takita logo

blow-up machine

Takita Blow-Up machine

home home

Het Lab heeft de beschikking over een Takita printer, model OP 5100 B.
Deze kan super8 film opblazen naar 16mm, 16mm verkleinen naar super8 (beide optisch dus), en er kunnen 16mm contact prints en waarschijnlijk ook super8contactprints mee gemaakt worden. Het is een step printer, dat wil zeggen: het origineel en de onbelichte printfilm worden synchroon doorgevoerd, maar wel schoksgewijs, met een snelheid van 6 frames per sec. De lichtbundel wordt steeds onderbroken door een roterende sluiter (de vlinder), in welke korte pauze de films getransporteerd worden naar het volgende beeldje. De film wordt tijdens de belichting door grijpers op zijn plek gehouden in de gate.

De machine heeft een super8zijde en een 16mm zijde met daartussen een lens (Micro Nikkor 1:5, f=7 cm). Deze 3 delen zijn gefixeerd ten opzichte van elkaar, het is niet mogelijk om in te zoomen op het beeld. Er is alleen een frameline-correctie mogelijk. Het is niet mogelijk om enkelbeeld te printen. Hij start en stopt wel direct met het omhalen van de hendel. De machine heeft aan beide zijden 2 afrol- en opspoelmechanismes, zodat er per kant 2 films op elkaar doorgevoerd kunnen worden (bi-packs). Het lamphuis (110 V -1000 W- 2900 K ) wordt d.m.v. scharnieren aan de machine gekoppeld, aan de super8zijde voor blow ups en 16mmcontactprinten, aan de 16mm zijde voor reducties en super8contactprints. De lamp wordt door middel van een dimmer standaard ingesteld op 80 V. Het lamphuis heeft een filterschuiflade, en daarnaast een filterpocketband voor een serie van filtercombinaties die d.m.v. handmatige bediening doorgevoerd kan worden of automatisch d.m.v. een markering op het super8-origineel met een sensorsysteem.

Contactprinten.
Hierbij worden origineel en printmateriaal met de emulsiezijden op elkaar langs de lamp gevoerd. Er is in principe geen lens nodig, en er is altijd sprake van een afbeeldingsmaatstaf van 1. Het film formaat kan niet veranderd worden, 16mm blijft 16mm. Het verschil met een contactprint uit een continuous printer zit hem vooral in het volgende. In een continuous printer worden de originele en onbelichte film met continue (en hoge) snelheid langs de lamp gevoerd worden, zonder dat de lichtbundel onderbroken wordt en zonder dat de film steeds tot stilstand komt. Op die manier wordt ook de frameline belicht, en dit is vooral te zien bij het positief printen vanaf negatief. Een negatief heeft een transparante frameline en rand. Op een positiefprint afkomstig uit een continue contactprinter zullen deze zwart worden, maar op een positief uit een stepprinter zullen deze transparant blijven.

Andere mogelijkheden.
Er zijn vele variaties en combinaties mogelijk: bipacken, super8 en 16mm tegelijk printen, dubbelprinten, travelling mattes enz. Er kan dubbelgeprint worden op een filmframe nauwkeurig. Het lab heeft de beschikking over een natte plakpers voor super8 en voor 16mm, dus AB-montage is zeer goed mogelijk. Er kunnen filmloops geprint worden, er is een loopbox aanwezig daarvoor.

Soorten film.
De meest uiteenlopende filmsoorten kunnen gebruikt worden als printfilm. Officiële printfilms zijn laag gevoelig en fijnkorrelig. Bezoek de Kodak website voor informatie over printfilms. Strooi licht afkomstig van de machine zelf is essentieel verminderd, hierdoor kan er ook op elke andere camera film geprint worden zonder dat er kans is op sluier. Kijk voor leveranciers verder op internet. (Kahl in Duitsland)

Tests.
De afgelopen maanden zijn er veel tests gedaan. Het optische systeem is schoongemaakt en de lamp is preciezer afgesteld zodat er een grotere en gelijkmatiger lichtopbrengst is. De testresultaten worden overzichtelijk bijgehouden in het testboek, inclusief de feitelijke filmstrips. Met behulp van een kodak kleurenkaart en een grijswaardentrap zijn er standaardopnames gemaakt op super8 en 16mm, met diverse filmsoorten, en in diverse belichtingen Met deze originelen wordt daarna een print test gedaan eveneens met diverse film soorten en in diverse belichtingen en filteringen. Dit testboek kan veel aanwijzingen geven, maar je zult zelf ook moeten uitproberen en improviseren.

