nieuws archief 2008

Klik hier voor het laatste nieuws en hier voor edities uit 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, oudste nieuws. Verschillende links kunnen niet meer werken. Laatste wijziging op 06 november 2010.

stencilflight Videoclip Stencilflight op super8
Op de website van de Nederlandse band Stencilflight kan je hun muziekvideo zien die volledig gemaakt is op super8. Regisseur Bram Loogman en cameraman Jeroen van der Poel hebben de ontwikkel en scan services van dit lab gebruikt.
[21 december 2008].
lab info Nieuwe prijzen 2009
Op de download pagina kan je de nieuwe prijslijst voor 2009 downloaden.
[20 december 2008].
smallformat SmallFormat stopt definitief
Na drie jaar stopt het tijdschrift SmallFormat definitief. Het was niet mogelijk om het kostendekkend te maken.
Hier meer info in het Duits.
[19 december 2008].
smalfilm SchmalFilm 6-2008
Bestel de laatste uitgave van SchmalFilm rechtstreeks van de uitgever.
Enkele headlines:
* cover Annett Louisan Hamburger Popsängerin mit einer Beualieu 4008 -- abgelichtet von Starfotograf Jim Rakete
* klappe Wo Bleiben Die Geschichten? fragt Jürgen Lossau mit Blick auf die Tendenz, nur noch "Testfilme" zu drehen
* filmwelt NOMOS 2008 in Hamburg Wolfgang A. Nacken hat die Verleihung des 5. Internationalen NOMOS Schmalfilmpreises verfolgt
* filmwelt Ganz Schon Straight Jürgen Lossau war in Berlin, um sich eine Vorführung des britischen straight8 Filmfestivals anzuschauen
* filmriss Die Nachteule Wird Flugfahig Herbert Schmelzer baut die lichtstarke Canon 310 XL so um, dass sie mit dem Ektachrome 64T geladen werden kann
[19 december 2008].
new_lab Beste filmmakers. Stuur al je films [aangetekend wordt aangeraden] naar dit adres:
Super8 Reversal Lab
Frank Bruinsma
Hoge Zand 30a
2512 EM
Den Haag
Alle overige adressen komen hiermee te vervallen.
[16 december 2008].

construction

Verhuizing staat gepland
Na vele avonden en weekenden werk is het einde eindelijk in zicht, of in andere woorden 'het nieuwe Lab is bijna klaar' (klik plaatje). In de tweede week van december staat de verhuizing van de grote super8 en 16mm film printers en de montage tafels gepland. In de weken rond Kerstmis en Nieuw Jaar zal ik alle kleinere zaken verhuizen naar Den Haag. Het Lab zal dan weer open zijn op 6 januari 2009! Houdt u er alsjeblieft rekening mee dat:
Van 9-11 december zullen er niet zoveel films ontwikkeld worden als normaal.
Van 20 december 2008 tot en met 5 januari 2009 is het Lab helemaal gesloten.
Bedankt voor alle positive reacties en kom alsjeblieft eens op bezoek in de schone ruimte in Den Haag!
[18 november 2008].

small format Save SmallFormat (bron onsuper8.org)
In gesprek met hoofdredacteur Juergen Lossau hebben we ontdekt dat since de bekendmaking dat het tijdschrift ophoudt te bestaan aan het eind van het jaar, er zich meer en meer mensen hebben gemeld dat ze interesse hebben in een abbonnement.
onsuper8.org wil iedereen die serieuze interesse heeft in het tijdschrift sterk aanraden om nu een bericht naar Juergen te sturen via lossau@smallformat.de met de mededeling dat je een abbo wilt mocht smallformat een doorstart maken.
Als er genoeg mensen zijn die dit doen is er een reeele kans dat de Engelse versie, wat een belangrijke publicatie is in super8 land, blijft bestaan, en om 80-er jaren rocker Cinderella aan te halen, [you] "Don't Know What You Got (Till It's Gone)".smallformat
[18 november 2008].
nlconfidential nlconfidential
Reinier Bruins/whateverman heeft een heel speciale clip gemaakt voor NLconfidential, dit is een 'event' van Playboy. Alle gebruikte Kodak 7266 zwart/wit super8 films zijn door het super8 lab ontwikkeld. Het scannen is door Cineco gedaan. Ik vindt het er geweldig uit zien (let op het toegepaste beeldformaat/uitsnede).
[12 november 2008].
waghausel

63e Internationale Fotografica beurs
Op 9 november 2008 is er weer een fotograficabeurs in Houten bij Utrecht. Ongeveer 300 tafels vol met interessante (oude) spullen op het gebied van fotografie in de ruimste zin van het woord, dus niet alleen foto- en filmcamera's, maar ook accessoires, doka artikelen, boeken en foto's. Buffet aanwezig. parkeren gratis! U kan er ook uw meegebrachte objecten belangeloos en vrijblijvend laten taxeren door een team! Plaats: Euretco, Meidoornkade, Houten (A27) of per trein (gratis pendelbusje vanaf NS station HOUTEN). Geopend van 11.00-17.00 uur, entree € 4,00 (leden Fotografica € 1,50). Hier vindt je de organisatie op internet.
[06 november 2008].

