de vaak gestelde vragen... en het antwoord

Vraag: Ik wil uw winkel bezoeken om films, lampjes, camera's of aandrijfsnaartjes te kopen?
Antwoord: Het laboratorium heeft geen winkel zoals u die gewoonlijk kent. Dat wil zeggen, u kunt niet op elk moment binnenlopen en even wat kopen, het lab is namelijk geen detailhandel. Tevens verkoopt het laboratorium enkel alleen Kodak en Fuji films en geen toebehoren (lampjes, aandrijfriempjes, plakkertjes etc.). U bent op werkdagen van harte welkom om films te komen brengen en halen maar maakt u alstublieft wel eerst een afspraak via e-mail of telefoon. U heeft te maken met een klein bedrijf.

Vraag: Kan het lab mijn Kodachrome ontwikkelen?
Antwoord: Ja. Vanaf het midden van 2012 werkt het Super8 Reversal Lab nauw samen met Film Rescue International uit Canada. Dit laboratorium is in staat om alle Kodachrome films te onwikkelen, in elk formaat [35mm foto, dubbel8, super8 of 16mm bijvoorbeeld]. Het is belangrijk om te weten dat Kodachrome in zwart/wit negatief wordt ontwikkeld en vervolgens dient te worden gescand om goed beeld te verkrijgen. Meer informatie leest u [in het Engels of Duits] op onze website http://www.filmrescue.com
.

Vraag: Waarom moet Kodachrome naar Canada?
Antwoord: Het Kodachrome ontwikkelproces is zeer gecompliceerd. Het originele ontwikkel systeem bestond uit 14 chemische baden. Film Rescue kan het in zwart/wit negatief ontwikkelen en die zitten nu eenmaal in Canada. Maakt u zich geen zorgen, wij regelen alles voor u, u hoeft ons alleen de film te brengen of op te sturen. Overigens is het in zwart/wit negatief ontwikkelen van Kodachrome moeilijker dan menig een denkt.

Vraag: Waarom worden de films op deze website uitsluitend verkocht inclusief ontwikkelkosten?
Antwoord: Omdat dit kleine zelfstandige laboratorium bestaat van het ontwikkelen van films, dat is onze core-business zoals men altijd zo mooi zegt. Dat is dus wat we doen als broodwinning; we ontwikkelen films. U kan, als u films wenst om ze vervolgens zelf te ontwikkelen, terecht bij veel internetshops of ga rechtstreeks naar de fabrikant, dat maakt het weer voordeliger. Zie onze prijslijst film aanbod.

Vraag: Ik heb gehoord dat de productie van Kodachrome stopt, klopt dit?
Antwoord: Ja, alle productie van Kodachrome K25 en K40 zijn inderdaad gestopt. Dit is te betreuren omdat deze films erg mooi waren! Er komen echter nieuwe films op de markt. Lees daarvoor de nieuws pagina regelmatig, of wordt fan op de Facebook pagina.

Vraag: Kan het Lab mijn oude Agfa, Orwo, Svema of Fuji film ontwikkelen?
Antwoord: Ja. Bezoek de merken en filmtypen pagina voor informatie over oudere super8 films die niet meer worden ontwikkeld door de fabrikanten.

Vraag: Waarom moet ik nu weer opnieuw betalen voor de ontwikkeling? Ik heb er toen toch al voor betaald!
Antwoord: Het Super8 Reversal Lab is een onafhankelijk bedrijf en wordt niet betaald door Agfa, Fuji, Kodak of andere fabrikanten om hun overjarige films te ontwikkelen. Het S8RL begrijpt uw argument maar de houdbaarheidsdatum van uw oude films is verlopen en daarmee is ook het recht op het ontwikkelen van het product dat u toen heeft gekocht verlopen. De fabieken en laboratoria van toen bestaan zelfs niet meer.

