super8 nieuws

Lees op deze pagina het laatste belangrijke nieuws op het gebied van super8. Klik hier voor edities uit 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, oudste nieuws. Verschillende links kunnen niet meer werken. Laatste wijziging op 06 januari 2020.

2019

fedex 2020
Vanaf 2020 hebben we een nieuwe service voor onze filmmakers. Stuur je waardevolle super8 cassettes naar het lab via FedEx. Vraag een verzendlabel aan (geef je naam, adres en telefoonnummer) en volg je pakket stap voor stap in het hele verzendproces via email of online. Er is een vast tarief van Euro 17,00 voor Nederland, Belgie en Duitsland exclusief 21% BTW. Alle overige Europese landen (met uitzondering van Zwitserland en Noorwegen) hebben een vast tarief van maar Euro 23,00 ex 21% BTW. De voordelen zijn; een snellere verzending, het wordt bij je huis/werk adres opgehaald, een veel betrouwbaardere verzending, een track & trace code van het begin tot het einde en tot slot voor een lagere prijs. Klik op het plaatje voor een uitvergroting.
[06 januari 2020].

2020

2020
Een groot dank je wel naar alle klanten van het S8RL. Dankzij jullie kan het lab nog bestaan en we zien iedereen graag terug, we kijken daarom ook uit naar het jaar 2020. Klik op het plaatje voor de 2020 nieuwjaarskaart!
[01 januari 2020].

whatsapp

whatsapp business
Het Super8 Reversal Lab gaat mee met de tijd want vanaf nu is het mogelijk om via telefoon nummer +31626218676 een WhatsApp Business bericht te sturen. Heb je een foto van de cassette, wil je een prijsopgave of heb je een camera waar je iets over wilt weten? Stuur dit dan nu via 'n WhatsApp bericht naar het S8RL. De beantwoording vindt plaats zoals dat gaat bij het emailen, en kan soms enige uren op zich laten wachten, of hooguit een werkdag. We gaan het tot februari 2020 uitproberen en als het goed werkt definitief gebruiken.
[28 dec 2019].

logo-lab

google
Wist jij dat het steeds belangrijker wordt voor het S8RL om meer beoordelingen op Google te krijgen? Als je een Google account hebt kan je via deze link je mening laten horen over dit toegewijde super8 film laboratorium. Je indirect steun voor het S8RL wordt zeer op prijs gesteld. Hou analoge film labs in leven. Hartelijk dank voor je moeite.
[14 dec 2019].

logo-lab

2K scan
Het laten digitaliseren van 8mm/super8 film wordt ook door dit lab aangeboden in samenwerking met Haghefilm Digitaal uit Amsterdam. klik hier voor onze 2K scan service.
[18 nov 2019].

lab

dubbel8 film
Dit is geweldig nieuws, de Film Photography Project heeft een nieuwe dubbel8 film gemaakt, bekijk deze Engelstalige video!
[23 augustus 2019].

craven

craven backwinder
Deze backwinder voor super8 cassettes was in de jaren 80 een gewild item. Het idee was dat je een belichte cassette in de lader stopt, het deksel sluit en via de knop tot ongeveer 180 beelden 'terugspoelt' zodat je daarna een tweede (dubbel) belichting kon maken, uitermate geschikt voor titels in beeld.
Klik op het plaatje om deze serie foto's te zien.
[26 juli 2019].

ruud

ruud molleman
Triest nieuws deze keer. Op 7 juli 2019 is filmliefhebber en filmtechnicus Ruud Molleman uit Amsterdam overleden. Zijn Studio 2M filmloopers zijn onlosmakelijk verbonden met het werk van Marijke van Warmerdam, Tacita Dean, Rosa Barba, Joo Maria Gusmao & Pedro Paiva en dat van vele andere kunstenaars, uit binnen en buitenland. Zijn filmloopers zijn wereldwijd naar honderden musea en galleries gestuurd. Ruud heeft de afgelopen 51 jaar met analoge film en film apparatuur gewerkt. Lees hier een mooi Filmkrant artikel over Ruud, door Edo Dijksterhuis.
Klik op het plaatje om een mooie foto van Ruud Molleman te zien. We wensen zijn dochter Evelien en vriend Seabert veel sterkte, het is een groot verlies, ook voor de filmgemeenschap.
[21 juli 2019].