small format SmallFormat stellt sein Erscheinen ein (von der Chefredakteur)
Nach dreijähriger Publikation der Zeitschrift smallformat hat sich der Berliner Fachverlag Schiele & Schön entschlossen, die Herausgabe des Blattes Ende 2008 einzustellen. Die internationale Fachzeitschrift für Freunde der Filmformate Super 8, Single 8 und 16mm wurde 2005 von Chefredakteur Jürgen Lossau gegründet. Leider hat sich die Anzahl der Abonnenten und die Menge der Anzeigen in diesem schwierigen, schrumpfenden Markt nicht so entwickelt wie Verlag und Blattgründer es erhofft hatten. Ein wirtschaftliches Überleben ist deshalb nicht zu erwarten. Insbesondere auch die usbleibende finanzielle Unterstützung durch den einzigen am Markt verbliebenen Filmhersteller führte zur Entscheidung des Verlags.
(Het Lab vindt het zeer spijtig dat het tijdschrift al na 3 jaar ophoudt te bestaan, het was een goed en enthousiast gemaakt blad).
[05 november 2008].
brundert

THE WABI-SABI IN SUPER8 een XL Super8 filmworkshop o.l.v. Dagie Brundert (Berlijn)

Van zaterdag 22 t/m dinsdag 25 november organiseert WORM.filmwerkplaats een eXtra Lange SUPER8 filmworkshop onder leiding van de Duitse filmmaakster Dagie Brundert.

De workshop staat geheel in het teken van het doe-het zelf met (het kleinste formaat celluloid) Super8. Super8 heeft als prettige bijkomstigheid dat er met praktisch 'no-budget' een film kan worden gemaakt. Daarbij zijn de camera's makkelijk hanteerbaar en heeft een beetje camera al gauw een schier aan extra opties als animatie, timelapse en slowmotion. Maar natuurlijk draait het ook om de unieke, Super8 eigen, schoonheid. Waarbij korrel, kleur, scherpte en contrast van het beeld afspatten.

Deze Super8 vierdaagse omvat vooral heel veel praktijk. Je neemt direct zelf de camera ter hand (meenemen hoeft niet maar mag wel) en gaat daarna
zelf je films ontwikkelen. Uiteraard gaat het ook over de verschillende mogelijkheden met Super8, de Super8 camera; de functies en de tricks. Animatie, "poor man's animation", de magic B-spot, in-camera-editing. Het 'reversal' ontwikkel proces in kleur en zwart/wit. De afwerking, bewerking en presentatie; telecine, blow-up naar 16mm/35mm. Het Super8 netwerk en de vertoningsmogelijkheden wereldwijd. Na de workshop kan je in ons WORM.filmlab/werkplaats, en met de apparatuur, verder werken om tot een eindresultaat te komen.

Waar: WORM.filmwerkplaats, Achterhaven 148, 3024 RC Rotterdam

Wanneer: zaterdag 22 t/m dinsdag 25 november van 10.00 tot 17.00
O.l.v.: Dagie Brundert (Berlijn, Duitsland)
Kosten: 125 EUR (prijs incl. BTW, Super8 cartridges en lunch)

Aanmelden of meer informatie:
filmwerkplaats@wormweb.nl
WORM.filmwerkplaats / Esther Urlus
T:. 010 4762290 / 4767832
Esther Urlus 06 23396983

[16 oktober 2008].

bwff Video naar film
Ja, je leest het goed, je video files naar film kopieeren kan bij de Canadese firma Back and White Film Factory. Deze service (echt wel bijzonder) werd tot nu toe enkel aangeboden door onze vrienden in Japan bij Retro8. De website van Retro8 is niet zo eenvoudig dus wellicht kan je maar beter een e-mail sturen naar Retro8. (PS. Bedenk dat we het hebben over video naar smalfilm, niet naar 35mm).
[16 oktober 2008].
IBC Full-High-Definition smalfilm scanners op de IBC 2008
Elk jaar in September vindt er de International Broadcast Convention plaats in de RAI in Amsterdam. Het is een mega grote beurs waar alle spelers op het gebied van film en televisie aanwezig zijn. Dit jaar heb ik vooral gezocht naar aanbieders van full high definition scanners voor smalfilm. Het Berlijnse MWA-Nova die ook de FlashScan8 maken hebben er een geshowed, meer technische details lees je in deze PDF. Het Franse bedrijf CTM-Debrie toonde maar liefst twee full HD (1920x1080) smalfilm scanners (!). De Memory en HD Box machines worden beide compleet met software en training geleverd. Meer info op hun website. Voor zover ik nu weet is er niemand in Nederland die een service aanbiedt met een van deze 3 genoemde machines, mocht je iets weten dan hoor ik het graag.
PS. Tot nu toe is HomeDVD uit Eindhoven de enige in NL met een full hd service. Zij werken met een volledig eigen ontwikkeld systeem, en voor meer info kan ik je naar hun zeer uitgebreide en informatieve website verwijzen. In Duitsland bij AVP in Muchen werken ze met een Rank-Cintel HD scanner en daar kan u ook terecht voor full HD.
[16 oktober 2008].
hmd Home Movie Day 2008
Zaterdag 18 oktober 2008 wordt voor de tweede keer in Nederland de internationale Home Movie Day georganiseerd. De Home Movie Day is een jaarlijks terugkerend eerbetoon aan de amateurfilm en viert dit jaar haar 6e verjaardag. Het evenement van vorig jaar was een groot succes. Op dezelfde dag worden wereldwijd in o.a. Canada, Argentinië, Duitsland, Italië, Japan en de VS amateurfilms getoond van en voor iedereen die komt binnenlopen. Via deze weg nodigen we ook u van harte uit om op deze dag aanwezig te zijn. Je kan hier klikken voor de wereldwijde HMD 2007.

De Home Movie Day is een plek om interesse voor amateurfilms te delen met anderen. Vanaf 12.00 uur kunt u in het Filmmuseum terecht met (oude) familiefilms, opgenomen op filmformaten van 8mm, Super8, 9.5mm en 16mm. De films worden gecontroleerd door smalfilmspecialisten van SuperSens en Filmmuseum-conservatoren. Waar nodig worden ze schoongemaakt en gerepareerd en daarna op het grote doek vertoond in de prachtige Parisien-zaal van het Filmmuseum. Ook krijgt u als bezoeker advies over de beste bewaarcondities voor uw films en wordt live gedemonstreerd hoe het materiaal kan worden overgezet op digitale media.