Vraag: Hoe zeker weet ik dat mijn film lukt na al die jaren?
Antwoord: Het S8RL kan u geen 100% garantie geven dat uw film er prima uitziet na de ontwikkeling. De kwaliteit is van veel factoren afhankelijk en het S8RL doet zijn uiterste best om er het beste uit te halen. Desondanks kan het voorkomen dat er geen beeld op uw film staat. Om u een indruk te geven kunt u de filmtypen pagina bezoeken met mooie ontwikkel voorbeelden...

Vraag: ik weet niet zo goed meer wat voor film ik heb, wat nu?
Antwoord: Het S8RL kan u helpen. Stuur foto's van de cassette of het etiket. U kan ook na afspraak op visite komen en alles even meenemen.

Vraag: Bent u een Kodak bedrijf?
Antwoord: Nee, maar het S8RL werkt wel samen met Kodak om super8 in NL en daarbuiten te promoten en te behouden.

Vraag: Kan het Super8 Reversal Lab mijn film op video overzetten?
Antwoord: Ja, we bieden een eenvoudige service aan (lange levertijd) of een professionele (korte levertijd). Vraag naar de details. Kijk op de links pagina voor overige bedrijven die u ook verder kunnen helpen. Het lab concentreert zich volledig op het foto chemisch ontwikkelen van film materialen, dus we kunnen het digitaliseren wel verzorgen maar het is geen core-business.

Vraag: Ik wil een High Definition video van mijn film, kan dat?
Antwoord:Ja, we bieden een eenvoudige service aan (lange levertijd) of een professionele (korte levertijd). Vraag naar de details. Kijk op de links pagina voor overige bedrijven die u ook verder kunnen helpen. Het lab concentreert zich volledig op het foto chemisch ontwikkelen van film materialen, dus we kunnen het digitaliseren wel verzorgen maar het is geen core-business.

Vraag: Kan uw Lab mijn film nog stripen en voorzien van geluid?
Antwoord: Nee. Graag verwijst het lab u door naar mijn collega in Duitsland Fipra.

Vraag: Waar kan ik nog super8 stripe materiaal van b.v. Agfa kopen?
Antwoord: Hier heeft het Lab geen antwoord op. Agfa is met bijna alle film activiteiten gestopt, en met het produceren van super8 films Ún stripe zeker. Een korte tijd geleden kon men nog terecht bij Ritter Film in Duitsland maar dit bestaat niet meer. Hoe je nu aan stripe moet komen zoek ik verder uit. Als ik iets vind laat ik u dat weten.
Bijwerking oktober 2009. Als u interesse heeft stuurt u dan een e-mail, we hebben een leverancier die niet op internet wenst te staan met zijn naam en adres.
Bijwerking januari 2015. Ik lees dat de firma Wittner sound stripe aanbiedt.

Vraag: Waar kan ik voor een redelijke prijs een projector vinden?
Antwoord: Projectoren kom je vooral tegen op rommelmarkten. De prijzen zijn daar vaak niet hoog. Het is aan te raden dat je weet wat je koopt. Lees daarom wat boeken in de bieb of koop een Elseviers Smalfilm boek bij de Sleghte boekhandel voor 15 Euro. Tevens kan je Marktplaats of Speurders raadplegen. Ook kan je begin maart en november naar de fotografica beurs gaan in Nieuwegein bij Utrecht. Ooit van gehoord misschien? Veel foto apparatuur en ook s8 projectoren te koop. Ook hier geldt: weet wat je koopt.... lees daarom wederom wat tijdschriften zoals de consumentengids uit 1980 t/m 1989, en die is te vinden in de betere bibliotheek. Een veiligere optie om een projector of camera te kopen is bij Parallaxe in Amsterdam of GK-Film in Duitsland. Je koopt dan iets met garantie en goede ondersteuning!

Vraag: Waar koop ik nog ergens dubbel8 film?
Antwoord: Dubbel8 kunt u kopen bij Parallaxe in Amsterdam, bij Wittner Cinetec of bij Kahl Media Art in Duitsland, in Frankrijk of in Canada bij de LIFT store. Het is wel duur in gebruik naar mijn mening. Bezoek ook de links pagina pagina voor meer verkoop adressen.