lab

ilford fabriek
Zet een kop thee of koffie en geniet van deze video (18 minuten) over de Ilford fotofilm fabriek in Mobberley, Engeland. Een prachtige inkijk in de wereld van licht gevoelige emulsie en het werk dat daarbij komt kijken. Ze maken er welliswaar geen super8 of 16mm film maar het idee en principe is wel gelijk. Je maakt eerst lichtgevoelige emulsie, dat giet je in meerdere lagen op een heldere drager waarna je het laat drogen. Als laatste snij en perforeer je dat in het gewenste fotofilm formaat en spoel je het in een houder of op spoel. Het is een erg leuke documentaire, en je zal merken dat er bevlogen mensen werken!
[12 juli 2019].

lab

parallaxe
De enige echte vintage foto en smalfilm winkel van Nederland is helaas niet meer. Johan van Parallaxe heeft de winkel een tiental jaar met veel plezier, toewijding en enthusiastme gerund, maar het grote grove investeringsgeld heeft hem gewoon de nek omgedraaid. Koud de nek omgedraaid. Het grootkapitaal wilde veel meer huur, en dat was voor een dergelijke analoge winkel simpelweg niet op te brengen, daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben. Dus Johan werd gedwongen om de stekker eruit te trekken op 1 januari 2017.
Ik bekijk deze video met enige weemoed, want Johan is een unieke persoonlijkheid die daar op zijn plek was, in heel Europa kwam men naar Amsterdam om ook hm te bezoeken. Johan van Parallaxe was een begrip, de winkel zijn altaar. Johan jongen, bedankt voor al die jaren!
[30 mei 2019].

eye oproep

zomer vakantie
Dit jaar neem ik een vroege zomer vakantie die begint op 31 mei 2019 en eindigt op 23 juni 2019. Vanaf 24 juni 2019 sta ik weer voor iedereen klaar. Geniet van het weer, geniet van het leven en schiet mooie super8 films.
[27 mei 2018].

Jobo

jobo #3018 deel 4
Deze foto serie laat zien hoe het ontwikkelen van een super8 film in zijn werk is gegaan. Het begint met een pre-wash en dan kan het eigenlijke ontwikkel proces beginnen. Hieronder staat al stap voor stap uitgelgd wat dat inhoudt.
Klik op het logo om deze serie foto's te zien.
[1 april 2019].