De Home Movie Day wordt afgesloten met een presentatie van door het Filmmuseum gerestaureerde amateurfilms. De populairste amateurfilm van de dag wordt in het avondprogramma opnieuw vertoond.

- Tijdens de Home Movie Day zijn filmexperts en vertegenwoordigers van filmarchieven aanwezig.
- Ook worden er lampen, spoelen en plaktape en dergelijke verkocht.
- Daarnaast is er een reparateur voor (kleine) gratis reparaties aan defecte camera's
  en projectoren; dus neem die oude spullen mee.

Programma
Zaal open: 12:00 uur
Aanvang eerste filmvoorstelling: 12:30 uur.
Vervolgens begint ieder uur een nieuw filmblok.
Toegang: Gratis
U kunt doorlopend binnenwandelen.
Einde: 18:00 uur, afgesloten met een borrel

Home Movie Day - Zaterdag 18 oktober 2008
Lokatie: Filmmuseum - Vondelpark - Amsterdam

[08 oktober 2008].
waghausel Filmbeurs in Waghausel 2008
Het is weer zover aankomend weekende, de filmbeurs voor amateurs in Waghausel Duitsland wordt weer gehouden (klik op het plaatje). Op 11 oktober 2008 van 10 tot 16.00 uur kan je er terecht voor camera's, projectoren, toebehoren, plakpersen, leaderfilms, found-footage en vooral veel geouwehoer met mede verzamelaars en liefhebbers. Hier de site van de organisator voor iets meer info en een plattegrond.
{PS: Frank gaat niet naar de beurs, effe te druk met andere werkzaamheden zoals de verbouwing die nog veel energie vergt :-)}
[08 oktober 2008].

SuperB

klik voor
de flyer

Film at Stichting Ruimtevaart
Ground 3
Full Screen / Beeldende kunst en film

Super B programma in de filmzaal op zaterdag 6 en zondag 7 september 2008
Adres: Loosduinseweg 9, 2571 AA Den Haag
De twee programma's van een uur zullen strikt om 14.00 en 17.00 uur van start gaan.

Henk Hubenet van Super B heeft Nico Bunnik en Frank Bruinsma van Filmstad en het Super 8 Reversal Lab gevraagd samen uit een breed scala van films, met celluloid als uitgangspunt, van binnen en buitenlandse filmers een keuze te maken. Het is een onvolledige introductie in de experimentele film geworden; van puntjes tot realiteit, van zwart/wit tot kleur, van Haagsche school tot Belgische primitieven, van 1960 tot nu.
En zoals het evangelie van Super B voorschrijft kijkt u naar film op celluloid.

Te zien zijn o.a.: Getijden - Karel Doing, B-movie - Stefan Bohnenberger, Spacemodulation - Bart Vegter, Hello Film- Reinaart Vanhoe, Ancientry - Paul de Mol, Dancing Queen - Frank Bruinsma, Backwards - Erik Wesselo, Harrachov - Matt Hulse en Joost van Veen, Bos - Marjolijn van der Mey en Arianne Olthaar, Two Flies - Sanny Overbeeke en Hein van Liempd, City at Night - Gerard Holthuis, Zoem- Nico Bunnik

Het filmprogramma zal worden ingeleid door Frank Bruinsma

www.stichting-ruimtevaart.nl
www.ground3.nl

Johan

Parallaxe
Johan van de Amsterdamse winkel voor super8, 16mm en veel en veel meer Parallaxe heeft een mooi kado gekregen van een van zijn klanten! Gedurende een paar maanden zal deze bus met een prachtige foto (fotograaf Bert Teunissen) van de winkel kriskras rondrijden door onze hoofdstad.
[29 juli 2008].

V50D WittnerChrome V50D super8 films
Vanaf nu is WittnerChrome V50D leverbaar via dit laboratorium. Dit is een 50ASA daglicht film (zonder filter). De super8 film is gemaakt van nieuwe Fuji Velvia film. [Klik voor vergroting].

Prijs:
Exclusief ontwikkelen € 20.50 [p/s excl. BTW]
Inclusief ontwikkelen € 30.00 [p/s excl. BTW]

Deze film kan in ELKE super8 camera met automatische belichting worden gebruikt!
[28 juli 2008].

40T WittnerChrome 40T super8 films
Vanaf nu is WittnerChrome 40T leverbaar via dit laboratorium. Dit is een 40ASA kunstlicht film (zonder filter). De super8 film is gemaakt van Kodak Kodachrome film. Ja, u leest het goed, als u deze film gebruikt is het net alsof u met Kodachrome K40 filmt, het zit enkel in een andere verpakking [Klik voor vergroting].

Prijs:
Exclusief ontwikkelen € 20.50 [p/s excl. BTW]

U dient deze film zelf rechtstreeks naar Dwayne's Photo in de USA te sturen voorzien van dit ingevulde PDF formulier. U moet dus nog extra betalen voor de ontwikkelling. Op deze manier heeft u de film het snelst retour. Insturen via Wittner in Duitsland of via dit lab helpt helmaal niks en het kost alleen maar meer. We adviseren u wel om een PayPal account te hebben, anders wordt het lastig. Op
sturen moet naar dit adres:
Dwayne's Photo
PO Box 274
415 S 32nd St.
Parsons KS 67357
USA
Of lees meer Engelstalige info op internet: http://www.dwaynesphoto.com.

