super8 nieuws

Lees op deze pagina het laatste belangrijke nieuws op het gebied van super8. Klik hier voor edities uit 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, oudste nieuws. Verschillende links kunnen niet meer werken. Laatste wijziging op 18 februari 2019.

Ektachrome

nieuwsbrief 2019
Donderdag 14 februari 2019 heb ik de derde nieuwsbrief gestuurd naar alle relaties. De nieuwsbrief kan je hier nog lezen. Aanmelden gaat via deze link te klikken. De nieuwsbrief wordt erg weinig gestuurd en alleen bij echt interessante ontwikkelingen of berichten.
Klik op het plaatje om Ektachrome foto's te bekijken.
[18 februari 2019].

bauer

eumig demonstratiefilm voor geluidsfilmprojectoren
Deze originele super8 geluidsfilm kreeg ik via mijn film vriend Ton. We hebben hem bij Haghefilm-Digitaal laten scannen in SD en nadat ik hem jaren was vergeten heb ik hem eindelijk eens geupload naar YouTube. Deze film werd gebruikt in winkels om mensen de voordelen te laten zien van een geluidsfilm projector. Helaas zijn de kleuren wat vervaagd maar het idee erachter blijft staan als een huis. Wat was het leven toen toch lekker eenvoudig.
[14 februari 2019].

bauer

found undeveloped film
Zoals jullie weten werk ik samen met Film Rescue International uit Canada. We bundelen onze krachten voor het ontwikkelen van overjarige films (foto & bewegend beeld).
Een medewerker van de Amerikaanse website Buzzfeed vond een oude dubbel8 film. Hij wilde graag weten wat erop stond na meer dan 40 jaar. Hij deed een poging om zelf films te ontwikkelen, maar kwam uiteindelijk terecht bij het lab van mijn Canadese vrienden. Een leuke korte zoektoch in 9 minuten (die tijdens dit schrijven al meer dan 330.000 keer is bekeken). Ongeloofelijk.
[23 januari 2019].

2019

2019
Ik wil iedereen die het afgelopen jaar een film door mijn lab heeft laten ontwikkelen hartelijk bedanken.
Klik op het plaatje om de nieuwjaarskaart te zien.
[10 januari 2019].

ekta 100

vitrine
Sinds ik ben begonnen met het ontwikkleen van super8 films heb ik veel lege cassettes bewaard, gewoon omdat de meeste labels erg mooi ontworpen zijn. Het was nu eens tijd deze cassettes in een op maat gemaakte vitrine te plaatsen, zodat ze mooi tot hun recht komen. Het is op de eerste plaats mijn eerbetoon aan dit fantastische film formaat, maar tevens heb ik zo ook een mooi overzicht van alle emulsies die ik ooit heb ontwikkeld. Als je het lab eens bezoekt kan je deze bewonderen.
Klik op het plaatje om de vitrine te zien.
[24 december 2018].

ekta 100

film in the present tense
Het boek 'Film in the present tense' is o.a. een verslag van alle gesprekken, discussies en technische aspecten die zijn besproken tijdens het gelijknamige symposius in Berlijn, oktober 2017. Hier kan je er meer over lezen en via deze link kan je het boek bestellen. Het is een boek dat je gelezen moet hebben als analoog film liefhebber. Films maken op celluloid is meer dan alleen een camera en een strook film met perforaties. Analoog film maken is een manier van denken en werken die je leven beinvloed.
Klik op het plaatje om de cover te zien.
[23 december 2018].

bauer

running cooper
Bekijk een stevige muziek video die volledig op zwart/wit super8 film is opgenomen. De maker Jamie Noakes is een goede bekende van het lab en heeft al veel producties op zijn naam staan. Deze muziek video is weer een prachtige voorbeeld waarom super8 film zo ongelooflijk mooi is om mee te werken. Het effect dat je ziet is veroorzaakt door met 9 beelden per seconde op te nemen! Er zijn maar 1,5 cassettes voor gebruikt! Het originele materiaal is door dit lab ontwikkeld.
[14 december 2018].

