Japanse Yen.
Een andere positievere zaak is dat men in Tokyo de stripe service weer aan kan bieden voor 3000 Yen per cassette. Alle prijzen zijn exclusief portokosten. Het lab raadt iedereen gewoon aan eerst effe contact op te nemen met Retro8. Meer informatie over Fuji single8 leest u hier.
[30 juni 2009].
lab info Diefstal bij Stichting Studio Een Rotterdam
Op zondag 14 juni om 20.30 werd er met veel geweld ingebroken bij Stichting Studio één op de Pieter Langendijkstraat 22 in Rotterdam.
Er werden een aantal bijzondere en daarom makkelijk herkenbare spullen gestolen;
- Panasonic AG-HVX200E camera (big betty) serienummer 928532619218 in aluminium koffer
- Beaulieu Super8 camera 7008pro (grijs) in zwarte fototas
- Beaulieu Super8 camera 4008 (zwart) in zwart leren etui
In het geval dat deze camera's aan u te koop worden aangeboden, of u andere informatie heeft die kan leiden tot terugvinden van deze spullen of aanhouding van de daders dan kunt u zich wenden tot Karel Doing: email: studio.een@chello.nl , mobiel 06-21877936
bij voorbaat dank,
Karel Doing / Doing Film
Walenburgerweg 90a
3033 AH Rotterdam
Nederland
+31(0)104654481
+31(0)621877936
k.doing@chello.nl
www.doingfilm.nl

[29 juni 2009].
filmlab

Uitnodiging Filmlab (klik plaatje)

Te Gast bij Ruimtevaart/Super B: Filmlab

Vrijdag 29 mei 2009
zaal open 20.00
aanvang voorstelling 20.30
toegang 4 euro

Alweer de tweede avond van Filmlab dit seizoen. Wat is Filmlab?

Veelal korte films: documentaire, speelfilm, experimenteel, abstract…, recent werk, oud werk. Er is geen thema, de keuzes voor de films worden op basis van de zeer objectieve filmlab “indrukwekkend/miskend/onbekend” criteria gemaakt. Hier wordt nooit van afgeweken. Dat deze strenge selectiecriteria de avond niet hoeven te bederven, is bij vele al inmiddels bekend.

Volgens traditie wordt het programma vooraf niet bekend gemaakt. Voor diegenen die toch nieuwsgierig gemaakt willen worden kan een tipje van de sluier opgelicht worden; er is een onbekende klassieker aanwezig! Nieuwsgierig? Terecht!!

Samenstelling/tekst voor deze Filmlab avond: Nico Bunnik, André Bijma en Frank Bruinsma.

Stichting Ruimtevaart/Super B
Loosduinseweg 9
Den Haag
www.stichting-ruimtevaart.nl/ 
financiële ondersteuning van de gemeente Den Haag