Deze film kan in ELKE super8 camera met automatische belichting worden gebruikt! Kortom we kunnen weer even Kodachrome filmen, zij het tegen een hoger tarief.
[28 juli 2006].

constructie

tl-buizen

Bouwen aan een nieuw lab 3
De bouw van het nieuwe lab gaat trager dan ik had gehoopt. Het valt niet mee om een full time job te hebben en in de vrije uren flink vooruit te komen. Je doet altijd minder in 1 dag dan je denkt. Zo moeten er ook nog 11 TL armaturen geinstalleerd worden, is het schilderwerk nog niet klaar en vraagt de vloer onverwachts om aandacht. Er is nu warm en koud water in de doka en ook de afvoer is geinstalleerd, een hele klus! De doka muren zijn nu mooi afgewerkt en de doka is op wat kleine plekken na helemaal licht dicht. Om wat vaart te zetten ga ik in de week van 4 tot en met 8 augustus geen films ontwikkelen. Wel zullen bestellingen worden verstuurd en zal ik alle e-mails beantwoorden. Dank u voor het begrip.
[28 juni 2008].

pro8mm_news Pro8mm widescreen modificatie (bron website pro8mm)
Pro8mm uit de USA biedt een nieuwe service aan voor de Canon 1014xl-s super8 camera. Ze kunnen het beeld formaat aanpassen naar het widescreen formaat! Hier een ruwe vertaling van hun tekst op hun website: 'We kondigen u de Canon 1014-XLS MAX 8 Camera Modificatie aan: Geef uw camera een stap voorwaart door deze door ons aan te laten passen naar het MAX 8, een 16 x 9 widescreen formaat. Wees bereidt op het HD tijdperk. Widescreen beelden zijn essentieel om de competitie aan te blijven kunnen in een moderne HD wereld. De belichte en ontwikkelde film wordt daarna door onze aangepaste M2 Scanner of Y Front Ursa Diamond scanner omgezet naar een digitaal formaat wat u 20% meer beeld geeft dan een traditioneel super8 beeld. De Max 8 1014-XLS conversie is inclusief de aanpassing van de film gate, het toevoegen van 16 x 9 framing lines op de zoeker, het verwijderen van het ingebouwde 85 filter wat toch na al die jaren een slechte werking heeft wegens o.a. de invloed van de zon, het versterken van de opwind-as zodat ook modernere dikkere emulsies (Velvia) zonder probleem door de camera lopen, en het aanpassen van de lichtmeter zodat alle filmtypen goed belicht worden tussen 50-500 ASA. Dit hele pakket kost u $995.00. Of u kan er eentje huren voor $300 per dag.'
Het Lab vindt het een bijzondere aanpassing en wil misschien in de toekomst een camera laten ombouwen (de Dollar staat toch gunstig). [28 juli 2008].
lab info Fuji single8 films
Een verse hoeveelheid single8 films zijn binnen. Leverbare filmemulsies zijn de Astia 100F, Retro-X, R25N en natuurlijk de RT200N. Meer informatie over Fuji single8 leest u hier.
[15 juli 2008].
constructie

Bouwen aan een nieuw lab 2
De ruwe bouw van het nieuwe lab verloopt al aardig goed. Na de afgelopen 3 weekenden staat de buitenkant van de doka er al bijna helemaal.
[17 juni 2008].

steenbeck

Steenbeck super8 montagetafel
Dankzij filmmaker Tobias Schmuecking heeft het laboratorium een Steenbeck super8 montagetafel kunnen aanschaffen. Deze moet nog wel een renovatie ondergaan (in het nieuwe lab) maar dan hebben we wel wat in huis. Momenteel bezit het lab namelijk al 2 andere super8 montage tafels maar die geven te weinig licht en stabiliteit waardoor ze niet in gebruik zijn.
[16 juni 2008].

constructie

Bouwen aan een nieuw lab
Afgelopen week ben ik begonnen met de bouw (van de doka) van het nieuwe Super8 Lab in mijn woonplaats Den Haag. De ruimte is ongeveer 70m2 groot en bevindt zich op de 2e etage van een gebouw voor beeldend kunstenaars. De bouw zal voornamelijk in mijn vrije tijd plaatsvinden met hulp van vrienden zodat alle gewone activiteiten door kunnen gaan. Het idee is om rond augustus/september helemaal te gaan verhuizen (details volgen). Als er een vertraging optreed in de levering van werk neem ik persoonlijk contact op met de klant om dit te overleggen. Kom zo nu en dan eens kijken voor nieuwe foto's.
[27 mei 2008].

cine 8-16

Cine 8-16
Een tijdschrift dat nog maar net bestaat.
Bestellingen direct bij de uitgever.
8mm * 9,5mm * 16mm
Egal ob Sie Filme vorführen oder selbst drehen.....Heimkino ist einfach am schönsten mit echtem, perforiertem Film! Im Dienste dieses wunderschönen, kulturell wertvollen Hobbys stehen ehrenamtlich die Arbeitsgemeinschaft Amateurfilm und Kino, die Arbeits- & Interessengemeinschaft Celluloidfilm sowie Cine 8-16, ein Fan-Magazin zum Selbstkostenpreis, für alle Freunde des perforierten Films.