bauer

bauer video
Bekijk een super8 film die ik een paar jaar geleden heb laten scannen bij Haghefilm-Digitaal, vandaar de SD kwaliteit. Dit soort films werden vroeger in winkels afgespeeld om kopers er van te overtuigen dat deze Bauer T60 film projector is wat ze moesten aanschaffen.
[09 november 2018].

ekta 100

diafilm ektachrome 100
Nieuw verkrijgbaar via het S8RL deze kleinbeeld kleuromkeer foto film, beter bekend als diafilm. Deze Ektachrome 100 135-36 film laat uw oude analoge foto camera weer de wereld zien zoals u hem heeft gekend! Om deze te bestellen stuurt u ons een email en hij kost Euro 14,50 inclusief BTW maar exclusief ontwikkelen en verzendkosten.
Klik op het plaatje om de nieuwe diafilm ektachrome 100 te zien.
[07 november 2018].

ekta 100

ektachrome 100 update
Citaat uit de laatste nieuwsbrief van Kodak; 'We are very excited by the overwhelming response to our introduction of KODAK EKTACHROME 100D Color Reversal Film 7294 in Super 8 format on October 1, 2018, and have already sold out of our limited initial inventory. EKTACHROME Film has an extremely complex manufacturing recipe and a unique process when compared to color negative films. While we work to build new inventory, we will be limiting order quantities for both individuals and resellers. We anticipate EKTACHROME Super 8 Film will be available to purchase again in early December 2018.'
Vrij vertaald komt het erop neer dat Kodak blij is met de grote vraag naar hun ektachrome 100 super8 film, alles is al uitverkocht en ze zijn hard aan het werk om de voorraad op te schroeven die dan in december beschikbaar komt.
Klik op het plaatje om het nieuwe doosje van ektachrome 100 te zien.
[26 oktober 2018].

ekta 100

ektachrome 100 beschikbaar
Tijdens de lunch is de eerste zending met super8 Ektachrome 100 super8 cassettes bezorgd! Dat zie ik als een mijlpaal in de geschiedenis van het Super8 Reversal Lab want wie had ooit gedacht dat er een nieuwe kleuren omkeer film uitgebracht zou worden nadat Kodak de laatste in december 2012 had verkocht? Voor een exacte prijs stuur je het lab het beste een ouderwetse email, ik heb maar een kleine voorraad gekregen. De wereldwijde vraag is te groot voor Kodak op dit moment, en dat wordt met name veroorzaakt door de fotografie markt die lucratiever is voor de Amerikanen. Hoe dan ook ik ben mega blij dat het er is!
Klik op het plaatje voor een uitvergroting.
[19 oktober 2018].

vlam

nitraat video
In deze video kan je het verschil in ontbranding zien tussen safety film (zoals polyester base) en nitraat film. Om de 2 jaar wordt elke nitraat kluis van ons EYE Film Instituut gecontroleerd. De kluizen hebben een lage temperatuur en luchtvochtigheid wat ten goede komt aan de houdbaarheid van nitraat film. Een groep van vrijwilligers controleert elke afzonderlijke film. Hierbij wordt elke filmblik handmatig geopend waarna de film aan twee zijden wordt bekeken en beoordeeld. Schade zoals roest of stof, of nog erger schimmel wordt zo in een vroeg stadium gezien. Nitraat film is een zeer onstabiel medium. Indien nodig worden er maatregelen getroffen door de professionals van EYE. Deze video kwam tot stand met hulp van brandweerman Christiaan en ons EYE Film Instituut, en ik wil beide hartelijk bedanken.
(Klik op het kleine plaatje maandag groep).
[30 april 2018].

insta

instagram
Na het maken van een website pagina en een Facebook, LinkedIn en Twitter account heb ik nu ook een Instagram account aangemaakt. Bij deze de uitnodiging om me te volgen.
Klik op het logo voor Instagram.
[21 april 2018].