jobo

jobo #3018 deel 3
Je kijkt naar deel 3 van de Jobo #3018 Expert Super8 test, het ontwikkelen van z/w films.
Wat ik hoofdzakelijk wil testen is hoe gelijkmatig deze ontwikkeldrum werkt. Is het mogelijk om een egaal ontwikkelde film te krijgen? En daarvoor heb ik heb 1 opname gemaakt op een Kodak Tri-X, met een Beaulieu 7008 pro vanaf een statief. Als je namelijk maar 1 opname hebt kan je beter verschil zien in de dekking, en of er vlekjes en of krasjes in het beeld zitten. Als er meerdere opnames waren zou je moeite hebben deze te kunnen onderscheiden. Je hoeft me niet te vertellen dat het een saaie opname is, dat is duidelijk, maar laat mij je in de tussentijd uitleggen wat ik precies heb gedaan.
Het laden van de film in volledige duisternis vergt enige oefening. Aan een zijde wordt de super8 vastgezet door een pin die door de film prikt. Heel slim, hij blijft nu goed op zijn plaats zitten. In een hand hou ik de film rol vast terwijl ik met mijn andere hand de drum met de wijzers van de klok mee blijf draaien. Vergeet niet dat dit in totale duisternis gebeurt. Ik merk dat ik de film onder een bepaalde spanning moet houden zodat hij in de spiraal blijft zitten. Het eind van de super8 wordt met een elastiek vast gezet. Ik heb de film ingespoeld met de emulsie naar buiten wijzend. De super8 spiraal wordt in de tank geplaats en het deksel gaat erop.
Wat je nu ziet is het eerste deel dat ik in een zwart/wit omkeer proces hebt ontwikkeld. Ik heb hetzelfde recept gebruik waarmee ik altijd Tri-X ontwikkel. Dat begint met een voorspoelbad, dan de eerste ontwikkeleaar, een spoelbad, een bleekbad, een spoelbad gevolgd door een verhelderingsbad. Daarna open ik de tank en herbelicht ik de hele film gevolgd door een tweede ontwikkelaar, een spoelbad, een fixeerbad. Na een spoelbad van 10 minutenr, droog ik de film.
Het negatief beeld waar je nu naar kijkt is de eerste echte ontwikkeltest die ik heb gedaan. Daarvoor gebruikte ik een standaard zwart/wit negatief ontwikkelaar. Dit werd gevolgd door een spoelbad en een z/w fixeerbad. Na een spoelbad van 10 minuten heb ik de film gedroogd. Het is opvallend dat je in dit negatief meer variaties in de dekking kan waarnemen. Dat kan veel redenen hebben zoals de gebruikte ontwikkelaar, de manier waarop ik heb geagiteerd of door een gebrek aan ervaring met dit ontwikkel systeem. Misschien moet ik meer oefenen om een egaler resultaat met z/w negatief te krijgen. Als je niet meteen ziet wat ik bedoel, let dan op de donkere gedeelten in het beeld, die lijken de ademen.
De tweede cassette is in 1 geheel ontwikkeld, zoals het ook hoort. Ik heb hetzelfde ontwikkel recept gebruikt als bij de eerste z/w omkeer test, maar omdat ik er daar achter kwam dat de temperatuur enkele graden Celsius was gedaald, heb ik dit aangepast door de tijd van de 1e ontwikkelaar te verlengen. Dit resultaat is goed. Het beeld is misschien wat donker maar dat geeft niks, we moeten ons concentreren op wat belangrijk is en ons de vraag stellen of dit beeld gelijkmatig is ontwikkeld? Ik zeg dat dit zo is, het is mogelijk omdat te bereiken.
Notities Als je deze ontwikkeltank vult met water of chemie kan je die het beste een beetje schuin houden. Dan kan de lucht die in de tank zit ontsnappen.
Ik heb het roller blok gebruikt tijdens het ontwikkel proces om de tank in beweging te houden.
Verwissel het spoelbad enkele keren want er blijven nog chemie resten in de tank zitten van het vorige bad. Je wilt vervuiling voorkomen.
Besteed geen aandacht aan de beweging van het beeld dat je nu ziet, dat is nu niet belangrijk en we testen hier niet de camera of de scanner.
Ik heb het negatief als een negatief gelaten tijdens het scannen zodat je beter het verschil kan zien.
Ik was verbaasd dat het omkeer proces een beter beeld heeft opgeleverd dan bij het negatief proces. Misschien komt dit ook omdat ik gewend ben om een omkeer proces te doen?
Als je deze tank voor super8 samen met een CPP-3 machine van Jobo kan gebruiken, zal je een big smile op je gezicht krijgen.
Mijn algemene indruk over deze Expert Super8 is positief. Hij is goed gebouwd en gemakkelijk te laden met film. Je hebt behalve een donkere kamer en foto chemie niets bijzonders nodig. Als je geen beschikking hebt over zwart/wit omkeer chemie kan je met een zwart/wit negatief systeem heel goede resultaten halen. Het is een hoop lol om hem te gebruiken.
Met dank aan Johannes Bockemuehl van Jobo voor het uitlenen van dit systeem.
Bedankt Frans Tomeij van filmoverzetten.nl voor de scan.
En bedankt Andre Bijma voor het opnemen van mijn voice over.
Mijn enige motivatie om deze Jobo tank te testen is om mensen aan te moedigen om zelf meer super8 te gaan filmen. Want dat is wat wij nodig hebben. Meer gebruikers van het super8 film formaat.
[23 maart 2019].