Flimmernacht Flimmernacht
Het is weer tijd voor een super8 festival, deze keer heet het Flimmernacht in Duitsland. Het concept; Men neme 1 super8 cassette. Men neme 1 camera. Men maakt een film, gemonteerd in de camera, en stuurt deze naar het festival. Deze zorgt voor de ontwikkeling (dat kennen we ergens van toch?) en laat een muziek of sound desinger er iets moois van maken. Je gaat uiteindelijk naar je eigen premiere zonder de film ooit gezien te hebben. Meedoen? klik op het plaatje voor de website van Flimmernacht 08! Zeker doen!
[12 april 2008].
waghausel Filmbeurs in Waghausel
Het is weer zover aankomend weekende, de (grootste?) filmbeurs voor amateurs in Waghausel Duitsland wordt weer gehouden (klik op het plaatje). Op 5 april 2008 van 10 tot 16.00 uur kan je er terecht voor camera's, projectoren, toebehoren, plakpersen, leaderfilms, found-footage en vooral veel geouwehoer met mede verzamelaars en liefhebbers. Of het echt leuk is en groot genoeg was om er ruim 1000 Km voor te rijden vanaf Rotterdam weet ik pas als ik terug ben want ik zal er zelf ook rond wandelen :-) Hier de site van de organisator voor iets meer info en een plattegrond.
[01 april 2008].
lab info Lab vakantie periode
Het laboratorium is wegens vakantie gesloten van van 22 april tot en met 5 mei 2008.
[01 april 2008].
fuji single8

Fuji tape bij Parallaxe
Zoekt u een deze Fuji tape voor uw plakpers? Parallaxe in Amsterdam heeft ze voor u! Stop met zoeken en klik hier om naar de website te gaan. (klik op het plaatje voor het doosje).
[01 april 2008].

Super8 Today

Super8 Today Magazine
Bestel de laatste uitgave van Super8 Today direct van de uitgever.
Enkele headlines:
*The Passion of the Filmmaker - The greatest filmmaker in the world has never shot a single frame of film. What it takes to be one of the few — in your heart and mind.
*Super-8 in the Snow - Filming in the winter and especially with snow on the ground requires some different techniques and planning for proper exposure and realistic looking footage.
*Top of the Line Cameras: The Leitz Leicina Special - The second of a four-part series highlighting the best performing Super-8 cameras in all of Super-8 history.

[01 april 2008].

Small Format

SmallFormat
Bestel de laatste uitgave van Small Format rechtstreeks van de uitgever.
Enkele headlines:
*test The low light specialist. Ronald Vedrilla is shooting with Kodak's modern Tri-X 7266 black & white reversal film
*single-8 Married to the ZC1000. Ignacio Benedeti loves this one and only Single-8 system movie camera
*time lapse Projectors on paper. Claus Kroenke reveals secret Super 8 designs from the small gauge film industry
[01 april 2008].

Sylvana

Lampen bij Parallaxe
Zoekt u een lamp voor uw super8 of 16mm projector, diaprojector of viewer? Parallaxe in Amsterdam heeft ze voor u! Stop met zoeken en klik hier om naar de website van Johan te gaan. (klik op het plaatje voor een mooie lamp verpakking).
[01 april 2008].

lab info Telecine prijzen aangepast
De prijzen voor de telecine van super8 (scannen) zijn een klein beetje aangepast.
[28 maart 2008].
everdingen

Nook & Cranny, Francien van Everdingen, te zien op het IFFR 2008

Nook & Cranny - een film van Francien van Everdingen
premiere op zaterdag 26 januari om 20.15 uur in Lantaarn 2

[23 januari 2008]
Deze film is gemaakt op 16mm film dat door het lab werd ontwikkeld en gescand.

olthaar

Binnenverblijven, Arianne Olthaar, te zien tijdens het IFFR 2008

BINNENVERBLIJVEN - een film van Arianne Olthaar
premiere do 24 januari om 16.30 in Lantaren 2 (verzamelprogramma Close Watch)
+ vrij 25 jan 20.15 in Lantaren 2 (verzamelprogramma Close Watch)

[23 januari 2008]
Deze film is gemaakt op super8 kleurnegatief en te zien als videokopie. Het laboratorium heeft de telecine verzorgd van deze film.

getijden

Getijden, Doing & Pimpanella, te zien tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam 2008
We are pleased to announce the world premiere of our new film GETIJDEN on the International Film Festival Rotterdam. Our film is nominated for the Prix UIP Award, and will have four (!) screenings. Click image to enlarge. Please be welcome to attend one of them:

do 24 jan 16.45 Lantaren 1
vr 25 jan 10.30 Pathé 7
wo 30 jan 22.15 Cinerama 7
vr 1 feb 17.15 Lantaren 2

Doing Film & Pimpanella
[15 January 2008]

Deze film is deels gemaakt op super8 (gedeeltelijk Cinevia) en 16mm film dat door het lab werd ontwikkeld en gescand.

iffr

Starting from Scratch : handprocessing film / lab collectives

presented in collaboration with WORM.filmwerkplaats / 26th jan. 2007 – 1st feb. 2008 International Film Festival Rotterdam

The 6th edition of Starting from Scratch is coming up!
The special program of the International Film Festival Rotterdam focuses on labs, collectives and handprocessing films with an artist in residence program, performances, workshops, installations, a collective film project and lots and lots of films.

The programme will be held in Lantaren/Venster and WORM. After two years of successful cooperation in the field with the Starting from
Scratch workshop, this year WORM will be a fully fledged festival location for the first time.