Voorbeelden:
7276 (belichtingstrapje) super8 BW neg naar 7302 16mm BW pos.
7276 (belichtingstrapje) super8 BW rev naar 7234 16mm BW interneg
7276 (belichtingstrapje) super8 BW rev naar 7231 16mm BW neg
7240 (belichtingstrapje) super8 col rev naar 7399 16mm col rev
7240 (correct exposed) super8 col rev naar Fuji 16mm col rev 400 asa
7276 (belichtingstrapje) super8 BW rev naar 7302 16mm BW pos
7276 (belichtingstrapje) super8 BW rev naar Kahl Titelfilme 16mm BW neg
7276 (belichtingstrapje) super8 BW rev naar 7378 16mm sound BW Hicon rev
7274 (belichtingstrapje) super8 col neg naar 7383 16mm col pos
kodachrome (1 stop under) super8 col rev naar 7248 16mm col neg
7231 (belichtingstrapje) 16mm BW neg naar 7302 16mm BW pos
7278 (belichtingstrapje) 16mm BW rev naar kahltitelfilme 16mm BW pos
7278 (belichtingstrapje) 16mm BW rev naar 7378 16mm sound BW Hicon rev
7231 (belichtingstrapje) 16mm BW neg naar kahl pos.printfilm super8 BW pos

Kwaliteit.
Hoeveel stof er uiteindelijk op je film print te zien is, hangt grotendeels af van je eigen werkwijze. Het is erg moeilijk om stof geheel uit te sluiten, daarvoor zou je een stof arme ruimte moeten hebben, een wetgate etc. Zorg dat je film zelf schoon is, gebruik vloeibare filmcleaner en antistatische doek Streef niet naar het onmogelijke: je print zal altijd iets afwijken van je origineel. Zie de print niet als een exacte kopie maar als een nieuw origineel.
Voor zeer hoogwaardige blow ups en diverse andere trucage zie: de bedrijven pagina.

Gebruiksvriendelijkheid.
Grote aandacht is besteed aan de gebruiksvriendelijkheid: er is een duidelijke handleiding en er zijn aanwijzingen op de machine aangebracht. De te sterke trekkracht van de opspoelmechanismes is inmiddels verholpen, zodat de film bij het inleggen praktisch nooit meer breekt. Om het testen van de belichting makkelijker te maken is er een standaard- ND-filterpocketband met stappen van 0.10 ND (1/3 diafragma stop) van 0 tot 1.70 ND. Er is ook een standaard-CC-filterpocketband (75 stappen ) met subtractieve combinaties. 0Y0M0C - black - 0Y0M10C - black - 0Y0M20C - black - 0Y0M30C - black - 0Y10M0C - black - 0Y10M10C - etc. Op deze manier kun je dus snel van start gaan.

Standaard tot je beschikking.
Blowupmachine met reserve lamp, fuses etc.
Filters: (0.10 ND t/m 1.00 ND) ; Cyaan/Yellow/Magenta filters (05 t/m 50)
Testboek
Plastic 16mm kernen, 2 grote super8 spoelen
Schoonmaakmiddelen: luchtspuitbus, manicurehoutjes, vloeibare filmcleaner etc.
Lichtbak, loep 8 x
Super8 plakpers (tape), 16mm plakpers (tape)
Plexiglazen loopbox voor 1 a 2 minuten super8 of 16mm film
Gewone plakband, schaar etc.
3 zwarte bakken voor ontwikkeltest

Optioneel, na overleg.
Metalen loopbox voor max. 10 minuten super8 of16mmfilm
natte plakpers super8, natte plakpers 16mm
filmcement
super8viewer, 16mm montagetafel
russische ontwikkeltank 2 x 15 m ( na het goed doorlopen van workshop 3)

Workshop.
Om met de Blowupmachine te kunnen werken volg je de eerst de eendaagse basis workshop, waarin je de machine leert bedienen. Hierna kun je een afspraak maken om de machine te huren. Zie de prijslijst.
Je zult zelfstandig moeten werken, er is in principe geen assistentie aanwezig. Je dient zelf te zorgen voor printfilm en voor het ontwikkelen ervan. Je kunt wel een test ontwikkelen (emmer ), denk dan aan je eigen chemicaliën. Je kunt natuurlijk je film ook inleveren voor de wekelijkse ontwikkelronde. Het Super8 Reversal Lab kan film bestellen en levert verder super8spoeltjes, witte aanloopstrook etc. Het is mogelijk om bepaalde printfilms aan te schaffen in overleg met het lab. Voor meer informatie over de printmachine of over de workshops kun je een e-mail sturen.

Francien van Everdingen December 2000.
[De workshops zijn momenteel niet beschikbaar wegens tijdgebrek.]

takita lgo

toptop homehome