Jobo

jobo #3018 deel 2
Ik plaats de super8 drum op het roller block om deze te laden met super8 film. Ik gebruik eerst wat afval materiaal om bekend te raken met het systeem en om te leren aanvoelen hoe het een en ander werkt. Uiteindelijk moet ik al deze handelingen namelijk in het donder uitvoeren, en dat mag niet fout gaan. Aan een zijde wordt de super8 vastgezet door een pin die door de film prikt. Heel slim, hij blijdt nu goed op zijn plaats zitten. In een hand hou ik de film rol vast terwijl ik met mijn andere hand de drum met de wijzers van de klok mee blijf draaien. Ik merk dat ik de film onder een bepaalde spanning moet houden zodat hij in de spiraal blijft zitten. In daglicht is dit eenvoudig te doen. Het eind van de super8 wordt met een elastiek vast gezet. Ik heb de film ingespoeld met de emulsie naar buiten wijzend. Het einige dat rest is om de super8 drum in de tank te plaatsen en de tank te sluiten met het deksel. Met de dokaklok heb ik de tijden gemeten van het vullen en laten leeglopen van de tank. Deze waarden heb ik nodig als ik daadwerkelijk een film ga ontwikkelen. Het vullen (6 seconden), en het legen (8-9 seconden) is een belangrijke factor in het gebruik.
Klik op het logo om een serie foto's te zien.
[23 maart 2019].

Jobo

jobo #3018 deel 1
De aankomende weken ga ik mijn ervaring met de Jobo #3018 Expert Super8 ontwikkel tank met jullie delen. De ontwikkel-eenheid komt aan een een stevige dubbel verpakte doos. Elk afzonderlijk onderdeel is verpakt in mooi rood papier. De hele set bestaat uit een tank met een getand deksel, de ontwikkeldrum waar 15 meter super8/single8 film op past, een roller blok, een paar reserve onderdelen en een instructie. Ik heb met veel ontwikkel-tanks gewerkt en deze Jobo combinatie voelt heel stevig aan, hij is ook zeer degelijk gebouwd. Aangezien hij net uit de fabriek komt zou ik hem wel vooraf spoelen/wassen voor een eerste echte gebruik. Om 8mm film te laden plaats je de ontwikkeldrum op het roller blok met een aanslag aan een zijde. De ontwikkeldrum past heel nauwkeurig in de tank en als je het deksel erop doet heb je een lichtdichte eenheid, klaar voor gebruik.
Klik op het plaatje om een hele serie foto's te bekijken.
[08 maart 2019].

bauer

stop motion experiment
Bart Sturing is een jonge enthousiaste filmmaker. Hij combineert graag de oude super8 met de nieuwe digitale montage technieken zoals je in deze video kan bewonderen. Het super8 medium kan dus op veel manieren gebruikt worden. Zelf hou ik van film projectie op een wit doek. Maar Bart geeft de voorkeur aan deze vorm, en beide zijn legitiem. Hoe denk jij er over?
[4 maart 2019].