Filmlabs
WORM filmwerkplaats – Rotterdam (host) Atelier MTK – Grenoble, France Ad Libitum – Cras, France LABO – Brussels, Belgium Sector 16 – Hannover, Germany No.w.here – London, UK L’Abominable – Paris, France Burstscratch – Strasbourg, France Atelier Libusin – Libusin, Czech Republic Niagara Customs Lab – Toronto, Canada Filmfarm – Mount Forest, Canada Space Cell – Seoul, South Korea LIC / MVD – Montevideo, Uruguay

Meet and greet on Sat. 26th jan. at LabLunch in WORM

Performances
Cellule d’Intervention Metamkine, La Foxe (Atelier MTK), Destra o
Sinistra (LABO), Le Point Aveugle (Burstscratch), John Price +
Machinefabriek, De un Vastimo Mar (LIC / MVD), Paradiso Stills – Stil
Levens (Jaap Pieters + LYSN), The Wooden Lightbox (Alex MacKenzie),
Cucinema di Genzano, Super 8 Game Arcade (Mobileskino)

‘Scratching from Start’ opening party Sat. 26th jan. at WORM. 100% analog evening with Daniel Menche, Eniless + Gruesome Twosome, DJ Sticky Glue and a loop bar.

Films
New films by Charlotte Pryce, Tomonari Nishikawa, Olivier Fouchard, Pip Chodrov, Esther Urlus, Peter Beyer, Olivier Dutel, James Schneider, Daichi Saito, Francien van Everdingen, Daan de Bakker, Amanda Dawn Christie, Ben Rivers, Yo Ota, Jun’ichi Okuyama and many others + Niagara Custom Lab program curated by Sebastjan Henrickson, Filmfarm program curated by Philip Hoffman, and Japanese 8mm kick-ass curated by Ken Okubo

Workshop by Metamkine The French live performance pioneers of Metamkine will hold a 3 day workshop focusing on live presentation of 16mm film and working with sound. Christophe Auger and Xavier Querel are masters of exploring multiple projection possibilities while Jerome Noetinger investigates electro-acoustic environments. The WORM.filmwerkplaats / filmlab and CEM soundstudio belong to their area of work. The results will be presented live in WORM on Tue. 29th jan. More information: filmwerkplaats@wormweb.nl

Portraits: the Starting from Scratch collective film Point of departure is a series of directors’ portraits shot at the festival (on 16mm) that will be developed, processed and edited in the laboratory of the WORM.filmwerkplaats. A project that will enable each of the filmmakers to communicate his own technique / signature in a practical and active way to the other filmmakers using different film stocks and relevant applications. The results will be presented in suitable surroundings during the festival. The project will be realised in collaboration with artist / cameraman Ben Rivers and artist / WORM.filmwerkplaats regular Pim Zwier.

Starting from Scratch / WORM.filmwerkplaats residency For many film makers (especially outside Europe) a lack of facilities means they cannot make the films they really have in mind. The Starting from Scratch artist-in-residence programme wants to support film makers to realise and present the projects they dream of filming. Three film makers have been invited (Anuradha Chandra, Masha Godovannaya and Amanda Dawn Christie) in order to spend a month in Rotterdam making use of the unique facilities and with the expert assistance of the WORM.filmwerkplaats. The results will be presented during the festival.

We hope to see you in Rotterdam
Erwin van ‘t Hart
Esther Urlus
--------------------------------------------
WORM.filmwerkplaats * Achterhaven 148 * 3024 RC Rotterdam * +31 (0)10
4762290 * www.wormweb.nl * www.filmwerkplaats.wormweb.nl *
filmwerkplaats@wormweb.nl
[28 december 2007]

lab info Werk aan de winkel in 2008
Allereerst wil ik alle klanten van het lab speciaal bedanken voor de afgelopen jaren. 2008 beloofd veel nieuwe energie te leveren. Het ziet er naar uit dat ik van Rotterdam naar Den Haag ga verhuizen, en deze keer definitief. Dit zal rond april/mei gebeuren en zoals je misschien weet woon ik ook in Den Haag. Het lab kan namelijk een geweldige ruimte in het hartje van de stad krijgen. Twee vrienden Nico Bunnik (Stichting Filmstad) en Andre Bijma (video editor) worden dan m'n buren. Het idee is om onze krachten dan samen te voegen daar waar het kan. Maar meer hierover als het zover is, blijf op de hoogte door deze pagina nu en dan te lezen.
Tenslotte gaat GK-Film met zijn partners de nieuwe Cinevia cassette op de markt brengen. Een spannende tijd voor mij.
[27 december 2007].

cinevia professional

cinevia cassette

Cinevia update
Op dit moment wordt de super8 cassette nog volop getest. Zodra deze tests klaar zijn kan de productie op grote schaal worden gestart. Via deze nieuws pagina hou ik u op de hoogte van de ontwikkelingen. Iedereen kan zich ook aanmelden op de centrale website voor Cinevia films.
[16 december 2007].
magische_tol

Magische Tol
Morgenavond (Donderdag 29 November 2007) om 17:00 is mijn nieuwe korte film DE MAGISCHE TOL op Nederland 1 binnen het
programma KRO kindertijd te zien. Voor de vroege vogels; de TV première is morgen om 07:50 op Nederland 3.
Vriendelijke groet!
Joost van Veen
/ ARCHEfilm

DE MAGISCHE TOL (2007, 2 min. 30 sec., DigiBeta)
Over het kleurrijke binnenleven van een bijzondere tol.
Idee, regie, opnames, montage: Joost van Veen
Soundtrack: Matt Hulse
Met dank aan: Annemarie Moormann, Christine Clinckx, Familie Rodenburg Cordua, Super 8 reversal lab; Frank Bruinsma, Muhka Media (België); Ewin Carels,Thomas Weynants
.