Kim Hoorweg Kim Hoorweg muzien video
Op deze pagina kan je de nieuwe videoclip van Kim Hoorweg zien, voorzien van super8 beelden natuurlijk!
[19 mei 2009].
lab info Zomer vakantie
Het laboratorium heeft zomer vakantie van 6 tot en met 28 juni 2009.
[10 mei 2009].
claudia_daniel Indrukwekkend reisverslag
Claudia en Daniel Wittner van het gelijknamige Wittner-Cinetec uit Hamburg hebben een indrukwekkend verhaal geschreven over hun bezoek aan Windsow USA waar de super8 fabriek van Kodak is gevestigd. Lees het in het Duits. Lees het in het Engels. Verplichte super8 kost! Voorzien van prachtige foto's, familie Wittner; dank jullie wel.
[27 april 2009].
notches Super8 notch
Dat er ook nuttige informatie op wikipedia staat bewijst deze pagina. Hier kan je een PDF downloaden om de 'super8 notches' te controleren. Daarmee kan je er achter komen welke super8 films jouw camera automatisch kan belichten of niet :-) Natuurlijk heeft Kodak ook info op de site over deze uitsparingen gezet.
[17 maart 2009].
Wouter Hamel Wouter Hamel muziek video
Op deze pagina kan je genieten van de nieuwe muziek video van Wouter Hamel, deels op super8!
[16 maart 2009].
how film is made How Film Is Made (3) met ondertitles
De 16mm film over het productie proces van films is voorzien van Engelse ondertitels door vrienden van de APUG group.
Hier lees je info over het ondertitelen.
Hier lees je discussies (Engels) over de inhoud van de film (interessant!).
Hier is de film te zien via bron 1.
Hier is de film te zien via bron 2.
Met dank aan Marco Boeringa en vrienden van APUG.
Op deze pagina is de film in het Nederlands te zien.
[02 maart 2009].
Paul Hanssen Video
Op deze pagina kan je genieten van een video van filmmaker Paul Hanssen. De originele opnames zijn gemaakt op super8 die door dit lab zijn ontwikkeld.
[24 februari 2009].
lab info Website
Algehele update van de NL website. De indeling van films heb ik aangepast, alle beschikbare films vindt je nu onder de hoofdstukken 'super8' en 'singel8'. De prijzen zijn bijgewerkt evenals wat kleine teksten. Aan de Engelse update wordt nu gewerkt.
[11 februari 2009].
how film is made Kodak film (2)
De film op deze website; 'How film is made' is onverwacht veel keren bekenen. Hij is inmiddels naar een andere locatie gekopieert om het data verkeer wat te verdelen. Er zijn vrij veel positieve reacties op gekomen en de vraag was of er ook een Engelse versie van is. Het laboratorium heeft geen Engelse versie, en daarom is de http://www.apug.org nu bezig om de film zelf te vertalen en te ondertitelen. De NL versie is nog altijd te zien op deze pagina.
[11 februari 2009].
cineserver Cineserver
Deze website gaat over het vertonen van digitale cinema, en niet over het maken van celluloid films zelf. Vroeg of laat zal elke bioscoop beschikken over een digitale projecor. Cineserver.nl is een website waarop de voortgang van de digitalisering van de Nederlandse bioscoopwereld op de voet wordt gevolgd en in kaart wordt gebracht, door het verzamelen en beschikbaar maken van nieuws en alle relevante informatie, met als doel deze voortgang te vergemakkelijken en te stimuleren.
Met de steeds betere mogelijkheden om ook super8 in Full High Definition te scannen is dit een boeiende website om te volgen.
[01 februari 2009].
how film is made Kodak film (1)
Het laboratorium heeft vorige week een prachtige 16mm film kado gekregen met als titel; 'How film is made'. Deze film laat zien hoe een zwart/wit foto rolletje wordt gemaakt en geeft zo een mooie indruk hoe ook vandaag nog onze cine-film wordt geproduceert! Deze 16mm kleurenfilm uit 1958 is te zien op deze pagina. Hij duurt 18 minuten en is voorzien van geluid. (Afhankelijk van je internet aansluiting kan het even duren voordat het afspelen begint). Met dank aan Ton, Rene, Andre, Nico en Erwin.
[30 januari 2009].
lab info Hallo Den Haag
Sinds vandaag is het nieuwe super8 lab open in Den Haag. Er moeten nog wat testen worden gedaan om er zeker van te zijn dat het ontwikkelen weer optimaal gebeurt, maar in het algemeen is alles okay. Graag wil ik mijn vrienden, familie en mijn grootste liefde bedanken voor al hun hulp en ondersteuning!
[06 januari 2009].
kodachrome Kodachrome ontwikkelen
Het komt regelmatig voor dat het lab vragen krijgt over het ontwikkelen van Kodachrome. Dit ingewikkelde en zeer verontreinigende procede wordt alleen nog maar gedaan door de firma Dwayne's Photo in Amerika. Zij zijn de enige die het K14 process aanbieden in de hele wereld. Als u nog een K25/K40 type super8, DS8, 16mm of 35mm Kodachrome film heeft dan kan u dit PDF formulier invullen en samen met uw film opsturen naar:
Dwayne's Photo
PO Box 274
415 S 32nd St.
Parsons KS 67357
USA
Of lees meer Engelstalige info op internet: http://www.dwaynesphoto.com.
[01 januari 2009].

toptop homehome