Ektachrome

nieuwsbrief 2019
Donderdag 14 februari 2019 heb ik de derde nieuwsbrief gestuurd naar alle relaties. De nieuwsbrief kan je hier nog lezen. Aanmelden gaat via deze link te klikken. De nieuwsbrief wordt erg weinig gestuurd en alleen bij echt interessante ontwikkelingen of berichten.
Klik op het plaatje om Ektachrome foto's te bekijken.
[18 februari 2019].

bauer

eumig demonstratiefilm voor geluidsfilmprojectoren
Deze originele super8 geluidsfilm kreeg ik via mijn film vriend Ton. We hebben hem bij Haghefilm-Digitaal laten scannen in SD en nadat ik hem jaren was vergeten heb ik hem eindelijk eens geupload naar YouTube. Deze film werd gebruikt in winkels om mensen de voordelen te laten zien van een geluidsfilm projector. Helaas zijn de kleuren wat vervaagd maar het idee erachter blijft staan als een huis. Wat was het leven toen toch lekker eenvoudig.
[14 februari 2019].

bauer

found undeveloped film
Zoals jullie weten werk ik samen met Film Rescue International uit Canada. We bundelen onze krachten voor het ontwikkelen van overjarige films (foto & bewegend beeld).
Een medewerker van de Amerikaanse website Buzzfeed vond een oude dubbel8 film. Hij wilde graag weten wat erop stond na meer dan 40 jaar. Hij deed een poging om zelf films te ontwikkelen, maar kwam uiteindelijk terecht bij het lab van mijn Canadese vrienden. Een leuke korte zoektoch in 9 minuten (die tijdens dit schrijven al meer dan 330.000 keer is bekeken). Ongeloofelijk.
[23 januari 2019].

2019

2019
Ik wil iedereen die het afgelopen jaar een film door mijn lab heeft laten ontwikkelen hartelijk bedanken.
Klik op het plaatje om de nieuwjaarskaart te zien.
[10 januari 2019].

ekta 100

vitrine
Sinds ik ben begonnen met het ontwikkleen van super8 films heb ik veel lege cassettes bewaard, gewoon omdat de meeste labels erg mooi ontworpen zijn. Het was nu eens tijd deze cassettes in een op maat gemaakte vitrine te plaatsen, zodat ze mooi tot hun recht komen. Het is op de eerste plaats mijn eerbetoon aan dit fantastische film formaat, maar tevens heb ik zo ook een mooi overzicht van alle emulsies die ik ooit heb ontwikkeld. Als je het lab eens bezoekt kan je deze bewonderen.
Klik op het plaatje om de vitrine te zien.
[24 december 2018].

ekta 100

film in the present tense
Het boek 'Film in the present tense' is o.a. een verslag van alle gesprekken, discussies en technische aspecten die zijn besproken tijdens het gelijknamige symposius in Berlijn, oktober 2017. Hier kan je er meer over lezen en via deze link kan je het boek bestellen. Het is een boek dat je gelezen moet hebben als analoog film liefhebber. Films maken op celluloid is meer dan alleen een camera en een strook film met perforaties. Analoog film maken is een manier van denken en werken die je leven beinvloed.
Klik op het plaatje om de cover te zien.
[23 december 2018].

bauer

running cooper
Bekijk een stevige muziek video die volledig op zwart/wit super8 film is opgenomen. De maker Jamie Noakes is een goede bekende van het lab en heeft al veel producties op zijn naam staan. Deze muziek video is weer een prachtige voorbeeld waarom super8 film zo ongelooflijk mooi is om mee te werken. Het effect dat je ziet is veroorzaakt door met 9 beelden per seconde op te nemen! Er zijn maar 1,5 cassettes voor gebruikt! Het originele materiaal is door dit lab ontwikkeld.
[14 december 2018].

bauer

bauer video
Bekijk een super8 film die ik een paar jaar geleden heb laten scannen bij Haghefilm-Digitaal, vandaar de SD kwaliteit. Dit soort films werden vroeger in winkels afgespeeld om kopers er van te overtuigen dat deze Bauer T60 film projector is wat ze moesten aanschaffen.
[09 november 2018].