Deze film is gemaakt in het kader van GROTE KUNST VOOR KLEINE MENSEN, geproduceerd door Cut -n- Paste (Nathalie Faber + Carolien Euser) en de KRO. Voor meer informatie over dit project kijk op: www.grotekunstvoorkleinemensen.nl
[28 november 2007].

 filmlab columbia KinoLab Columbia
KinoLab is a laboratory of filmmakers, created in Bogotá - Colombia, February 2007, by Enrico Mandirola (Italian) and Jaime Gutierrez (Colombia). This laboratory is an open space to all artists who wish to learn: techniques of development for Super8 and 16mm, how to use cameras and projector, experiment and work with the format. In parallel the laboratory organizes workshop of "cinema with Super-8" and
collaborates with the students of the local’s university. We also offer the service of “handmade” development and optical Telecinema, for all those which do not want to put the "hands in the baths".
For more information contact us to:
KinoLab
Carrera 3° n54/51 apto 702
Bogotá
Colombia
phone: 0057-1-3460589
url : http://www.kinopoesia.org/lab/lab.html
e-mail: kinolab07@gmail.com
28 november 2007].
lab info prijslijst bijgewerkt
Op de 'prijslijst' pagina een bijwerking van alle nieuwe via dit lab verkrijgbare films; super8, single8, 16mm, dubbelsuper8 en zelfs 35mm. Het idee was om deze pagina eens wat overzichtelijker te maken, en laat het maar weten als dat niet gelukt is :-).
[11 november 2007].
goeroe

Scholierenstaking
Het laboratorium heeft meegewerkt aan de commercial voor de campagne "Zij niet naar school, wij niet naar school". De clip is helemaal gefilmd op super8 Kodak Tri-X zwart/wit film en is al te bekijken op Youtube , wanneer de uitzendtijden op TV bekend zijn zal dat hier vermeld worden. De clip is gemaakt door Goeroe Media en ze hebben diverse bedrijven gevraagd om dit project te steunen. Het is namelijk voor een goed doel!
[30 oktober 2007].

dresden

9e Dresdner Schmalfilmtage
Van donderdag 24 tot en met zondag 26 januari 2008 vinden in Dresden Duitsland de 9e Schmalfilmtagen plaats. Deadline voor inzendingen is 6e januari 2008. Kijk op http://www.schmalfilmtage.de voor meer info.
[22 oktober 2007].

berlijn

prototype

Cinevia super8 cassette
Voordat de prijzen van de 'Tick8' werden uitgedeeld werd er een kleine filmbeurs gehouden in de foyer van filmtheater Babylon in Berlijn. GK-Film's Gottfried Klose heeft daar met filmpartners Dr. Florian Kaps [L] en Frank Bruinsma [R] een prototype van de nieuwe super8 cassette voorgesteld. Van buiten valt er niet zo veel nieuws te zien. Van binnen zijn diverse wijzigingen aangebracht om de filmloop te verbeteren. Op de vraag wanneer de nieuwe cassette nu eindelijk op de markt komt kan GK-Film alleen maar antwoorden dat we nu in de test fase zijn, en dat de cassette pas wordt vrijgegeven als ze er zeker van zijn dat dit product aan alle hooggestelde verwachtingen voldoet. Wordt het dit jaar dan een bijzondere Kerstmis?
[22 oktober 2007].
hmd Home Movie Day
Voor het eerst wordt er dit jaar ook een Home Movie Day in Nederland georganiseerd doo Jean-Pierre Sens en Simona Monizza. Klik op het logo voor meer info. Je kan hier klikken voor de wereldwijde HMD 2007.
[04 augustus 2007].
Lipton Icetea discgolf Lipton Icetea
Filmpjes van de nieuwe Lipton Icetea reclame Discgolf zijn voor een deel opgenomen op Kodak Super8 Ektachrome 7280 films. Ontwikkeld door het Super8 Lab. Check hier de website, en klik op de filmpjes! Tevens komen zo op de gewone TV voorbij.
[20 juli 2007].
lab info Nieuwe prijslijsten om te downloaden
Nederlands prijslijst 2007 215Kb
Engels pricelist 2007 215Kb
Er is één echt belangrijke wijziging met betrekking tot het ontwikkelen van super8 films: Films ingeleverd voor woensdags 18.00 uur zijn de daarop volgende maandag vanaf 10.00 uur klaar om te worden verzonden of afgehaald [dit is geen garantie].
Grafische ontwerpen door DubDay Den Haag.
[17 juli 2007].
lab info Film vertoningen
Op de varia pagina een update van diverse film vertoningen in Europa de info over de Nomos film competitie.
[11 juni 2007].
kodachrome Kodachrome ontwikkelen
Het komt regelmatig voor dat het lab vragen krijgt over het ontwikkelen van Kodachrome. Dit ingewikkelde en zeer verontreinigende procede wordt alleen nog maar gedaan door de firma Dwayne's Photo in Amerika. Zij zijn de enige die het K14 process aanbieden in de hele wereld. Als u nog een K25/K40 type super8, DS8, 16mm of 35mm Kodachrome film heeft dan kan u dit PDF formulier invullen en samen met uw film opsturen naar:
Dwayne's Photo
PO Box 274
415 S 32nd St.
Parsons KS 67357
USA
Of lees meer Engelstalige info op internet: http://www.dwaynesphoto.com.
[09 juni 2007].
lab info Super8 op YouTube
Filmmaker Edgar F. Kapp uit Rotterdam heeft zijn super8 film 'Le Mans' op YouTube.com staan.
[06 juni 2007].
lab info

Post
Stuur vanaf heden al uw postpakketten en brieven alleen naar het vestigings adres van het lab:
Super8 Reversal Lab NL
Frank Bruinsma
Justus van Effenstraat 44
3027 TK Rotterdam
Nederland
Het postbus adres wordt binnenkort gesloten. Stuur daar niks meer naartoe s.v.p.