Vraag: Waar koop ik een ontwikkeltankje voor super8 film, ik wil zelf aan de slag met chemie?
Antwoord: Die zijn moeilijk te vinden. Op dit moment is er geen enkel adres bekend die iets kan leveren. Er was meneer Kalynychenko in de Ukraine maar die is door de voorraad heen.

Vraag: Ik heb een fantastische camera gekocht op Ebay of Marktplaats, maar nu?
Antwoord: Allereert kan u controleren of de camera basis functies werken door er batterijen in te stoppen. Kijk en luister of alles werkt. Vervolgens is het handig als u nog een gebruiksaanwijzing heeft, dan kan u lezen welk type films u met deze camera op de automaat kan belichten. Pas op dat oude camera's vaak maar 2 films herkennen. Nieuwe modellen herkennen vaak alles. Zoek anders op internet uw camera model op (Wiki) maar vertrouw nooit op een bron. U kan dan films bestellen en de eerste film belichten, wellicht eerst een film als test, met verschillende licht waarden en situaties om er zeker van te zijn dat alles werkt. PS Koop bij voorkeur een regelmatig gebruikte camera want die is vaak betrouwbaarder dan eentje die er gloednieuw uitziet maar altijd stil heeft gelegen (vet droogt uit waardoor diafragma niet verandert).

Vraag: Waarom is alles zo duur op super8 gebied?
Antwoord: Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. De prijzen voor super8 zijn in de laatste jaren wel degelijk gestegen, maar alles is nog altijd goed betaalbaar. Je moet ook zeker niet vergeten dat super8 een niche markt wordt, als het dit al niet is. Er zijn niet meer zo veel mensen die met dit mooie medium werken. Al leeft super8 heel erg onder TV, reclame makers en kunstenaars, het aantal gebruikers komt nog niet in de buurt van de jaren 70. Toen filmde iedereen met super8. Als je alles optelt; de lage prijzen voor goede camera's en projectoren, de beschikbare films en de uitgebreide telecine mogelijkheden dan kom je tot de conclusie dat super8 heel veel bestaansrecht heeft. Al meer dan 40 jaar! Misschien met je het super8 medium ook meer als een 'liefhebberij' met een nieuwe functie zien. De oorspronkelijke functie van super8 [het maken van familiefilms] is door het digitale geweld over genomen. Maak er dus een ander soort films mee! Of gebruik het gewoon niet... het hoeft niet.

Vraag: Ik wil mijn film op DVD laten zetten maar kan geen informatie vinden?
Antwoord: Kijk op de links pagina voor bedrijven die u wel verder kunnen helpen.

Vraag: Hoe zit dat nu met die nieuwe super8 film waar ik over lees?
Antwoord: Er zijn een aantal bedrijven die nieuwe smalfilms op de markt gaan of willen brengen. Drie zitten in Duitsland en 1 in Japan. Dit Japanse bedrijf maakt single8 films met Agfa 200D, Fuji Velvia 100 of Orwo film als emulsie en die zijn inmiddels verkrijgbaar in Nederland. De drie Duitse fabrikanten Adox, GKFilm en Wittner hebben ook diverse film emulsies in super8 verpakt en bieden deze aan onder verschillende namen. Ze gebruiken o.a. Agfa 200D, Adox CHS-II, Fuji Velvia 100 of Orwo materiaal, alles in het super8 formaat. Voor actuele veranderingen kan je het beste onze facebook pagina liken en volgen, daar post ik altijd de nieuwste zaken als eerste. Ook ben ik actief gebruiker van twitter.

Vraag: Doet u echt al het werk zelf in eigen huis?
Antwoord: Het ontwikkelen van alle films behalve Kodachrome doe ik zelf in Den Haag in mijn eigen doka met eigen chemie. De verkoop van materiaal en het bijwerken van deze website, facebook, twitter inclusief alle administratie doe ik ook in mijn eentje. Gevarieerd werk dus :-).

Bedankt voor het lezen van deze pagina.

Frank Bruinsma, december 2016.

homehome