Op deze pagina staan enkele resultaten van de ontwikkel-testen die ik uitgevoerd heb. Wat me bezig houdt is de invloed van de chemie op het uiterlijk van je film. Het aanpassen van een enkele factor, zoals b.v. de temperatuur, kan erg veel verschil uitmaken en dat is nu net het leuke ervan. Om een echt goed beeld van dit resultaat te krijgen zou je eigenlijk de films in geprojecteerde vorm moeten zien. Je kan dan beter het effect op de korrel waarnemen en vooral de scherpte komt dan beter tot uitdrukking. Helaas gaat dat nu niet. Daarom kun je van elke test een groter bestand bekijken door op de plaatjes te klikken. Bedenk wel dat elk plaatje ongeveer 1Mb groot is. Bekijk alle beelden dan naast elkaar en zoom in tot 300 procent. Let eens op de korrel, de kleur, de witte en donkere partijen en de grijswaarden.
Nog beter is het om deze testen ook zelf uit te voeren, alle films zijn 6 minuten ontwikkeld op een temperatuur van 23 graden. Ook de overige baden zoals de bleek, clear en tweede ontwikkelaar heb ik bij al deze testen gelijk gehouden. Het testmateriaal is een enkel Kodak Tri-X rolletje dat in stukken is geknipt.
Test drie is toegevoegd in Maart 2000. Het originele materiaal was een onderbelichte super8 Tri-X film die met behulp van chemicaliën is gepushed. Let er vooral op dat het in deze test gaat om de verschillen in lichte en donkere resultaten. De verschillen in grijstonen en scherpte is moeilijk te zien omdat de scan's niet gedetailleerd genoeg zijn. Wat ik wil laten zien is dat je met diverse ontwikkelaars een heel ander resultaat kan behalen.
Meer verrassende testen volgen nog, waaronder testen met kleur negatief ontwikkelen.

Alle genoemde merken en merknamen zijn  van het betreffende bedrijf.

homehome

single8 system
super8 system