ekta 100

diafilm ektachrome 100
Nieuw verkrijgbaar via het S8RL deze kleinbeeld kleuromkeer foto film, beter bekend als diafilm. Deze Ektachrome 100 135-36 film laat uw oude analoge foto camera weer de wereld zien zoals u hem heeft gekend! Om deze te bestellen stuurt u ons een email en hij kost Euro 14,50 inclusief BTW maar exclusief ontwikkelen en verzendkosten.
Klik op het plaatje om de nieuwe diafilm ektachrome 100 te zien.
[07 november 2018].

ekta 100

ektachrome 100 update
Citaat uit de laatste nieuwsbrief van Kodak; 'We are very excited by the overwhelming response to our introduction of KODAK EKTACHROME 100D Color Reversal Film 7294 in Super 8 format on October 1, 2018, and have already sold out of our limited initial inventory. EKTACHROME Film has an extremely complex manufacturing recipe and a unique process when compared to color negative films. While we work to build new inventory, we will be limiting order quantities for both individuals and resellers. We anticipate EKTACHROME Super 8 Film will be available to purchase again in early December 2018.'
Vrij vertaald komt het erop neer dat Kodak blij is met de grote vraag naar hun ektachrome 100 super8 film, alles is al uitverkocht en ze zijn hard aan het werk om de voorraad op te schroeven die dan in december beschikbaar komt.
Klik op het plaatje om het nieuwe doosje van ektachrome 100 te zien.
[26 oktober 2018].

ekta 100

ektachrome 100 beschikbaar
Tijdens de lunch is de eerste zending met super8 Ektachrome 100 super8 cassettes bezorgd! Dat zie ik als een mijlpaal in de geschiedenis van het Super8 Reversal Lab want wie had ooit gedacht dat er een nieuwe kleuren omkeer film uitgebracht zou worden nadat Kodak de laatste in december 2012 had verkocht? Voor een exacte prijs stuur je het lab het beste een ouderwetse email, ik heb maar een kleine voorraad gekregen. De wereldwijde vraag is te groot voor Kodak op dit moment, en dat wordt met name veroorzaakt door de fotografie markt die lucratiever is voor de Amerikanen. Hoe dan ook ik ben mega blij dat het er is!
Klik op het plaatje voor een uitvergroting.
[19 oktober 2018].

vlam

nitraat video
In deze video kan je het verschil in ontbranding zien tussen safety film (zoals polyester base) en nitraat film. Om de 2 jaar wordt elke nitraat kluis van ons EYE Film Instituut gecontroleerd. De kluizen hebben een lage temperatuur en luchtvochtigheid wat ten goede komt aan de houdbaarheid van nitraat film. Een groep van vrijwilligers controleert elke afzonderlijke film. Hierbij wordt elke filmblik handmatig geopend waarna de film aan twee zijden wordt bekeken en beoordeeld. Schade zoals roest of stof, of nog erger schimmel wordt zo in een vroeg stadium gezien. Nitraat film is een zeer onstabiel medium. Indien nodig worden er maatregelen getroffen door de professionals van EYE. Deze video kwam tot stand met hulp van brandweerman Christiaan en ons EYE Film Instituut, en ik wil beide hartelijk bedanken.
(Klik op het kleine plaatje maandag groep).
[30 april 2018].

insta

instagram
Na het maken van een website pagina en een Facebook, LinkedIn en Twitter account heb ik nu ook een Instagram account aangemaakt. Bij deze de uitnodiging om me te volgen.
Klik op het logo voor Instagram.
[21 april 2018].