2018

studenten welkom
Net voor het Paasweekend ontving ik een groep studenten van de Gerrit Rietveld academie uit Amsterdam.
Na het volgen van de film workshop op school door Carlijn Fransen (in de rode jurk) kwamen ze naar het lab voor een soort van afsluiter. Ik heb ze een korte cursus super8 filmmaken gegeven en uitgelegd hoe ze zelf smalfilm kunnen ontwikkelen in hun eigen doka. Veiligheid boven alles natuurlijk. We hebben gesproken over verschillende camera's en de huidig verkrijgbare super8 film typen. Het was een leuke tijd en de doe-het-zelf aanpak sprak ze allemaal erg aan.
Als jij nu een docent bent op een kunstacademie met interesse voor super8, neem dan eens contact op met het lab om de mogelijkheden te bespreken voor jou situatie. Studenten leren enorm veel van het werken met super8.
Klik op het plaatje voor een uitvergroting.
[17 april 2018].

fuji logo

single8
De laatste single8 cassette is verkocht. De vraag is wat het lab in de toekomst moet doen met de verkoop van single8 cassettes. De inkoop prijzen in Japan zijn dermate hoog geworden (schaarste?) dat de uiteindelijke prijs voor een cassette single8 + ontwikkelen + spoel + verzendkosten nu rond de €70 - €75 uitkomt. Dan heb je ook nog maar 12 meter film, in plaats van de gebruikelijke 15 meter film. Als het lab nu veel aanvragen krijgt (meld je aan, stuur me geheel vrijblijvend een mailtje) dan heeft het zin om weer te gaan inkopen bij onze vrienden van Retro Enterprises. Aangezien de vraag naar single8 cassettes het laatste half jaar erg laag was betwijfelt het lab of we er mee moeten doorgaan. Er zijn nog single8 cassettes beschikbaar via Retro Enterprises
in Japan of via Click und Surr in Duitsland. Na het belichten kan je er dan nog altijd voor kiezen om het in Den Haag te laten ontwikkelen, dan blijven wij ook lekker bezig.
[29 maart 2018].

ekta 7294

kodak verteld over ektachrome productie
Een video waarin Kodak zelf uitleg geeft over de productie van hun nieuwe Ektachrome 100 kleuromkeer film. Leuk en interessant beeldmateriaal.
[13 maart 2018].

eye oproep

vrijwilliger bij eye
Oproep. De lente is in zicht, en met de lente de terugkerende nitraat kluis controle. Dit jaar gaat EYE in Overveen de nitraat kluis in om de toestand van hun mooie collectie te controleren, en daar hebben ze vrijwilligers voor nodig. Het is deze keer een grootschalige actie.
[12 maart 2018].

gottfried-camera

gottfried klose
Het jaar begint bijzonder slecht. Afgelopen week is ex-zakenpartner maar
vriend Gottfried Klose (75) overleden. Hij was enige tijd ernstig ziek.
Gottfried Klose heeft veel voor de smalfilm gemeenschap gedaan. Het begon met het ontwerpen van het super8 aandrukplaatje wat voor betere stabiele beelden zorgde bij veel camera`s. Hierna heeft hij partners gezocht voor zijn ultime droom; het maken van een eigen super8 film cassette, gevuld met Fuji Velvia 50D film emulsie. In de eerste paar jaren heb ik volop meegedaan aan het verwezelijken van dit product maar ben er in 2009 uitgestapt om me volledig op het ontwikkelen van super8 te gaan concentreren. Het is Gottfried Klose later gelukt en heden ten dage is de cassette gevuld met zwart/wit film als Adox product verkrijgbaar. Verder heeft hij erg veel camera`s en projectoren voor het Super8 Reversal Lab gerepareerd van 2003 tot en met 2008. Gottfried zal gemist worden, hij was een energieke en enthusiaste man die de kracht had om mensen samen te laten werken met maar een doel; het behoud van super8 als opname medium. Dat hij in vrede mag rusten in de hemel.
Klik op het plaatje voor een uitvergroting.
[08 februari 2018].

2018

2018
Ik wens iedereen een gezond en warm 2018 toe.
Natuurlijk wil ik iedereen bedanken die het afgelopen jaar in het lab is geweest.
Klik op het logo voor een uitvergroting.
[01 januari 2018].

toptop homehome