[04 mei 2007].

retro-8

Nieuws uit Japan
Tijdens de Duitse Filmbörse in Waghäusel -die op 21 april werd gehouden- had ik een leuk gesprek met vriend en collega Tak Kohyama van Retro Enterprises in Tokyo. Hij wist me te vertellen dat er binnenort een nieuwe single8 film op de markt zal komen die hij zelf gaat maken. Het gaat om een Fuji Astia 100F daglicht gebalanceerde single8 film. Alhoewel het al 'oud' nieuws is dat Fuji Japan heeft besloten om nog zeker 2 jaar door te gaan met het produceren van single8 R25N en R200N cassettes maakte het totaalgeluid over single8 mijn dag helemaal zonnig. Astia 100F beloofd een perfecte emulsie te zijn om het gat tussen 25 and 200ASA films op te vullen op single8 kleur omkeer.
Het tweede nieuwtje is dat Retro-8 een nieuwe service heeft opgezet. Ze kunnen uw videotape overschrijven/belichten op singel8 films! Details? Vraag het zelf aan Retro-8!
[03 mei 2007].

lab info

Derde Filmmuseum Biënnale
Van 11 t/m 15 april vindt in Amsterdam voor de derde keer de Filmmuseum Biënnale plaats. Tijdens dit tweejaarlijks filmfestival presenteert het Filmmuseum stille films met nieuwe, live uitgevoerde soundtracks en bijzondere filmhistorische vondsten. In circa veertig voorstellingen trekken de schatten van de filmgeschiedenis voorbij. De vertoningen vinden plaats in het Filmmuseum, Muziekgebouw aan t IJ, Paradiso, De Duif en Tuschinski.
[10 april 2007].

Jaap

Een tip:Jaap Pieters op het Nederlands Filmfestival [bron: NFF2006]

Jaap Pieters (1955, Enschede) is een van de meest eigenzinnige filmmakers van Nederland. Hij filmt uitsluitend op 8mm-film en ook nu dit filmmateriaal dreigt uit te sterven piekert hij er niet over om over te stappen op het handzame videoformaat. Zijn films duren net zo lang als een 8mm-filmrol: 3 minuten en 20 seconden. Van montage, belichtingstrucs of geraffineerde soundtracks maakt hij geen gebruik.
De Filmbank heeft een aantal films van Pieters overgezet van het kwetsbare Super 8mm-materiaal naar 35mm-film: JIMMY'S BALLET (1993), DIE ZÜRCHER ZEGNERIN (2004), DE BLIKJESMAN (1991) en DE KOPJESDANS (1994). Het festival vertoont deze films samen met het documentair portret dat Fred Pelon van de eigenzinnige filmer maakte: JAAP PIETERS PORTRET .

Voorstelling
Zondag 1 oktober, 20.00 uur, Louis Hartlooper Complex 3

[28 september 2006]

klik open DPF Een tip: Vastgelegd op het Nederlands Filmfestival [bron:Allard Faas 2006]

Een 8mm-filmpje uit zijn eigen jeugd bracht Allard Faas op het idee amateurfilmpjes te verzamelen over zijn geboortestad Soest. Hij riep daartoe de stichting Bewegend Beeld in het leven en verzamelde ruim vijftig uur aan filmmateriaal. De montage van de 8mm-films levert een bijzonder beeld op van een wereld in het pre-videotijdperk. De makers van de filmpjes geven zelf commentaar bij de door hen gefilmde scènes, afgewisseld met bespiegelingen van de regisseur op de waarde van film. 'Als het filmen destijds zo kostbaar was, dan waren de filmers heel selectief en zou elk beeld belangrijk moeten zijn', bedenkt hij zich.
Dat plaatst de opnames van een leader van Studio Sport en een man die zijn kozijnen schildert, in een vreemd licht. Er zijn schaarse beelden uit de oorlogstijd en van de bevrijding, met de terugkomst van de koninklijke familie en het bezoek van Winston Churchill. 'Eigenlijk zijn alle filmpjes een protest, tegen het voortschrijden van de tijd', concludeert Faas.

Voorstellingen
zaterdag 30-09-2006 / 14:00 / Hoogt 3
zondag 01-10-2006 / 18:00 / Hoogt 3

[28 september 2006]

lab info Vergelijk E6 met C41
Op de research chemie pagina een update. Bekijk foto's van een super8 Ektachrome 7280 ontwikkeld in standaard E6 en in negatief C41 chemiecalieën. klik hier.
[22 juli 2006].
wittnerchrome

WittnerChrome 100D
Vanaf nu is WittnerChrome 100D leverbaar via dit laboratorium. Dit is een 100ISO/21DIN daglicht film zonder filter. De super8 film is gemaakt van nieuwe Kodak 7285 Ektachrome film. [Klik voor vergroting].

Prijs:
Exclusief ontwikkelen € 19.00 [p/s excl. BTW]
Inclusief ontwikkelen € 30.00 [p/s excl. BTW]

Deze film kan niet in elke super8 camera met automatische belichting worden gebruikt omdat veel camera types de gevoeligheid niet herkennen. Hou daar rekening mee als je het gaat gebruiken. De kleurbalans en scherpte zijn erg goed. WittnerChrome 100D is een concurrent voor Cinevia 50D!
[4 juli 2006].

bekijk trailer Jazz is my Regilion
Fotograaf Gerard Wessel heeft een documentaire gemaakt over de 'Nachtburgemeester van Rotterdam' Jules Deelder. Een film over poezie, drugs en de grote liefde voor jazz. In deze documentaire is veelvuldig zwart/wit super8 en 16mm omkeer materiaal te zien wat ontwikkeld is door dit laboratorium. De film is te koop op DVD. De trailer kan je hier bekijken op de site van Phoxx Locationscope Rotterdam. De foto's van de premiere voorstelling op 6 juni 2006 kan je ook hier bekijken, met dank aan Phoxx.
[10 juni 2006].

toptop homehome