2018

studenten welkom
Net voor het Paasweekend ontving ik een groep studenten van de Gerrit Rietveld academie uit Amsterdam.
Na het volgen van de film workshop op school door Carlijn Fransen (in de rode jurk) kwamen ze naar het lab voor een soort van afsluiter. Ik heb ze een korte cursus super8 filmmaken gegeven en uitgelegd hoe ze zelf smalfilm kunnen ontwikkelen in hun eigen doka. Veiligheid boven alles natuurlijk. We hebben gesproken over verschillende camera's en de huidig verkrijgbare super8 film typen. Het was een leuke tijd en de doe-het-zelf aanpak sprak ze allemaal erg aan.
Als jij nu een docent bent op een kunstacademie met interesse voor super8, neem dan eens contact op met het lab om de mogelijkheden te bespreken voor jou situatie. Studenten leren enorm veel van het werken met super8.
Klik op het plaatje voor een uitvergroting.
[17 april 2018].

fuji logo

single8
De laatste single8 cassette is verkocht. De vraag is wat het lab in de toekomst moet doen met de verkoop van single8 cassettes. De inkoop prijzen in Japan zijn dermate hoog geworden (schaarste?) dat de uiteindelijke prijs voor een cassette single8 + ontwikkelen + spoel + verzendkosten nu rond de €70 - €75 uitkomt. Dan heb je ook nog maar 12 meter film, in plaats van de gebruikelijke 15 meter film. Als het lab nu veel aanvragen krijgt (meld je aan, stuur me geheel vrijblijvend een mailtje) dan heeft het zin om weer te gaan inkopen bij onze vrienden van Retro Enterprises. Aangezien de vraag naar single8 cassettes het laatste half jaar erg laag was betwijfelt het lab of we er mee moeten doorgaan. Er zijn nog single8 cassettes beschikbaar via Retro Enterprises
in Japan of via Click und Surr in Duitsland. Na het belichten kan je er dan nog altijd voor kiezen om het in Den Haag te laten ontwikkelen, dan blijven wij ook lekker bezig.
[29 maart 2018].

ekta 7294

kodak verteld over ektachrome productie
Een video waarin Kodak zelf uitleg geeft over de productie van hun nieuwe Ektachrome 100 kleuromkeer film. Leuk en interessant beeldmateriaal.
[13 maart 2018].

eye oproep

vrijwilliger bij eye
Oproep. De lente is in zicht, en met de lente de terugkerende nitraat kluis controle. Dit jaar gaat EYE in Overveen de nitraat kluis in om de toestand van hun mooie collectie te controleren, en daar hebben ze vrijwilligers voor nodig. Het is deze keer een grootschalige actie.
[12 maart 2018].

gottfried-camera

gottfried klose
Het jaar begint bijzonder slecht. Afgelopen week is ex-zakenpartner maar
vriend Gottfried Klose (75) overleden. Hij was enige tijd ernstig ziek.
Gottfried Klose heeft veel voor de smalfilm gemeenschap gedaan. Het begon met het ontwerpen van het super8 aandrukplaatje wat voor betere stabiele beelden zorgde bij veel camera`s. Hierna heeft hij partners gezocht voor zijn ultime droom; het maken van een eigen super8 film cassette, gevuld met Fuji Velvia 50D film emulsie. In de eerste paar jaren heb ik volop meegedaan aan het verwezelijken van dit product maar ben er in 2009 uitgestapt om me volledig op het ontwikkelen van super8 te gaan concentreren. Het is Gottfried Klose later gelukt en heden ten dage is de cassette gevuld met zwart/wit film als Adox product verkrijgbaar. Verder heeft hij erg veel camera`s en projectoren voor het Super8 Reversal Lab gerepareerd van 2003 tot en met 2008. Gottfried zal gemist worden, hij was een energieke en enthusiaste man die de kracht had om mensen samen te laten werken met maar een doel; het behoud van super8 als opname medium. Dat hij in vrede mag rusten in de hemel.
Klik op het plaatje voor een uitvergroting.
[08 februari 2018].

2018

2018
Ik wens iedereen een gezond en warm 2018 toe.
Natuurlijk wil ik iedereen bedanken die het afgelopen jaar in het lab is geweest.
Klik op het logo voor een uitvergroting.
[01 januari 2018].

toptop homehome